19/09/2024

Panuje zažitá představa v tom, že přechod do důchodu je zcela plynulý a bezproblémový. Pravdou je, že procesy vytvořené Českou správou sociálního zabezpečení jsou opravdu poměrně kvalitní. Ovšem bavíme se stále ještě o lidské práci, která může přinášet chyby.

Je to překvapivě nejasné

Navíc, důchody jsou skutečně specifickou kapitolou. Zejména pokud jde o jejich výpočet, respektive jeho správnost. Ačkoliv se totiž domníváte, že ČSSZ disponuje sama od sebe veškerými potřebnými daty a údaji, které pro správný výpočet penze potřebuje, zdaleka tomu tak být nemusí.

Minimální doba důchodového pojištění je v České republice 35 let. To pro většinu lidí znamená, že po tuto dobu musí vykonávat pracovní činnost. Pravděpodobně tak budou činit u vícero zaměstnavatelů, přičemž v dnešní době je trendem vysoká fluktuace, takže člověk vystřídá opravdu hodně firem.

Většině lidí však nedojde, že za pár desítek let nemusí být po firmě, kde nějaký ten čas pracovali, ani památky. Pokud totiž pomineme skutečně velké společnosti, doba trvání těch menších a středních není příliš dlouhá. A potom je otázkou, jak kvalitně měla taková firma nastavené procesy a za ČSSZ po dobu své existence poskytovala všechny potřebné informace.

To se aktuálně týká například lidí, kteří pracovali v nejrůznějších podnicích za minulého režimu, které dnes již neexistují. A tady je kámen úrazu. Pakliže sociálka nemá veškeré potřebné podklady, může se docela dobře stát, že vám vyměří důchod pouze z části toho, na co máte ve skutečnosti nárok.

Může to být problém

Není vůbec výjimečné, že lidé pobírají nižší důchod, než by měli, jelikož vzali zavděk tím, co jim bylo vypočteno, a už si neudělali vlastní ověření. K tomu slouží nejrůznější důchodoví poradci, kteří jsou schopni vám na korunu přesně vypočítat, kolik byste měli dostávat, a to na základě alespoň základních podkladů, které byste si sami měli schraňovat.

V některých případech může ale nastat problém. Sice třeba víte, že jste v danou dobu pracovali v určité firmě, jenže ta už třeba deset let neexistuje. ČSSZ se tedy nemá na koho obrátit, aby jí zpětně poskytnul potřebné dokumenty.

Čtěte také: Důchodci zase řádili v Lidlu. Co si to dovolují? Zákazníci nevěřili vlastním očím

V takovém případě je třeba sehnat například bývalé kolegy, kteří vám budou schopni dosvědčit, že jste tam v danou dobu pracovali. Ovšem vůbec nejlepší je si ukládat listy o důchodovém pojištění, které by vám zaměstnavatel měl každý rok zhotovit. Archivovat si můžete třeba také výplatnice.

Foto: Shutterstock

1 názor u článku “Češi jsou v úzkých. Chodí jim nižší důchod, než na jaký mají nárok. Teď to všechno prasklo

  1. S tímto problémem trpěli všichni, kteří dříve pracovali v zotavovnách ROH.
    Mě kdysi můj táta poradil, že mám vždy požadovat pracovní hodnocení při ukončení pracovního poměru. Ten začínal vždy slovy… Zaměstnanec “jmeno” pracoval u našeho podniku od – do. A po předložení sociálka tento dokument akceptovala a započítala mě celou dobu práce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *