26/04/2024
William Gallas Chelsea

"File:William Gallas 2018.jpg" od Кирилл Венедиктов je licencován pod CC BY-SA 3.0 / Původní fotografie byla upravena oříznutím a změnou velikosti

Chelsea během letního přestupového termínu utratila bezmála 280 milionů liber. Rozhazování tradičního londýnského velkoklubu otevřeně kritizoval William Gallas.
William Gallas Chelsea
File:William Gallas 2018.jpg” od Кирилл Венедиктов je licencován pod CC BY-SA 3.0 / Původní fotografie byla upravena oříznutím a změnou velikosti

Chelsea se protentokrát opravdu nedržela zpátky. Klubový vlastník a zámožný podnikatel Tedd Boehly odšpuntoval penězovody, během nedávno skončeného přestupového termínu dobrovolně utratil přibližně 260 milionů liber. Rozhazování tradičního londýnského velkoklubu prostřednictvím hazardního serveru Genting Casino otevřeně kritizoval William Gallas.

Chelsea během letošního přestupového období zlanařila několik věhlasných fotbalistů. Soupisku tradičního londýnského velkoklubu doplnili Gabriel Slonina, Carney Chukwuemeka, Marc Cucurella, Kalidou Koulibaly, Raheem Sterling, Wesley Fofana, Pierre-Emerick Aubameyang nebo Denis Zakaria (sezónní hostování s možností následné opce).

Ambiciózní chlebodárce Todd Boehly se rozhodně nedržel zkrátka. Nástupce kontroverzního ruského podnikatele Romana Abramoviče vynaložil neuvěřitelné finanční prostředky, aby fanouškům dokázal, že to s budováním úspěšné značky myslí seriózně. Povedlo se? Výsledková realita prozatím hovoří opačně.

Zámořský byznysmen do nováčků investoval přibližně 280 milionů liber. Odměnou dostal průběžné šesté místo v domácí nejvyšší fotbalové soutěži a pohárovou blamáž s Dinamem Záhřeb, kterou překvapivě neustál dosavadní lodivod Thomas Tuchel. Uvolněnou pozici hlavního manažera následně obsadil brightonský šikula Graham Potter, jehož vykoupení stálo pokladnu dalších 20 milionů liber.

Nerozvážné utrácení „Blues“ v posledních měsících otevřeně kritizoval legendární William Gallas. „Mám pocit, že transferové období z pohledu Chelsea, navzdory množství vynaložených peněz, bylo příliš uspěchané,“ naznačil prostřednictvím hazardního serveru Genting Casino. „Během léta se v klubu došlo k mnoha změnám, protože dorazil nový majitel a převzal zodpovědnost za nábory. Myslím, že chtěl podepsat takové množství hráčů, aby demonstroval svůj závazek vůči klubu, ale nemyslím si, že to byl tentokrát správný přístup.“

„Utratili spoustu peněz, ale jsem přesvědčen, že to mohli udělat lépe. Bojím se, kde tuto sezónu skončí. Čas ukáže. Kádr rozhodně není lepší než loni,“ pokračoval bývalý fotbalista, kterého v minulosti oslavovali fanoušci Marseille, Chelsea, Arsenalu, Tottenhamu, exotického Perth Glory nebo francouzské reprezentace. Jaké rozhodnutí nového klubového vedení zpochybňoval především? Sportovního důchodce zaskočil hlavně Pierre-Emerick Aubameyang.

„V současné době tomu není jednoduché porozumět. V lednu odešel z Arsenalu, mezi ním a klubem se evidentně něco stalo. Odešel do Barcelony a nyní se po půl roce vrátil zpátky do Premier League. Mluvíme tady o Barceloně. Po šesti měsících prostě jen tak neopustíte Barcelonu. Chápete, co tím myslím?“ dotazoval se pětačtyřicetiletý vysloužilec. „Vím, že některé fanoušky tohle rozhodnutí nepotěšilo. Jak už jsem řekl, mám pocit, že vedení Chelsea to během přestupového období uspěchalo a zoufale se snažilo podepsat útočníka, než se okno zavře.“

„Zdá se, že ho podepsali kvůli tomu, že byl zrovna dostupný, nikoli proto, že byl dlouhodobým cílem,“ doplnil William Gallas, který pochybuje, že třiatřicetiletému zakončovateli bude nové působiště vyhovovat. „Samozřejmě bych si přál, aby se mu tady dařilo. Když se ovšem podíváte, jak Chelsea hraje, nejsem si jistý, zdali mu tento herní systém bude vyhovovat. Chelsea hraje docela pomalu na rozdíl od Arsenalu, který hraje rychlý fotbal na jeden nebo dva doteky. Chelsea víc drží míče.“

Nenechte si ujít
Česká republika začíná mít potíže s tím, aby zákazníkům zajistila, že si v tuzemských obchodních řetězcích mohou koupit nejen kvalitní, ale především nezávadné potraviny. Člověk dnes aby se bál, kdy na něj padne pomyslný “černý Petr” v podobě toho, že si koupí něco chyceného, prolezlého či jinak problematického. Nepříjemná situace Státní zemědělská a potravinářská inspekce se sice snaží seč může, ale její kapacity jsou z pochopitelných důvodů omezené. Musíme si uvědomit, že se jí podaří zachytit jen pár procent případů závadného zboží. Zatímco by se měla soustředit na méně prověřené dodavatele, ve skutečnosti musí kontrolovat zboží ve velkých řetězcích, jelikož ty nejsou schopny si uhlídat základní kvalitu. Zajímavé je, že většinou bývá problém s potravinami prodávanými pod privátními značkami řetězců. Velké značky tolik potíží nemívají, ale jak si řetězce nechávají produkty pro své brandy vyrábět všude možně, hlavně aby to bylo nejlevnější, dochází často k nehezkým výsledkům. Tentokrát na celé čáře selhal Lidl, který prodával skutečně vypečený jaternicový prejt, a to ještě pod označením Premium. Výrobek přitom nesl oblíbenou privátní značku Náš Kraj, kterou si zákazníci velmi oblíbili, jelikož cílí na české produkty za rozumné ceny. Lidl prodával prejt s pískem a kamínky. / Foto: Potraviny na pranýři Výrobce to nezvládl “Uvnitř výrobku byla zjištěna přítomnost tvrdých částic velikosti písku, případně drobných kamínků,” konstatovala SZPI. “Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud je kontaminována cizorodými nebo jinými látkami.“ Výrobcem tohoto kousku je společnost MP Krásno z Valašského meziříčí. Právě tam se zřejmě na celou šlamastyku zadělalo. Bude nutné prověřit celý proces výroby, než Lidl objedná další šarži tohoto výrobku, který má teď značně narušenou pověst. Čtěte také: Lidl doslova vyběhl se zákazníky. Zase je pěkně odrbal, Češi už toho mají plné zuby Výrobek se prodával v 500gramovém balení v podobě plastového střívka s polepkou. Oficiální datum spotřeby bylo stanoveno na 10. února 2024, tudíž odhalení přišlo se zpožděním. Avšak není vyloučeno, že si lidé oblíbený prejt koupili ve větším množství a dali na mrazák. Většina už ale bude zkrátka zkonzumovaná. Foto: Shutterstock [...]
Tak se zdá, že období relativního klidu, kdy se ceny potravin v České republice po dvou letech prudkého zdražování ustálily a v některých případech začaly dokonce lehce klesat, je definitivně u konce. Netrvala příliš dlouho a jen se potvrzují obavy, že obchodní řetězce měly v úmyslu ceny navyšovat. Začalo se zdražovat Ostatně, deklarovaly to už v loňském roce s tím, že zdraží navzdory od ledna snížené DPH. To se ovšem nesetkalo s pochopením veřejnosti, a tak řetězce nakonec couvly. Výsledkem byly ostentativní cenovky, ve kterých vyčíslovaly nižší daň z přidané hodnoty doslova na halíř. Odborníci poukazovali na to, že toto chováni indikuje odloženou snahu zdražovat. To teď potvrdila také data Českého statistického úřadu, který zveřejnil maloobchodní ceny za duben. A tam už je jednoznačně vidět, že se začíná opět citelně zdražovat. Například máslo podražilo o 4 koruny na kilogram, vepřová pečeně potom zdražila dokonce o necelých šest korun na kilo a třeba takový eidam podražil o více než pět korun na stejnou měrnou jednotku. Jistě, někdo může namítnout, že tak už to bývá, že v průběhu roku některé potraviny zdražují a jiné naopak zlevňují. V tomto případě je ale zcela jasně viditelné, že takřka všechny sledované produkty zdražily. Některé více, některé méně, ale je tu jasný trend. Ceny opět vyletí Cenový nárůst může být způsoben zvyšujícími se ceny u producentů, kdy typicky například úroda nebývá v posledních letech příliš dobrá. Sledujeme také neuvěřitelně rostoucí ceny kakaa, které trhá všechny myslitelné rekordy a dále roste na ceně. Problém je ale v tom, že navzdory už tak vysokým cenám v obchodech nejsou obchodní řetězce absolutně ochotny nechat si sáhnout na marže, a jakékoliv zdražení tak v plné, ne-li ještě vyšší hodnotě, přenášejí na zákazníky. Čtěte také: Do Česka se dostala prudce závadná šunka. Obchody ji prodávaly ve velkém. Nesmíte ji hlavně sníst, to by bylo zlé Podle některých ekonomů jsme ostatně jen prožili inflační přestávku a další velké zdražování je na spadnutí. První náznaky tu ostatně už máme. Foto: Shutterstock [...]
Také plánujete letos dovolenou v Chorvatsku? Potom byste se ale měli nejprve seznámit s nejrůznějšími riziky, které vám v této zemi hrozí. Navzdory představám jich zdaleka není tak málo, jak by se mohlo zdát. Jde také o to, že v zemi stále panuje určitý šlendrián, na který už u nás nejsme zvyklí. Šlo to přímo do moře Některé pláže jsou tak dlouhodobě zamořené. Objevují se tu především nejrůznější fekálie a s nimi spojené bakterie, což souvisí i s tím, jak se v Chorvatsku hospodaří a nakládá s odpady. Mnohé restaurace mají výpustě přímo do moře, které tak znečišťují. Situace se potom v sezóně, kdy je v zemi hodně lidí, rychle zhoršuje. Nejde však jen o tento problém. Některé pláže jsou kontaminované nebezpečnými látkami. Deník Merkur aktuálně upozornil na jednu z nich. Jde o pláž Kosica, která se nachází v krásné obci Vranjic, která leží nedaleko Splitu. Nedaleko pláže ale najdete také továrnu, kde se pracuje s nebezpečným azbestem. A jak potvrdili někteří pracovníci firmy, fabrika vypouštěla rozpuštěnou látku přímo do moře, a to hned skrze tři různé kanály. Jistě není třeba připomínat, jak moc je azbest nebezpečný. Místní už toho mají plné zuby Stalo se tak již v minulosti, přičemž areál továrny se podařilo určitým způsobem sanovat. Paradoxně se ale zapomnělo na pláž. Tu mají pomoci vyčistit evropské peníze, jejichž přítok však stále vázne. Dochází tak k paradoxní situaci. Pláž sice byla prohlášena za rizikové místo, ale je stále otevřená, a tak se tu turisté zcela běžně koupou, aniž by měli tušení o problému. Čtěte také: Chorvatsko už se chystá na Čechy. Takové ceny jste ještě neviděli, držte se Město prý slibuje situaci vyřešit už od roku 2010, ale stále se nic neděje. Místní obyvatelé proto už berou věci do vlastních rukou a vyvíjejí i mezinárodní aktivitu, aby se o tom dozvěděli i lidé v zahraničí, kteří potom na místo přijíždějí. Spoléhají na to, že Chorvatsko nebude chtít mít takovou ostudu. Aktuálně však žádají přinejmenším o to, aby se pláž uzavřela. Foto: Shutterstock [...]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *