08/05/2024

V posledních týdnech rezonuje českým potravinářským průmyslem téma kuřecího masa z Ukrajiny. Hlavním bodem zájmu je nález salmonely v těchto produktech, konkrétně v prodejně v Olomouci. Českomoravská drůbežářská unie reaguje apelací na obchodní řetězce, aby zastavily prodej tohoto masa. Tato zpráva nejenže vyvolává obavy mezi spotřebiteli, ale také rozpoutává diskusi o standardu zpracování masa mimo Evropskou unii.

Salmonela a bezpečnost potravin

Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie, uvádí několik důvodů, proč by svým dětem nedala kuřecí maso z Ukrajiny. Tyto důvody zahrnují:

  • Přítomnost salmonely: Jedním z hlavních důvodů, proč Dlouhá nedoporučuje kuřecí maso z Ukrajiny, je nedávný nález salmonely, což je bakterie způsobující potravinové infekce, v těchto produktech.
  • Podezření na použití pesticidů a antibiotik: Dalším znepokojujícím faktorem, který Dlouhá zmiňuje, je možné použití pesticidů a vyšších dávek antibiotik v procesu chovu a výkrmu drůbeže na Ukrajině. Tyto látky mohou mít negativní dopady na zdraví, zejména u dětí.
  • Obavy z falšování původu masa: Dlouhá také vyjádřila obavy, že ukrajinské kuřecí maso může být prodáváno pod falešnou vlajkou, což znamená, že jeho skutečný původ může být zamlčen nebo změněn, například přeznačením v Polsku. Tato nejistota v původu a sledovatelnosti masa může být pro některé spotřebitele znepokojující.
  • Standardy kontroly a bezpečnosti: Dlouhá naznačuje, že kontrolní a bezpečnostní standardy na Ukrajině nejsou na stejné úrovni jako v Evropské unii, což může vést k nižší kvalitě a bezpečnosti masa.

Tato kombinace faktorů vedla Gabrielu Dlouhou k závěru, že by kuřecí maso z Ukrajiny nedoporučila pro konzumaci svým dětem, a to kvůli obavám o zdraví a bezpečnost.

Foto: Shutterstock

Ekonomické motivy za zákulisními manévry

Ekonom Petr Bartoň přináší do debaty jiný pohled. Podle něho české obchodní sítě a zemědělci mohou používat argument nekvalitního zahraničního masa jako taktiku k eliminaci konkurence. Bartoň zdůrazňuje, že menší zahraniční konkurence může vést k vyšším cenám potravin v České republice.

Bartoň také upozorňuje na fakt, že nižší cena ukrajinského kuřecího masa je důsledkem odlišných produkčních podmínek, jako jsou nižší náklady na chov a levnější obilí na Ukrajině. Tyto faktory umožňují, aby bylo ukrajinské maso na českém trhu konkurenceschopné.

Postoj ministerstva zemědělství

Ministr zemědělství Marek Výborný se k výzvě drůbežářů nepřipojil. Zdůrazňuje, že kontrola dovážených produktů je v rukou státních dozorových orgánů. Tento postoj odráží rozhodnutí o prodeji ukrajinského masa na jednotlivých obchodních řetězcích.

Konkurenční dynamika v potravinářství

David Bednář, generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy, poukazuje na výzvy spojené s konkurencí mezi různými zeměmi. Pokud podmínky nejsou srovnatelné, čeští výrobci mají potíže konkurovat cenám zemí jako je Ukrajina.

Foto: Shutterstock, zdroj: Ekonom, Foodnet, SZPI

35 názorů u článku “Ukrajinské maso v českých obchodech. Svým dětem bych ho nedala, říká mluvčí

  1. Je to sice hlavně o konkurenčním boji, ale za mě také o naprostém selhání dozorových orgánů. Umím si představit, že jejich šéfové se bojí, že je vyhodí, když ukážou na nekvalitní maso z Ukrajiny, protože to se prostě nesmí..

  2. Nic nebrání Ukrajině vyvážet potraviny na kvalitativní úrovni EU, např. med bez antibiotik. Až tomu tak bude, ráda si potraviny z Ukrajiny koupím. Horší je to s přeznačováním potravin. Tam je bohužel malá šance že to spotřebitel pozná. Že se tak děje v Polsku není náhoda, moje zkušenost je že to jde na vývoz (na objednávku řetězců do ČR) a kvalitní potraviny zůstávají v Polských obchodech 🙂

  3. Tahle země potřebuje konkurenční prostředí. Buďte si jisti, že lidé agenta Bureše se budou za svého chlebodárce bít všemi způsoby. Viz článek a strašení dětma. Pak se nedivte, že za hranicemi je kuřecí za poloviční cenu.

  4. Ať jsi ho žere pan Fiala a spol. To jsou ukázkoví prasata !!!!!

  5. at si to jedí sami Co přijde z výchdu stojí za prd

  6. Kazetová munice a střely s ochuzeným uranem způsobily v bývalé Jugoslávii epidemii rakovin, tady to bude horší, protože je to čerstvé. Všude herbicidy a pesticidy, v dávkách co tam Kolja od oka naleje a na půlce střech je asbest, který tam není zakázaný a stále ho tam vyrábí a prodávají. Podle odhadů WHO na netu má 10% ukrajincl tuberkulozu, a i hodně HIV.
    Ta salmonela, tedy břišní tyfus je proti tomu jen velmi slabá káva…

  7. Bez jakékoliv snahy pro propagaci okupované UK ruským darebáky z KGB dle mých znalostí člověka pocházející z vesnice a kluka co se musel starat o krávy,prasata, slepicice a kachny, husy, krůty bych dal na Polsko a Ukrajinu, kde jsou stovky malých hospodářství, které nemají miliony na cemické postřiky jako naši agrofertní baroni.Vidím to u mne kolem chalupy postřiky jedou a hnůj jsem neviděl nikdy.Pak oni tvrdí, bez chemie to nejde.Je to lež, výnosy sice menší, ale ne rapidně,Výsledek je zdravé potraviny.

  8. jak vubec muze maso projit kontrolou nez se vubec dostane do prodeje takze podle toho se kontroly spatne delaji

  9. Paní předsedkyně Dlouhá, salmonela a nejistý původ masa je i u Vietnamské kuchyně a některých kuřecích farmách. Na tento problém existuje řešení. Pokud se bojíte.. Nejíst (nežrat) kuřecí. A je klid.

  10. Kdyby lidi kupovali ukrajinské nebo polské kuřecí maso, nekupovali by vodňanské, to dá rozum, že jo!

  11. Tak ať ho žerou ti, co všude vyvěšují ukrajinské vlajky!!!!

  12. To máme za to, že ji tak pomáháme. Tady je vidět jací jsou.

  13. tak ho kurva neprodavejte nam ceskym obcanum kdyz by sateho nedali ani vlastnimu diteti

  14. To UA svinstvo je stejný jako to co sem jde z Polska. Hlavně v PENNY. No ale hlavně že nakupujeme hezky, česky:))) .Nekupuji, nepožívám.

  15. Salmonela má max. odolnost 50°C, na jistotu zahřát na 75°C – kuřecí tatarák je špatně, jinak pohoda…

  16. Ukrajinske kureci je jeste v pohode. Oni se celkem snazi o evropskou kvalitu. Ale asi 20 let se tu prodava kureci a jine maso z jizni ameriky, tj. Brazilie, Argentina, Chile. Vadilo to nekdy nekomu ? Dale je tu maso z nekolika africkych statu, z Vietnamu a posledni dobou z Ciny. Tady bych byl velmi obezretny.

  17. z ukrajiny nikdy nepřišlo a nikdy nebylo nic dobrého

  18. nádherný článek někoho, kdo se snaží znemožnit dovoz z Ukrajiny:

    • nález Salmonely – to bylo i u Polského masa a dál se dováží
    • a pak už jen “podezření a obavy”, žádná fakta

    je na každém, aby si udělal o paní Dlouhé, která lobuje za Unii, svůj vlastní názor. ani bych se nedivil, že ji někdo dá k soudu za pomluvu

  19. Naservírovala bych to panu Fialovi a Pavlovi, aby nemuseli jezdit za levnými nákupy do Německa a Polska.

  20. Konkurence=snížení cen, po kterém se tolik volá. Především si stěžuje na prodejní řetězce, kde je tato nabídka z důvodu vysokého zisku. Jinak je rada jednoduchá, nekupujte takové výrobky, stačí si číst místo původu. Dlouhodobě nekupuji že stejných důvodu výrobky z Polska.

  21. ano, musíme podporovat Ukrajinu, i za cenu našeho zdraví…

  22. Kureci maso z Ukrajiny se pozná tak že kuře je krmeno kukuřici a proto je maso žluté. Kukuřice ovlivňuje barvu masa.

  23. A co Polske maso ? to Vam nevadi ? kolik afér bylo kolem Polskiho masa,

  24. Největší průšvih je to přebalování.Spoléhat na uvedenou zemi původu nelze. Bruselským lehkoživkům to ale nevadí,to je v poho. Přitom je to očividné klamání zákazníků. Jedině kupovat u lokálních zemědělců nebo prodejen kam dodávají.

  25. Vzpomínám na svého otce když říkal, že poslední dobré co přišlo z východu byl Cyril a Metoděj.

  26. Kdybychom poznali pravdu, tak se z toho po…….e všichni.

  27. Konají se sbírky na pomoc UA a přitom oni potraviny vyvážejí. Hlava to nebere!

  28. Za dobrotu na žebrotu. My vám dobrým, vy nám salmonelou. Koupila jsem celé kuře v akci , prý české. Nedalo se jíst, celé snědl pes. Už ani nevím, jak chutná dobré české kuře.

  29. Přítomnost salmonely:
    Byla objevena i v kuřecím z EU.
    Podezření na použití pesticidů a antibiotik:
    Antibiotika a růstové hormony se cpou do zvířat všude na celém světě.
    Obavy z falšování původu masa:
    Falšuje se země původu i u jiných potravin. Např. maso, mléčné výrobky pivo, alkohol a sladkosti.
    Standardy kontroly a bezpečnosti:
    Před vstupem do EU měla ČR jedny z nejtvrdších norem. Po vstupu do EU musela ČR tyto normy sladit s euronormami.
    Moje odpověď? Tak to maso kurva nežer.

  30. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie nemůže doporučovat cizí maso už z titulu své funkce. Drůbežáři sice brečí, ale loňské rekordní zisky se jim líbí. Salmonelu nacházejí hygienici občas v každém mase. Je to ale především problém distribuce a skladování.

  31. “ Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie,”, no v této funkci musí kopat za české drůbežáře, to chápu.
    Ale mě, jo občanovi ČR, je jedno odkud to maso je. Tedy pokud pominu ekologické dopady dlouhou přepravou.
    Z daní si platíme veterinární laboratoře, které by měly závadné potraviny vyřadit, ať jsou z Ukrajiny a nebo od Babiše – tedy kohokoliv, a mohly se prodávat nezávadné, za co nejlepší cenu, pro občany!
    Tato paní Gabriela má akorát emotivní vyjadřování, a kope za to, aby se sem levnější produkty nedostávaly.
    Je to stejné, jako když je poradcem vlády pan Prouza který hájí zájmy prodejních řetězců.
    Je tu snad někdo, kdo hájí zájmy občanů ČR?

  32. Salmonella by mi vadila nejmíň, když lidi ještě chovali drůbež, tak nikdo nezjišťoval jestli jeho kuře může mít salmonellu nebo ne. Tepelným zpracováním se zlikviduje, syrové kuřecí maso snad nikdo nejí.

  33. Proč si TO nejí Fiala & spol ve své vládní kantýně???

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *