Málokde na světě se máslo konzumuje s takovou intenzitou jako právě v České republice. A nutno říct, že do karet nám v tomto ohledu hrají i nové vědecké objevy, podle kterých je tento tuk opět v kurzu a není třeba ho nahrazovat rostlinnými alternativy. Naopak, karta se obrátila a dnes se konzumace másla obecně doporučuje, byť se pochopitelně nic nesmí přehánět.
Takhle ho poznáte
Češi jsou také velmi citliví na cenu másla. Takže když v obchodech zdražuje, je to společenské téma číslo jedna. Jde rovněž o jeden z nejdůležitějších artiklů pro slevové akce. Málokterý obchod si nějaké to máslo nedovolí pravidelně zařazovat do svých zvýhodněných nabídek.
Jenže právě tady narážíme na jádro problému. V důsledku snahy o dosažení co nejnižší ceny jde na vedlejší kolej kvalita. A navzdory tomu, že si to mnozí neuvědomují, pokud kupujete levné máslo, pravděpodobně také nedostáváte prvotřídní produkt.
“Pozor na levná másla z dovozu, u nichž je vyšší pravděpodobnost, že takový výrobek byl skladován i v mrazírnách – proto sledujte na etiketách nejen obsah tuku, ale i případně datum výroby,” uvedla pro deník Blesk odbornice na výživu Michaela Smolková.
Lifrují to sem ve velkém
Naráží tak na skutečnost, že se v českých obchodech stále častěji objevuje takzvané stolní máslo. Avšak pozor, v tomto ohledu název klame. Rozhodně to není máslo, které byste si měli dát při snídani na stůl a mazat si z něj chleba. To by nebyl moc příjemný zážitek. Například v Německu se toto máslo používá v pekárnách nebo restauracích, a to maximálně na vaření.
V České republice se ovšem běžně prodává jako každé jiné máslo. Přitom pochází ze státních hmotných rezerv různých evropských zemí. Obvykle je rozmrazeno po jednom roce a putuje do obchodů, aby se prodalo, a zásoby se obměnily.
Čtěte také: Toto máslo musíte ihned vyhodit. Prodávalo se na kvanta, ale kdo ho sní, ten to pořádně slízne
Díky tomu může být takové máslo levné a obchody na něj často lákají v akcích. Není to však standardní čerstvé máslo, které se musí spotřebovat do 20 dní od data výroby. Stolní máslo naopak není příliš kvalitní a může být částečně žluklé, což se projeví především na nedobré chuti, ale i ztrátě výživové hodnoty.
Foto: Shutterstock