18/10/2024

Doba dovolených je obdobím, kdy lidé tak trochu přestanou přemýšlet nad běžnými starostmi a uvolní se. Je to tak jednoznačně dobře, jenže toho také využívají nejen různí vykukové, ale i renomované instituce, aby nepozorné turisty oškubali. Možná vás to překvapí, ale nejvíce peněz nemusíte ztratit v pofiderní směnárně na letišti, ale když si budete vybírat svou kartou v bankomatu velké banky.

Pořádně si připlatíte

Dnes je bohužel naprostým standardem, že se na vás provozovatelé bankomatů pokusí vydělat. Problém možná pramení už u českých bank, které dnes většině klientů slibují, že budou mít zahraniční výběry zdarma. To je sice hezké, ovšem lidé v takovém případě ztratí obezřetnost a řeknou si, že mohou vybírat libovolně všude a banka za ně poplatek zaplatí.

Jenže tak tomu opravdu není. Jediné, co máte od domácí banky zdarma, je její služba. Dříve totiž i domácí banky účtovaly separátní poplatek za výběr v zahraničním bankomatu. Rozhodně vás to ale neuchrání před poplatkem, který si bude účtovat právě provozovatel tohoto bankomatu. To je dnes v cizině zcela běžné a pravděpodobně se tomu nevyhnete.

Nejčastěji jde o 5 až 10 euro na jeden výběr, což je 125 až 250 Kč. To není málo, obzvlášť pokud si chcete vybrat třeba jen ekvivalent dvou tisíc korun, a až je utratíte, tak znovu. Nutí to tedy k výběru vyšších částek. Ideální je spočítat si, kolik potřebujete na celou dovolenou, a tuto částku si vybrat. Tam, kde je to možné, můžete také platit kartou přímo.

Při výběru z bankomatu v zahraničí si dejte na čas a vše si zkontrolujte a propočítejte.

Velký problém pro Čechy

S vyšším výběrem ovšem narážíme na další problém, a tím je takzvaná dynamická měnová konverze (DCC). Jde o obrovský nešvar, který se rozšířil po celé Evropě. Bankomat vám v takovém případě zdánlivě proklientsky nabídne výběr s možností okamžitého převodu na koruny. Vidíte tedy, kolik korun se vám strhne z účtu, což je pro mnoho lidí lákavé, protože si myslí, že jde o výhodnější možnost. Rychle si totiž nespočítají, jaký je vlastně kurz.

Čtěte také: Největší česká banka varovala klienty. Mohou přijít o všechny úspory ze svých účtů

Druhá možnost je standardní, tedy že vám bankomat strhne eura a ty se potom na koruny přepočítají kurzem vaší banky. A přestože i ta si na to přihazuje nějaká ta procenta, jde o neskonale výhodnější možnost. Výběr s DCC totiž znamená, že přeplatíte přibližně 15 % z vybírané částky. A když je to větší suma, například 20 tisíc korun, zaplatíte tři tisíce navíc.

Někdo mi říkal, že to bankomaty dělají, ale stejně jsem při výběru zazmatkoval, a když jsem viděl přepočet na české koruny, zvolil jsem tuto možnost. Až doma jsem zjistil, jak moc jsem prohloupil. Vybíral jsem 30 tisíc korun na celou dovolenou, ale přeplatil jsem podle všeho nějakých 4200 Kč,” říká pan Marek, který takto chyboval v Chorvatsku. “Zaskočilo mě, že takovou kulišárnu tam dělá Erste Bank, která u nás působí jako Česká spořitelna.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *