15/06/2024

Pravděpodobně jste si také povšimli neblahé skutečnosti, a sice, že Česká republika už není místem, kde by bylo pivo nějak zvlášť levné. Jistě, stále se najdou hospody, kde si na co možná nejlevnějším zlatavém moku zakládají. Ale už i tam musí pravidelně navyšovat ceny a navíc mohou zapomenout na to, že by mohly čepovat některé z takzvaných prémiových piv. Ta už jsou příliš drahá.

Ceny stoupají stále výše

I v tradičních plzeňských hospodách a restauracích dnes za oblíbenou Plzeň dáte minimálně 60 korun, na vyhlášenějších místech už se potom cena blíží stokoruně. Podle odborníků by navíc ceny zejména u oblíbených značek měly dále poměrně rychle růst.

Důvodů je pochopitelně celá řada. Rostou náklady na provoz restauračních podniků a pivovary si za svůj produkt říkají více. Část problému ale může souviset také s technikou, jakou se pivo nově čepuje, respektive kterou provozovatelům hospod a restaurací doporučují samotné pivovary.

Tam když jdete na školení, dozvíte se opravdu zajímavé věci. Takového piva, co se tam vyplýtvá, to se jen tak nevidí,” říká restauratér Josef Mráček. “Když čepujete pivo, máte nejprve trochu piva odtočit a teprve potom přiložit půllitr. To je sice hezké, ale vysvětlete to zaměstnancům. Ti klidně odtočí zbytečně moc, respektive zavřou kohout pozdě.

Už se to přehání

Navíc nemusí odhadnout správnou míru a nechají pivo přetékat, dokud tam nedojde odpovídající množství. “Musím říct, že tohle jsem ve svém podniku zakázal. Pokud bychom to takhle dělali, tak za měsíc zkrachujeme, protože by třetina sudu vyletěla do kanálu,” říká zkušený restauratér. “Je sice hezké, že chtějí, aby zákazník dostal co nejlepší pivo, ale ono to není zadarmo.

Čtěte také: Legendární pivo v Česku nečekaně končí. Nikdy už si ho nedáte, lidé se začínají bouřit

Když se totiž na školení zeptal, jak by měl na takovém pivu asi tak vydělat, dostalo se mu odpovědi, že do kalkulace musí přeci zahrnout i tento odpad. “To by se asi štamgasti divili, kdybych jim řekl, že zdražím o třetinu, protože odtáčím pivo do kanálu,” uzavírá majitel restaurace. “Myslím, že se to v dnešní době s tou péčí o pivo přehání. Je potřeba najít nějakou hranici, kdy to ještě dává smysl a kdy už je to jenom módní výstřelek.

Foto: Shutterstock

2 názory u článku “Kdybych čepoval pivo, jak mě učili v pivovaru, za měsíc zkrachuju, prozradil restauratér. Je to důvod, proč pivo v Česku tak zdražilo

  1. Klidně zdržujte i na 1000 Kč. Jak šlo pivo nad 30 kč a zakázali kouřit přestalo pivo pro mne v hospodě existovat.

  2. Aha, tak ty stejně zkrachuješ. Přestanou ti tam chodit lidi s takovými názory.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *