20/09/2024

Je až neuvěřitelné, co všechno stát v současné době po svých občanech požaduje. Nejenže navyšuje navyšuje daně a sociální pojištění, ale navíc ordinuje stále větší množství nejrůznějších poplatků, které musí obyčejný člověk každý měsíc platit.

Nikdo se tomu nevyhne

Někteří lidé přitom aktivně hledají úspory ve své domácnosti, a tak se například zbavili televizního přehrávače a rádia. Díky tomu dosud nemuseli platit koncesionářské poplatky veřejnoprávním médiím. Je to logické, pokud nemáte přijímač, na kterém byste sledovali program České televize, proč byste za ni také měli platit.

Právě Česká televize to takhle ale nevidí. A stát jí dal za pravdu. Argumentuje se tady tím, že program veřejnoprávní televize je k dispozici také na internetu. Proto by koncesionářský poplatek měli od roku 2025 platit všichni, kdo jsou nějakým způsobem připojeni k internetu. A to je dnes úplně každý. Zejména potom aktivní lidí, kteří se schválně zbavili televize, protože na ni nekoukali.

Od příštího roku se tak hrazení koncesionářského poplatku nevyhne nikdo. Nově by se to mělo dotknout až 600 tisíc domácností, což není vůbec nízké číslo. Navíc je tu lidem brána jakákoliv svoboda volby. Internet je dnes naprostou nutností, a předpokládat přitom, že každý, kdo je k němu připojen, konzumuje také obsah vytvořený Českou televizí, je naprosto bláhové. Proto se tomuto poplatku začalo přezdívat “daň z internetu”. O nic jiného totiž skutečně nejde.

Neplatit se nevyplatí

Nově bude tento poplatek navýšen na 160 Kč za měsíc, přičemž je dle aktualizovaného zákona také navázán na inflaci. Pakliže tu budeme mít větší míru zdražování, poletí vzhůru i cena poplatku. Ani se nenadějete a budete platit klidně i 300 korun měsíčně.

Čtěte také: Tak to ruplo. Česká televize nás oškube. Drsně prosadili nejhorší verzi pro lidi

A co když byste platit odmítli? V takovém případě se s vámi bude jednat jako se sprostými neplatiči. Česká televize se s takovými lidmi vůbec nemaže a rovnou je předhazuje soudům a exekutorům. Odmítání hradit poplatek se tak může hodně prodražit.

Foto: Shutterstock

2 názory u článku “Každý Čech bude muset platit tučný poplatek. Stát si na vás přichystal velké překvapení

  1. Stát je odporný zlodejsjý moloch. Vůbec nechápu, proč mám platit za něco, co nechci a nepoužívám. Proč mám přispívat těm, kteří to sledují? Přispívají mi snad oni na můj Netflix a YouTube? Je to úplně sprosté okrádání lidí. Jsem pro zrušení ČT a nebo její zpoplatnění pro ty, kdo ji sledují..

  2. Byla bych zvědavá, kdyby nějaká skupina občanů věc placení koncesionářských poplatků z důvodu nesledování ČT podala k Ústavnímu soudu. Jak by asi rozhodl? U valorizací důchodů rozhodl v neprospěch důchodců s odůvodněním, že je jich moc a byla by ohrožena ekonomika.
    Žalobám soudců o dorovnání jejich platů ÚS také vyhověl, protože jinak by byli zkorumpovatelní. A ÚS rozhodoval také o svých platech. Není to střet zájmů ?
    Proč se ČT nezakóduje a ať si ji platí ten, kdo ji sleduje. Jenže to by přišli o moc svých sledovatelů a peněz. Roční rozpočet bezmála 8 miliard ČT nestačí. Neumí s ním hospodařit. Tak nám zdraží internet. A občané plaťte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *