22/05/2024

Již dávno nejsou časy, kdy se na naše stoly dostával salám, jenž byl synonymem pravé chuti a kvality. Vzpomínky na osmdesátá a devadesátá léta jsou plné salámů, které byly skutečně masité a chutné. Naproti tomu dnešní trh je přesycen levnými variantami, jejichž chuť a kvalita zaostávají. Přitom kvalita masa v těchto výrobcích často ustupuje množství vody a chemických stabilizátorů.

Kapitalismus versus socialismus: Hra s vodou v masných produktech

Vzpomínáme-li na socialistickou éru, obvykle se zmiňuje její bída a nedostatky. Překvapivě, pokud jde o kvalitu masa, byla situace jiná. Tehdy masné výrobky obsahovaly pouze asi 3 % vody. Dnes se v masných produktech, plných stabilizátorů a aditiv, nachází až 30 % vody. Zákazníci tak nevědomky kupují jednu z nejdražších vod na trhu.

Foto: Shutterstock

Normy ČSN: Jak jejich změna ovlivnila trh s masem

Rok 1994 přinesl zásadní změnu, kdy se normy ČSN (české technické normy) přestaly považovat za státní a povinné. Důsledkem bylo uvolnění pravidel, což vedlo k výrobě masa s vysokým obsahem vody. Tato změna normativů umožnila výrobcům využívat volnějších standardů, často na úkor kvality masa.

Cena masných výrobků: Včera a dnes

V dobách socialismu dosahovaly ceny masa výrazně vyšších hodnot v přepočtu na dnešní měnu, a to navzdory lepší kvalitě masa. Spotřebitelé považovali kotlety a kuřecí maso za luxusní zboží. Dnes, i přes vyšší dostupnost, platíme za maso s nižší kvalitou podobné částky.

Není nutné konzumovat maso každý den, a rozhodně ne za každou cenu. Existují alternativy, které mohou nabídnout lepší kvalitu masa nebo jiné stravovací možnosti. Jde o to, vybrat si produkty, které odrážejí naše hodnoty a preference.

Foto: Shutterstock, zdroj: Ceskyrozhlas, e15

5 názorů u článku “Češi vzpomínají na maso za komunismu. Dnes je to samá voda a chemie

  1. Desetkrát dražší, než jinde. Češi, nejvíce odíraný národ v Evropě, píše ekonom
    „Češi jsou nejvíce odíraným národem v Evropě,“ shrnul ekonom Lukáš Kovanda. „Češi drží pusu a krok,“ prohlásil Kovanda, a to v souvislosti s analýzou dat z OECD a Světové banky, kdy na X sdílel procentuální údaje zemí EU o tom, na jakou částku své vytvořené hodnoty si pracovníci v jednotlivých zemích přijdou. V Česku je to pouze 67 procent. Lépe jsou na tom Slováci, Řekové i Poláci.

    Sdílej
    Desetkrát dražší, než jinde. Češi, nejvíce odíraný národ v Evropě, píše ekonom
    „Češi se nechávají ‚odírat‘ jako žádný jiný národ v Evropě. Na své výplatnici totiž vidí nejmenší část hodnoty, kterou skutečně vytvoří,“ sdílel na sociální síti X ekonom Lukáš Kovanda. Data vyplývají z OECD a Světové banky z roku 2022. Ekonom porovnával hodnotu, kterou v průměru pracovníci v jednotlivých zemích vytvoří s tím, kolik toho ve skutečnosti dostanou zaplaceno. „Zachycují tedy zhruba právě to, jaká část pracovníkem vytvořené hodnoty zůstává v jeho kapse,“ vysvětlil ekonom.

    V České republice se jedná pouze o 67 procent. „Pracovníci v Česku jsou na tom v dané statistice hůře dokonce i než jejich kolegové v dalších zemích Visegrádské čtyřky,“ uvedl Kovanda. Lépe než Češi jsou na tom podle Kovandových statistik i Maďaři s 68 procenty, Slováci s 70 procenty, ale i třeba Poláci s 85 procenty.

    Oproti tomu nejvíce částka, kterou lidé odpracují a poté na výplatní pásce dostanou, odpovídá v Belgii, a to takřka sty procenty. Nad devadesát procent vyplacené částky z hodnoty, kterou pracovníci vytvoří, se poté dostanou Francouzi (95 %), Slovinci (94 %), Rakušané (94 %), Španělé (94 %), Němci (93 %), Nizozemci (91 %) i Litevci (91 %).

    Jedním z důvodů pro to, proč čeští pracovníci dostanou zaplaceno méně než odpracují, je podle Kovandy odliv vytvořeného bohatství z České republiky do zahraničí. Stovky miliard korun odcházejí z Česka každým rokem v podobě dividend tuzemských dceřiných firem vyplacených jejich matká

  2. ČSN znamená Československá státní norma, pak byla PN tj. podniková norma. Jenže kvalita masa nebyla nijak velká díky složení krmiva,

  3. Prosím vás, kdy a kde byl komunismus? Tato hloupost se vyskytuje stále a pořád dokola. Jen nevzdělanci a negramoti si pletou význam komunismus a socialismus (NELZE ZAMĚŇOVAT). Sice zde byla politická strana KSČ, ale komunismus nikde (v žádném jiném státě) a nikdy. Pokud existuje jen jediný kapitalista, nelze vybudovat komunismus – tedy ani v bývalé ČSSR nebyl a nemohl být žádný komunismus! Pokud by se současná KSČM stala součástí vládnoucí koalice, tak rovněž v ČR nebude komunismus.

  4. Maso obsahuje 50-80% vody. To ví každý, kdo nechyběl v sedmé třídě ZŠ na biologii. 3% vody obsahuje maso sušené a to za socialismu neexistovalo. Tak max sušený salám jako turisťák. Samozřejmě tučná masa, a tedy méně libová a tedy méně zdravá masa obsahují více tuků a méně vody. Různá aditiva a tedy i konzervanty a chemické přídavky existovaly i za socialismu, ale neexistovaly na ně žádné normy, takže ty potraviny byly často problémové a jejich závadnost se tajila. Podle některých studií trpíme, na kvalitu tehdejších potravin do současnosti, vyšším výskytem rakoviny. Kvalitního masa byl nedostatek a to zejména proto, že se (nejvíce v 80-tých) letech vyváželo na západ za valuty. To jsou lehko ověřitelná fakta. A troufám si říct, že jsem, těmito pár slovy, zde napsal mnohem hodnotnější faktičtější článek než pod který píši.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *