01/07/2024

Opravdu velký rozruch vyvolal v České republice zákon, který stanovuje, že koncesionářské poplatky za Českou televizi a Český rozhlas bude platit každá domácnost, která je připojena k internetu, a to jakýmkoliv způsobem. Bohatě stačí, abyste vlastnili telefon s mobilními daty. Dosud přitom platilo, že poplatek hradili ti, kdo mají doma televizi.

Nepříjemná záležitost

Takových domácností však v poslední době začalo ubývat. Mnoho lidí jednoduše zjistilo, že na klasické televizní programy se nedívají, a tak jim stačí například pouze počítač nebo tablet. Díky tomu se mohli vyvázat i z povinnosti platit koncesionářské poplatky.

Česká televize má samozřejmě obavy, aby jí takto neutíkaly peníze. Na druhé straně je ovšem návaznost na připojení k internetu velmi kontroverzní, jelikož nejde o nic jiného než faktickou daň za užívání této celosvětové sítě. Česká televize a zákonodárci se navíc pokusili přehodit dohled nad touto věcí na mobilní operátory. Právě ti měli evidovat a hlásit, kdo je k internetu připojen. Těm se to ale nelíbí.

Bonzovat jména klientů mobilních operátorů České televizi kvůli výběru TV poplatků nedává žádný smysl. ČT totiž všechna data již dávno má. Může klidně oslovit všechny domácnosti, kterým již dříve psala dopis a dostala odpověď, že nemají televizi,” uvedla Asociace provozovatelů mobilních sítí ve svém prohlášení.

Jak to bude fungovat?

Ta také navrhla, aby si Česká televize dala svou internetovou část v podobě videotéky iVysílání za placenou bránu. Tím by dosáhla toho, že obsah nebude konzumovat nikdo, kdo poplatky neplatí.

Na tomto projektu se kupodivu už nějakou dobu pracuje a skutečně se plánuje jeho spuštění. Měl by být napojen na portál Moje ČT, který si už dnes například pamatuje, na co se člověk dívá a eviduje rozkoukané pořady. Bude stačit ho potom napojit na databázi koncesionářských poplatků, což ovšem ještě nějakou dobu potrvá. Pravděpodobně se tak stane v příštím roce.

Čtěte také: Česká televize pohrozila lidem. Kdo nebude platit, tomu provede hroznou věc

Přestože se tento krok chystá a na iVysílání tak budou moci koukat skutečně jen ti, kdo si za Českou televizi platí, nic to nemění na chystaných změnách. ČT zkrátka chce, aby za ní platili úplně všichni, bez ohledu na to, zda její pořady sledují nebo nikoliv. To však budí stále větší nevoli a je otázkou, zda si touto agresivitou veřejnoprávní televize spíše neuškodí, jelikož z potenciálního zrušení poplatků, což je zase opačný protipól, se stává velmi zajímavé téma.

Foto: Shutterstock

6 názorů u článku “Česká televize omezí lidem vysílání. Kdo nezaplatí, koukat už se nebude

  1. Platím velké peníze společnosti o2 ,tak nevím,proč bych měl platit další peníze ČT ,která mě vysílání programu neumožňuje.A určitě ji platí o2 za to, že od ní kupuje vysílání programu České televize,tak nevím , proč mám platit dvěma společnostem.

  2. ČT zkrátka chce, aby za ní platili všichni, i když ji nesledují? To je vyděračství. Já chci , aby mě někdo dal milion! Proč, když se uvažuje o ” videotéce iVysílání ” se na tom nepracuje rychleji ? Tady asi neví pravá ruka, co dělá levá. Nejlépe ČT zakódovat ať ji platí ten, kdo ji chce sledovat.

  3. Je to dobytek, jen uměj lidem vyhrožovat a posílat exekutory aniž by proběh nejdřív soud aby ses mohl obhajit že si v právu. Platit za ty dezinformace a lži a to nasili co tam vysílaj. . Tam není ani jeden pořad na co by se dalo koukat. Ať dou do prdele i s Fialou a jeho zmrdama.

  4. Ať je ČT placená ale pro toho kdo se na ní dívá,pokud vláda prosadí plošné placení už ji nikdy nebudu volit .

  5. Až bude někdo ČT moct kontrolovat , odtajní slouvy ,komu,za kolik a kdy platí !!!!! Já mám sponzorovat půl Prahy 😏 ,kámoše,kámošů ředitele ,dotovat neúspěšné umělce,nebo sponzorovat bezvýznamné pořady a v neposlední řadě platit reklamní politické pořady ODS?

  6. V době kdy je digitalizace zakódovat nebo jinak omezit je maličkost! Těmto zlodejskym vládám není nic svaté hlavně když prodali co se dalo tak ať si na to ČT vydělá nebo ať klidně skončí stejně se tomu nedá věřit jsou to překrucovači a sedmilhaři. Co potřebuji si koupím a co nepotřebuji přece nebudu kupovat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *