19/06/2024
Fotbal

Zdroj: Pixabay.com

Přestože během podzimní fáze Fortuna ligy podávali skvělé výkony, jaro jim zatím nevychází podle představ. Komu konkrétně se z hlediska osobních statistik příliš nedaří, zjistíte hned záhy.
Fotbal
Zdroj: Pixabay.com

Přestože během podzimní fáze české nejvyšší fotbalové soutěže odváděli vskutku parádní výkony a dohromady nastříleli úctyhodné množství branek, momentálně se k nim štěstěna bohužel obrací zády. Prostřednictvím nadcházejících odstavců zjistíte, kdo konkrétně si bezprostředně před oficiálním startem letošního zápasového maratonu zřejmě zapomněl nazout střelecké kopačky a pálí proto jednu vyloženou šanci za druhou.

Ivan Schranz

V barvách českobudějovického Dynama se rozehrál do skvělé formy. Minulý ročník Fortuna ligy okořenil devíti přesnými zásahy a čtyřmi finálními asistencemi, pročež naprosto zaslouženě vévodil klubovým statistikám. Letní přestupové okénko využil ke změně působiště, zlákala jej zajímavá nabídka konkurenčního Jablonce. Tam se sedmadvacetiletý ofenzivní univerzál Ivan Schranz takřka dokonale zabydlel, během podzimní fáze právě probíhající sezóny zaznamenal úctyhodných šest branek. Fotbalové jaro mu navzdory nesporným střeleckým schopnostem evidentně nepřeje, z hlediska osobní produktivity totiž doposud zarytě mlčí. Uvidíme, jestli chudé období dokáže překlenout.

Zdeněk Ondrášek

Výkonnostní křivka klubu FC Viktoria Plzeň v posledních měsících připomínala extrémně divokou horskou dráhu. Optimistické vyhlídky často střídaly stavy naprosté bezradnosti, což se zákonitě promítlo do průběžného umístění v tabulce české nejvyšší fotbalové soutěže. Ačkoli sportovní média hromadně věštila předčasné loučení hlavního trenéra, Adrián Guľa nakonec přečkal bouři a dostal příležitost napravit chyby. Do jarní fáze sezóny 2020/2021 vstoupilo západočeské mužstvo o poznání lépe, momentálně díky třem vítězstvím a dvěma remízám zaujímá šestou příčku. Přílišné zásluhy bohužel nenese dvaatřicetiletý útočník Zdeněk Ondrášek, jehož dosavadní novoroční statistiky tvoří jediná branka. Někdejší opora norského Tromsø, polského Krakowa nebo zámořského Dallasu, která za Plzeň dohromady nastřílela pět gólů napříč soutěžemi, má k celkové profesní spokojenosti opravdu daleko. Sen o reprezentační pozvánce na nadcházející EURO se tak pomalu vytrácí.

Michael Rabušic

Mezi nejproduktivnější hráče fotbalového podzimu se oprávněně zařadil také Michael Rabušic. Jednatřicetiletý útočník pod taktovkou přísného libereckého trenéra Pavla Hoftycha herně pookřál, úvodních dvanáct ligových zápasů ozvláštnil šesti úspěšnými pokusy. Uplynulá zimní přestávka nicméně zapříčinila, že odchovanec jihlavské mládežnické přípravky ztratil střelecký apetit. Jaro zatím několikanásobnému juniorskému reprezentantovi s bohatými zahraničními zkušenostmi přineslo jediný přesný zásah, což vzhledem k očekáváním není mnoho.

Lukáš Juliš

Přezimoval na pozici nejlepšího střelce české nejvyšší soutěže a většina fanoušků logicky předpokládala, že během jarní fáze sezóny bude v perfektních výkonech pokračovat. Opak je ovšem pravdou. Šestadvacetiletý fotbalový útočník Lukáš Juliš doposud zaznamenal jedinou branku, pročež ztratil průběžné prvenství mezi kanonýry i pevné místo v základní sestavě. Pod vedením nového trenéra Pavla Vrby zatím chrudimský odchovanec rozhodně nedostává tolik prostoru, kolik by si představoval. Ofenzivní sekci klubu AC Sparta Praha nyní vládne David Moberg Karlsson, který poslední čtyři ligová utkání okořenil šesti góly.

Nenechte si ujít
Radary v malých českých obcích začaly měřit rychlost výrazně přísněji než dříve. Tento trend je patrný zejména ve vesnicích, kde i drobné překročení rychlosti může vést k pokutě. Důvodem je snaha zvýšit bezpečnost a snížit počet dopravních nehod v těchto oblastech. Přísnější měření v malých obcích Zatímco v Praze je obvyklá tolerance radarů okolo 10 km/h, v menších obcích často platí nulová tolerance. Příkladem může být malebná osada Korkusova Huť, kde radary měří rychlost nekompromisně. Jeden ze čtenářů Autosalonu zde dostal pokutu za rychlost 53 km/h na padesátce. Proč tak přísné měření? Město Vimperk, pod které Korkusova Huť spadá, dlouhodobě řešilo stížnosti místních obyvatel na rychle projíždějící auta. Silnice I/4, která prochází osadou, je frekventovanou spojnicí mezi Strakonicemi a Bavorskem, a místní obyvatelé se cítili ohroženi. Navíc na silnici nejsou žádné přechody pro chodce, a podél ní se nacházejí dvě autobusové zastávky. Přes tuto silnici denně přecházejí děti do školy i starší obyvatelé, což představovalo velké riziko. Instalace úsekového měření Město Vimperk se proto rozhodlo k instalaci úsekového měření rychlosti. Původní informační radar, který měl řidiče upozorňovat na jejich rychlost, svou funkci nesplnil. Řidiči si rychle uvědomili, že z něj pokuty nedostanou, a situace se nezlepšila. Proto bylo instalováno úsekové měření, které je jasně označeno cedulemi upozorňující na začátek a konec měřeného úseku. Úspěchy úsekového měření Od srpna 2020, kdy bylo úsekové měření zavedeno, do konce téhož roku bylo zaznamenáno 6874 přestupků. V roce 2021 to bylo přes 12 tisíc a v roce 2022 téměř 13 tisíc případů příliš rychlé jízdy. Tato čísla ukazují, že řidiči začali jezdit opatrněji. Místní obyvatelé potvrzují, že se nyní cítí bezpečněji a nemají takový strach z rychle projíždějících aut. Další měření ve Vimperku Město Vimperk provozuje úsekové měření na dalších dvou místech, kde v minulosti došlo ke smrtelným nehodám. Tato místa jsou pečlivě monitorována a přísné měření rychlosti má za cíl předcházet dalším tragickým událostem. Foto: Shutterstock Radary malých měst jsou nekompromisní Radary v malých českých městech a obcích jsou často přísnější než ve velkých městech. Kolín je dalším příkladem města, které rozesílá pokuty i za překročení rychlosti o pouhý 1 km/h, a to navzdory doporučení ministerstva. Toto nekompromisní měření je reakcí na časté a vážné dopravní přestupky, které ohrožují životy místních obyvatel. Bezpečnost především Přísné měření rychlosti v malých obcích může být nepříjemné pro řidiče, ale jeho cílem je zvýšit bezpečnost na silnicích. V obcích jako je Korkusova Huť, kde se v minulosti jezdilo i rychlostí přes 120 km/h, je toto opatření nezbytné. Důležité je, aby řidiči dodržovali rychlostní limity a respektovali místní předpisy, což přispěje k bezpečnějšímu prostředí pro všechny. Radary v Česku začaly měřit mnohem přísněji To vede k většímu počtu pokut za drobné překročení rychlosti. Toto opatření je však nezbytné pro zvýšení bezpečnosti na silnicích, zejména v malých obcích, kde rychlá jízda představuje velké riziko. Místní obyvatelé potvrzují, že se nyní cítí bezpečněji, což je hlavním cílem těchto přísných opatření. Foto: Shutterstock, zdroj: Dopravni-pravo, Autosalon [...]
Je obrovskou otázkou, na jakých základech dnešní potravinářský průmysl funguje. Snaha o co možná nejlevnější produkci co možná největšího počtu potravin si zkrátka vybírá své náklady. Mnozí zákazníci i v České republice si proto stěžují, že potraviny dnes už nechutnají jako dříve. Je to opravdu špatné Je to dáno tím, že se používá obrovské množství náhražek, konzervantů a dalších chemických látek, které sice vytvářejí určitou chuť, ale není to úplně ono. O výživových hodnotách potom ani nemluvě. Aby toho nebylo málo, tu a tam se objeví zpráva o tom, že součást nějaké té potraviny, kterou rádi konzumujeme, je mimořádně škodlivá. V tomto případě se nebavíme o jedné konkrétní potravině, ale všech, ve kterých je přítomná takzvaná sukralóza (podrobnosti nabízí server Fér Potravina). Pakliže nemáte hlubší znalosti o potravinářském průmyslu, pravděpodobně vůbec netušíte o tom, že se něco takového do výrobků přidává. Jenže je to skutečně tak, a navíc je to jejich naprosto běžná součást. Bohužel se ukázalo, že toto sladidlo, vyjádřené ve složení výrobku značkou E955, nezpůsobuje nic menšího než poškození DNA. Jde o takzvanou genotoxickou sloučeninu, která rozkládá genetické informace v buňkách. To se neposlouchá vůbec dobře, že? Navíc při vědomí, že potraviny s touto látkou každodenně konzumujete. Je až neuvěřitelné, do jakého množství různých výrobků se toto sladidlo přidává. Najdete ho ve žvýkačkách, cereáliích, ovocných džusech, sušenkách, čokoládách, dezertech, sladkých omáčkách, ale také v instantních a hotových jídlech. Je tudíž skoro nemožné se mu vyhnout, pokud nebudete bedlivě zkoumat složení každé potraviny, kterou kupujete. Podaří se to vyřešit? Jak potvrdili vědci pro server Sky News, teoreticky bohužel stačí to, abyste si nějakou takovou potravinu dali jednou. Už to může nastartovat rozkladný proces. Pravdou je, že šlo o výzkum v laboratoři a lidské tělo je mnohem komplexnější a může mít určitý kompenzační mechanismus. Toto sladidlo je v České republice bohužel nadále povoleno, jakkoliv by se již mělo uvažovat o tom, že by se zakázalo. Evropský úřad pro bezpečnost potravin řeší podněty na toto téma a zabývá se jím. Aktuálně prý probíhá přehodnocování bezpečnosti nejen tohoto, ale také dalších sladidel a látek využívaných v potravinářství. Čtěte také: Nový řetězec s potravinami v Česku. Co v Kauflandu stojí 3000 Kč, tady pořídíte za 1500 korun Tyto procesy ovšem trvají velmi dlouho a pravděpodobně i v tomto případě si na výsledek nějakou dobu počkáme. Znepokojující ale je, že jde jen o jednu z mnoha chemických látek, které se dnes v potravinách vyskytují. A u řady z nich se stále ani nezkoumalo, co mohou způsobovat. Foto: Shutterstock [...]
Letní dovolená má v České republice obrovskou tradici. Prakticky nenajdete nikoho, kdo by si ji nechal ujít. I nízkopříjmové domácnosti vyrážejí každoročně na týden nebo raději dva k moři. S trochou nadsázky asi nenajdeme příliš jiných zemí, kde by letní dovolená v teplých krajích byla tak oblíbená. Je to přitom pravděpodobně dáno tím, že naše země leží přesně uprostřed Evropy a moře pro nás má stále určitý nádech exotiky. Zbytečně počítají Je to ale také příležitost seznámit se s jinými kulturami a zvyky. Nezřídka přitom dochází k mnoha příjemným překvapením, ale také střetům a nepochopení. Zkrátka lidé se všude chovají trochu jinak a mají jiné návyky, které občas mohou narazit. Někteří lidé se ostatně baví tím, že podle různých zvyků dokáží rozpoznat zemi původu dotyčného. Velmi zkušení jsou v tomto ohledu především místní v těch oblastech, kam Češi rádi vyrážejí. Proto jsme se rozhodli podívat se na věci jejich očima a oslovili například majitele restaurace na řeckém ostrově Kréta. Domnívali jsme se, že nám toho stejně mnoho nepoví, ale byli jsme více než překvapeni, jelikož zážitků a zkušeností měl více než dost. Prý je dokonce pozná na první pohled. “Češi pořád spekulují, jak něco pořídit co nejlevněji. Obvykle je vidíte, jak na hlavní promenádě pobíhají mezi restauracemi a ve vystavených menu hledají, kde je nejlevnější pivo nebo jídlo, a to přesto, že je to všude velmi podobné,” nabízí svůj názor pan Nicholas Papadopulos. “Když už si přeci jenom vyberou a někde si sednou, tak zase spekulují, jestli je lepší si dát víno po skleničkách nebo si dát rovnou celou karafu.“ Řeckému pohledu na svět je něco takového na hony vzdálené. Tam si lidé užívají přítomného okamžiku a nedělají si zbytečné starosti. “Jak si vůbec můžete užít dovolenou, když pořád něco počítáte a přepočítáváte do své měny?” ptá se řečnicky. Připravují se o zásadní výhodu Zkušenosti má přitom prakticky výhradně s těmi českými turisty, kteří se na ostrově ubytují v apartmánech nebo jiném ubytování, které nenabízí stravování. “Nevím, možná jsou hosté v hotelech jiní, ale ty já nepotkám, protože naplno využívají své all inclusive nebo polopenzi, které mají zaplacené,” vysvětluje Nicholas. “Mimochodem, to je další věc, které nerozumím. Tam dostanou jen jídlo na úrovni jídelny, tomu se nedá říkat řecká kuchyně, která je přitom úžasná.“ Čtěte také: Velký průšvih v Chorvatsku. První turisté řekli, co se tam letos stalo. Češi už toho mají opravdu plné zuby V tomhle se prý Češi zásadně liší od hostů z jiných zemí. Například Němci nebo Holanďané pravidelně vyrážejí na jídlo do místních taveren, kde ochutnávají zdejší speciality a vynikající vína. “To v hotelu nezažijete. Ano, musíte zaplatit něco navíc, ale kolikrát ročně na takovou dovolenou jedete? A tady můžete dostat zážitek, na který jen tak nezapomenete. To se vám v hotelové jídelně nestane,” poznamenává restauratér. Foto: Shutterstock [...]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *