19/06/2024

"File:Michael Krmenčík, CZE-NIR 2019-10-14.jpg" by Tadeáš Bednarz is licensed under CC BY-SA 4.0 / Původní fotografie byla upravena oříznutím a změnou velikosti

Českou nejvyšší fotbalovou soutěž napříč posledními roky okořenilo nemalé množství hvězdných navrátilců ze zahraničí. Opravdu zajímavá shledání mohou nastat také během nadcházející letní přestávky.
Autor: Tadeáš Bednarz – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, zdroj: Wikipedia Commons / Původní fotografie byla upravena oříznutím a změnou velikosti

Českou nejvyšší fotbalovou soutěž napříč posledními roky opustilo nemalé procento talentovaných odchovanců, které zlákala cizina. Obchodní trasa mezi námi a okolním světem samozřejmě funguje také obráceně. Hráči frustrovaní nepříliš úspěšným zahraničním angažmá nebo sportovci na sklonku profesionální kariéry většinou zatouží po hřejivé náruči mateřského prostředí. Prostřednictvím nadcházejících odstavců si společně projdeme seznam potenciálních navrátilců, jejichž velká chvíle může přijít během letní přestávky.

Tomáš Vaclík

Donedávna se těšil pravidelné herní praxi a podával sympatické individuální výkony. Výraznou měrou přispěl ke skalpu Evropské ligy, skvělou formu potvrdil také v rámci španělské nejvyšší fotbalové soutěže. Vzájemná spolupráce mezi mnohonásobným reprezentačním brankářem a Sevillou ovšem začala pořádně skřípat. Dvaatřicetiletý Tomáš Vaclík nečekaně vypadl ze základní sestavy, během právě probíhající sezóny odehrál pouze šest zápasů a protože mu koncem června vyprší smlouva, logicky vyvstává otázka, co plánuje dál. Mediálním prostorem kolují spekulace, že definitivně uzavře zahraniční pouť a vyrazí vstříc domácímu prostředí. Zájem může projevit například AC Sparta Praha.

Marek Suchý

Nejlepší roky profesionální kariéry má zřejmě za sebou. Třiatřicetiletý fotbalový obránce Marek Suchý letos ovlivnil pouze čtyři soutěžní zápasy, německý Augsburg s ním do budoucna evidentně nepočítá. Slávistickému odchovanci zanedlouho vyprší stávající kontrakt, což může s trochou nadsázky považovat za vysvobození. Čtyřnásobný šampion švýcarské nejvyšší fotbalové ligy má sice zkušeností na rozdávání, v cizině ale pravděpodobně nenajde další kvalitní angažmá. Návrat domů by byl ideálním řešením nepříznivé situace.

Theodor Gebre Selassie

Posledních devět let opakovaně přísahal věrnost jedinému bundesligovému zaměstnavateli. Werder Brémy mu poskytl dostatek prostoru a učinil z něj živoucí klubovou legendu. Úspěšná spolupráce nicméně dojela na konečnou stanici. Čtyřiatřicetiletý fotbalový obránce Theodor Gebre Selassie, který nezapře etiopské kořeny, momentálně touží po domově. Jelikož se koncem června stane oficiálně volných hráčem, potenciálnímu zájemci se upíše zdarma. Slušné nabídky bude mnohonásobný reprezentant určitě přehazovat vidlemi. Očekává se především zapojení Liberce nebo Slavie. Oběma celkům totiž kdysi potivě sloužil.

Michael Krmenčík

Českou nejvyšší fotbalovou soutěž pravidelně zdobil brankami, získal tři mistrovské tituly a brány mu zaslouženě otevřelo také reprezentační mužstvo. Nebylo žádným překvapením, když začátkem minulého roku vyrazil do ciziny. Kraslického rodáka zlákaly belgické Bruggy, angažmá nicméně způsobilo oboustranné zklamání. Osmadvacetiletý fotbalový útočník Michael Krmenčík nedokázal prolomit střelecké trápení, pročež mu vedení klubu nakonec vyjednalo hostování v Řecku. Zpočátku byl PAOK Soluň se službami někdejšího plzeňského kanonýra nadmíru spokojený, původní nadšení ovšem postupně vychladlo. Fotbalistova zahraniční cesta nenávratně míří do finále, české prvoligové celky už proto rozhazují sítě.

Milan Škoda

Zatímco výše zmíněný Michael Krmenčík se za hranicemi rodné vlasti příliš neuchytil, pětatřicetiletý útočník Milan Škoda v útrobách turecké nejvyšší fotbalové soutěže doslova zářil. Napříč posledními dvěma sezónami zaznamenal úctyhodných devatenáct branek, které doplnil třemi finálními přihrávkami. Ačkoli mu tamní konkurenční prostředí evidentně svědčí, věk bohužel nezastavíš. Pokud vinohradský rodák zanedlouho nazuje důchodcovské bačkory, nejspíš by rád bohatou sportovní pouť zakončil na domácí scéně. Kam by mohl teoreticky zamířit? Nabízí se samozřejmě především SK Slavia Praha. Za zvážení nicméně stojí také nedaleké mužstvo Bohemians, kde několikanásobný reprezentant strávil řadu úspěšných mládežnických roků.

Nenechte si ujít
Radary v malých českých obcích začaly měřit rychlost výrazně přísněji než dříve. Tento trend je patrný zejména ve vesnicích, kde i drobné překročení rychlosti může vést k pokutě. Důvodem je snaha zvýšit bezpečnost a snížit počet dopravních nehod v těchto oblastech. Přísnější měření v malých obcích Zatímco v Praze je obvyklá tolerance radarů okolo 10 km/h, v menších obcích často platí nulová tolerance. Příkladem může být malebná osada Korkusova Huť, kde radary měří rychlost nekompromisně. Jeden ze čtenářů Autosalonu zde dostal pokutu za rychlost 53 km/h na padesátce. Proč tak přísné měření? Město Vimperk, pod které Korkusova Huť spadá, dlouhodobě řešilo stížnosti místních obyvatel na rychle projíždějící auta. Silnice I/4, která prochází osadou, je frekventovanou spojnicí mezi Strakonicemi a Bavorskem, a místní obyvatelé se cítili ohroženi. Navíc na silnici nejsou žádné přechody pro chodce, a podél ní se nacházejí dvě autobusové zastávky. Přes tuto silnici denně přecházejí děti do školy i starší obyvatelé, což představovalo velké riziko. Instalace úsekového měření Město Vimperk se proto rozhodlo k instalaci úsekového měření rychlosti. Původní informační radar, který měl řidiče upozorňovat na jejich rychlost, svou funkci nesplnil. Řidiči si rychle uvědomili, že z něj pokuty nedostanou, a situace se nezlepšila. Proto bylo instalováno úsekové měření, které je jasně označeno cedulemi upozorňující na začátek a konec měřeného úseku. Úspěchy úsekového měření Od srpna 2020, kdy bylo úsekové měření zavedeno, do konce téhož roku bylo zaznamenáno 6874 přestupků. V roce 2021 to bylo přes 12 tisíc a v roce 2022 téměř 13 tisíc případů příliš rychlé jízdy. Tato čísla ukazují, že řidiči začali jezdit opatrněji. Místní obyvatelé potvrzují, že se nyní cítí bezpečněji a nemají takový strach z rychle projíždějících aut. Další měření ve Vimperku Město Vimperk provozuje úsekové měření na dalších dvou místech, kde v minulosti došlo ke smrtelným nehodám. Tato místa jsou pečlivě monitorována a přísné měření rychlosti má za cíl předcházet dalším tragickým událostem. Foto: Shutterstock Radary malých měst jsou nekompromisní Radary v malých českých městech a obcích jsou často přísnější než ve velkých městech. Kolín je dalším příkladem města, které rozesílá pokuty i za překročení rychlosti o pouhý 1 km/h, a to navzdory doporučení ministerstva. Toto nekompromisní měření je reakcí na časté a vážné dopravní přestupky, které ohrožují životy místních obyvatel. Bezpečnost především Přísné měření rychlosti v malých obcích může být nepříjemné pro řidiče, ale jeho cílem je zvýšit bezpečnost na silnicích. V obcích jako je Korkusova Huť, kde se v minulosti jezdilo i rychlostí přes 120 km/h, je toto opatření nezbytné. Důležité je, aby řidiči dodržovali rychlostní limity a respektovali místní předpisy, což přispěje k bezpečnějšímu prostředí pro všechny. Radary v Česku začaly měřit mnohem přísněji To vede k většímu počtu pokut za drobné překročení rychlosti. Toto opatření je však nezbytné pro zvýšení bezpečnosti na silnicích, zejména v malých obcích, kde rychlá jízda představuje velké riziko. Místní obyvatelé potvrzují, že se nyní cítí bezpečněji, což je hlavním cílem těchto přísných opatření. Foto: Shutterstock, zdroj: Dopravni-pravo, Autosalon [...]
Je obrovskou otázkou, na jakých základech dnešní potravinářský průmysl funguje. Snaha o co možná nejlevnější produkci co možná největšího počtu potravin si zkrátka vybírá své náklady. Mnozí zákazníci i v České republice si proto stěžují, že potraviny dnes už nechutnají jako dříve. Je to opravdu špatné Je to dáno tím, že se používá obrovské množství náhražek, konzervantů a dalších chemických látek, které sice vytvářejí určitou chuť, ale není to úplně ono. O výživových hodnotách potom ani nemluvě. Aby toho nebylo málo, tu a tam se objeví zpráva o tom, že součást nějaké té potraviny, kterou rádi konzumujeme, je mimořádně škodlivá. V tomto případě se nebavíme o jedné konkrétní potravině, ale všech, ve kterých je přítomná takzvaná sukralóza (podrobnosti nabízí server Fér Potravina). Pakliže nemáte hlubší znalosti o potravinářském průmyslu, pravděpodobně vůbec netušíte o tom, že se něco takového do výrobků přidává. Jenže je to skutečně tak, a navíc je to jejich naprosto běžná součást. Bohužel se ukázalo, že toto sladidlo, vyjádřené ve složení výrobku značkou E955, nezpůsobuje nic menšího než poškození DNA. Jde o takzvanou genotoxickou sloučeninu, která rozkládá genetické informace v buňkách. To se neposlouchá vůbec dobře, že? Navíc při vědomí, že potraviny s touto látkou každodenně konzumujete. Je až neuvěřitelné, do jakého množství různých výrobků se toto sladidlo přidává. Najdete ho ve žvýkačkách, cereáliích, ovocných džusech, sušenkách, čokoládách, dezertech, sladkých omáčkách, ale také v instantních a hotových jídlech. Je tudíž skoro nemožné se mu vyhnout, pokud nebudete bedlivě zkoumat složení každé potraviny, kterou kupujete. Podaří se to vyřešit? Jak potvrdili vědci pro server Sky News, teoreticky bohužel stačí to, abyste si nějakou takovou potravinu dali jednou. Už to může nastartovat rozkladný proces. Pravdou je, že šlo o výzkum v laboratoři a lidské tělo je mnohem komplexnější a může mít určitý kompenzační mechanismus. Toto sladidlo je v České republice bohužel nadále povoleno, jakkoliv by se již mělo uvažovat o tom, že by se zakázalo. Evropský úřad pro bezpečnost potravin řeší podněty na toto téma a zabývá se jím. Aktuálně prý probíhá přehodnocování bezpečnosti nejen tohoto, ale také dalších sladidel a látek využívaných v potravinářství. Čtěte také: Nový řetězec s potravinami v Česku. Co v Kauflandu stojí 3000 Kč, tady pořídíte za 1500 korun Tyto procesy ovšem trvají velmi dlouho a pravděpodobně i v tomto případě si na výsledek nějakou dobu počkáme. Znepokojující ale je, že jde jen o jednu z mnoha chemických látek, které se dnes v potravinách vyskytují. A u řady z nich se stále ani nezkoumalo, co mohou způsobovat. Foto: Shutterstock [...]
Letní dovolená má v České republice obrovskou tradici. Prakticky nenajdete nikoho, kdo by si ji nechal ujít. I nízkopříjmové domácnosti vyrážejí každoročně na týden nebo raději dva k moři. S trochou nadsázky asi nenajdeme příliš jiných zemí, kde by letní dovolená v teplých krajích byla tak oblíbená. Je to přitom pravděpodobně dáno tím, že naše země leží přesně uprostřed Evropy a moře pro nás má stále určitý nádech exotiky. Zbytečně počítají Je to ale také příležitost seznámit se s jinými kulturami a zvyky. Nezřídka přitom dochází k mnoha příjemným překvapením, ale také střetům a nepochopení. Zkrátka lidé se všude chovají trochu jinak a mají jiné návyky, které občas mohou narazit. Někteří lidé se ostatně baví tím, že podle různých zvyků dokáží rozpoznat zemi původu dotyčného. Velmi zkušení jsou v tomto ohledu především místní v těch oblastech, kam Češi rádi vyrážejí. Proto jsme se rozhodli podívat se na věci jejich očima a oslovili například majitele restaurace na řeckém ostrově Kréta. Domnívali jsme se, že nám toho stejně mnoho nepoví, ale byli jsme více než překvapeni, jelikož zážitků a zkušeností měl více než dost. Prý je dokonce pozná na první pohled. “Češi pořád spekulují, jak něco pořídit co nejlevněji. Obvykle je vidíte, jak na hlavní promenádě pobíhají mezi restauracemi a ve vystavených menu hledají, kde je nejlevnější pivo nebo jídlo, a to přesto, že je to všude velmi podobné,” nabízí svůj názor pan Nicholas Papadopulos. “Když už si přeci jenom vyberou a někde si sednou, tak zase spekulují, jestli je lepší si dát víno po skleničkách nebo si dát rovnou celou karafu.“ Řeckému pohledu na svět je něco takového na hony vzdálené. Tam si lidé užívají přítomného okamžiku a nedělají si zbytečné starosti. “Jak si vůbec můžete užít dovolenou, když pořád něco počítáte a přepočítáváte do své měny?” ptá se řečnicky. Připravují se o zásadní výhodu Zkušenosti má přitom prakticky výhradně s těmi českými turisty, kteří se na ostrově ubytují v apartmánech nebo jiném ubytování, které nenabízí stravování. “Nevím, možná jsou hosté v hotelech jiní, ale ty já nepotkám, protože naplno využívají své all inclusive nebo polopenzi, které mají zaplacené,” vysvětluje Nicholas. “Mimochodem, to je další věc, které nerozumím. Tam dostanou jen jídlo na úrovni jídelny, tomu se nedá říkat řecká kuchyně, která je přitom úžasná.“ Čtěte také: Velký průšvih v Chorvatsku. První turisté řekli, co se tam letos stalo. Češi už toho mají opravdu plné zuby V tomhle se prý Češi zásadně liší od hostů z jiných zemí. Například Němci nebo Holanďané pravidelně vyrážejí na jídlo do místních taveren, kde ochutnávají zdejší speciality a vynikající vína. “To v hotelu nezažijete. Ano, musíte zaplatit něco navíc, ale kolikrát ročně na takovou dovolenou jedete? A tady můžete dostat zážitek, na který jen tak nezapomenete. To se vám v hotelové jídelně nestane,” poznamenává restauratér. Foto: Shutterstock [...]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *