05/03/2024

By Tadeáš Bednarz - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88142694 / Původní fotografie byla upravena oříznutím a změnou velikosti

MFK Karviná udolala Bohemians, což bylo největším překvapením kola. Velký rozruch vzbudil nejen výsledek samotný, ale také výkon hlavního arbitra. Sporná penalta pořádně nadzdvihla Antonína Vaníčka.
By Tadeáš Bednarz – Own work, CC BY-SA 4.0, zdroj: Wikipedia Commons / Původní fotografie byla upravena oříznutím a změnou velikosti

MFK Karviná se postarala možná o největší překvapení sedmého kola. Na domácím stadionu udolala houževnaté fotbalisty pražských Bohemians, díky čemuž si v průběžné tabulce Fortuna ligy opět polepšila. Všeobecný rozruch mezi fanoušky vzbudil nejen výsledek, ale také rozporuplný výkon rozhodčích. Právě probíhala 69. minuta nesmírně vyrovnaného klání, když hlavní arbitr Pavel Julínek přerušil hru a následně debatoval s videem. Jak se zanedlouho ukázalo, hostující útočník Tomáš Necid si balón omylem srazil na ruku, navíc tak bohužel učinil v pokutovém území. Proměněná penalta rozhodla zápas, což většinu zástupců poraženého klubu pořádně naštvalo. Zejména Antonín Vaníček si prostřednictvím sociálních sítích nebral servítky.

Rozhodující okamžik napínavého duelu si rozhodčí vyložil jinak než hráči

Ačkoli to nějakou chvíli vypadalo, že utkání mezi Karvinou a Bohemians spěje k nerozhodnému výsledku, z důležitého vítězství se ve finále radovali domácí. Ti šli s úderem osmé minuty zásluhou Lukáše Bartošáka do vedení, jednogólový náskok nicméně ztratili přibližně o hodinu později, kdy vyrovnal Lukáš Hůlka. Vidina vesměs spravedlivé remízy se definitivně rozplynula v průběhu 69. minuty, když rozhodčí Pavel Julínek přerušil hru a následně absolvoval tajemnou debatu s videem.

Jak se nakonec ukázalo, hostující útočník Tomáš Necid během obranného zákroku uvnitř vlastního pokutového území nešťastně zahrál rukou, což hlavní sudí k takřka hmatatelné nespokojenosti Pražanů odměnil penaltou. Balónu se zhostil albánský záložník Kristi Qose, který osmadvacetiletého brankáře Patrika Le Gianga zkušeně propálil. Jelikož zápas nabídl naprosté minimum zajímavých příležitostí a změna nenastala ani v závěrečných minutách, karvinští fotbalisté si těsné vedení bez výraznějších obtíží pohlídali.

Klokani se stranili mikrofonům, Vaníček frustraci vybíjel skrze sociální sítě

Kontroverzní penalta se stala ústředním motivem vášnivých debat mezi sportovními fanoušky. Drtivá většina internetových diskutujících míní, že aktualizovaná pravidla hovoří poměrně jasně. Když si fotbalista nastřelí míč do paže sám při obranném zákroku či hlavičce, není to důvodem k odpískání pokutového kopu. Očividně zklamaný Tomáš Necid, jehož premiérové utkání v novém dresu skončilo prohrou, odmítl poskytnout jakýkoli komentář. Namísto rozhovoru raději rychle zmizel v útrobách stadionu, protože by jen těžko krotil emoce. Trenér proraženého mužstva Luděk Klusáček se ke sporné penaltě nechtěl příliš vyjadřovat. S chladnou hlavou naopak pronesl, že jeho svěřenci nezvládli závěr a zaslouženě padli. To dvaadvacetiletý záložník Antonín Vaníček prostřednictvím sociální sítí nešetřil kritikou.

„Jak je možné, že na nejvyšší úrovni českého fotbalu nezná rozhodčí pravidla?“ ptal se fanoušků na Instagramu několikanásobný mládežnický reprezentant. Nadcházející pasáž jeho emotivního vyjádření jsme museli vinou výskytu vulgárního výrazu lehce poupravit. „Dělá svou práci úplně špatně a ještě mu to poradí u videa. Body, které můžou být na konci ligy hodně důležité, nám už nikdo nevrátí. Peníze, o které nás dnes okradli, nám také nikdo jen tak nedá.“

Subscribe
Upozornit na

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x