19/05/2024

Možná už vás to taky někdy napadlo, když jste někde viděli špatně parkující vozidlo. Co takhle zavolat příslušným orgánům, ať přijdou situaci na místo řešit a dotyčný vůz například odtáhnou a tomu, kdo ho tam takto nechal, napaří pěknou pokutu.

Dá se tak slušně vydělat

Ono se to také už děje. Pověstná jsou například paneláková sídliště, kde mají někteří jako sport civění z okna a nahlašování špatně parkujících lidí na policii. Stále je to ale výsada jen omezeného množství jednotlivců, protože celá anabáze je poměrně složitá. Navíc z toho nic nemáte, pokud nepočítáte dobrý pocit ze sjednání spravedlnosti. A nutno říct, že někteří řidiči parkují opravdu děsivě. Na internetu se to množí fotografiemi z celé České republiky, kterak lidé nechávají svá auta na chodnících a potom kolem nich nemohou projít ani maminky s kočárky.

V některých zemích už jsou podstatně dále než u nás a skutečně povolali na pomoc veřejnost. Například ve Švédsku už dokonce začala fungovat speciální aplikace jménem Scout Park. Tu si může do svého chytrého telefonu nainstalovat každý zájemce, jednoduše se zaregistrovat a následně vyrazit “na lov”.

Vše je velmi jednoduché. Prostřednictvím aplikace stačí vyfotit špatně parkující vozidlo, na základě čehož to začnou příslušné orgány prověřovat. Pokud se potvrdí, že jde skutečně o dopravní přestupek, dostane řidič standardně pokutu. Jenže svůj podíl z ní, takzvanou provizi, obdrží i člověk, který dané vozidlo nahlásil. Aktuálně jde o částku, která v přepočtu činí přibližně 220 Kč.

Není to špatný nápad

Podle dostupných informací už si na tom někteří lidé zakládají živobytí. Není totiž problém špatně parkující vozidla najít, a pokud stačí je pouze vyfotit, jde vlastně o snadno vydělané peníze. Pakliže uděláte deset takovýchto úlovků za den, máte rázem přes dva tisíce korun. A třeba v centrech měst to nemusí ani tak dlouho trvat.

Čtěte také: Jedete moc rychle? Nově vám neseberou jenom řidičák, ale rovnou celé auto

Řidičům se pochopitelně příliš nelíbí, že budou mnohem více na ráně a udat je bude moci skutečně každý, a to velmi jednoduše. Navíc k tomu bude mít finanční motivaci. Ale řekněte sami, nejde vlastně o ideální řešení celého problému?

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *