Jídlo všeobecně v posledních dvou letech velmi výrazně zdražilo, a to ať už mluvíme o potravinách v obchodech nebo hotových pokrmech v restauracích. V obou případech je to pro Čechy velká finanční rána. Výrazněji pravděpodobně zdražily právě restaurace, které se řadí mezi služby a kromě samotné suroviny musí platit také zdražující se nájem, případně stále vyšší odměny zaměstnancům.
Obědy přestaly být levné
Pryč jsou tedy doby, kdy se po celé České republice dal bez problémů sehnat oběd do 100 Kč. Tyto časy ještě nejsou tak vzdálené v minulosti, ale už se jeví jako něco zcela nepředstavitelného. Dnes už se ceny za obyčejný oběd pohybují kolem 200 Kč.
Jenže to už je problém. Málokomu se totiž mzda nebo důchod zdvojnásobil, aby to poměrově vycházelo. Jistě, většina lidí si nějakým způsobem přilepšila, ale maximálně o desítky procent. Jídla v restauracích však zdražují velmi rychlým tempem a pravděpodobně ještě nejsme u konce.
Také proto slaví obrovské úspěchy relativně nová služba s názvem Výprodej hotových jídel. Ta funguje na mnoha místech České republiky. Jde v podstatě o stánky, ve kterých se vydávají velmi levná hotová jídla, která si můžete zakoupit, odnést domů a po ohřátí rovnou zkonzumovat.
Široká a levná nabídka
“Je to neuvěřitelné. To jsou ceny jako před dvaceti lety a navíc jsou ta jídla opravdu chutná. S manželem už obědy nenakupujeme nikde jinde. Vždyť takhle levně ani neuvaříte,” říká důchodkyně Jarmila, kterou jsme zastihli u stánku s těmito jídly v Praze. Další najdete v Mělníku, Mostě nebo Chomutově.
Ceny jídel jsou skutečně lidové. Vždy je v nabídce alespoň jedna hotovka, která stojí pouhých 45 Kč. V jídelníčku na 12. dubna je to studentský řízek s bramborovou kaší. Ale i další jídla jsou za velmi rozumné ceny. Například vepřová panenka na žampionech s bramborem stojí 65 Kč. Nejdražší je potom bavorská hovězí svíčková s houskovým knedlíkem za 85 Kč. Polévka kulajda je k dispozici za 10 Kč, celerový salátek za 20 Kč a dezert s jogurtovým krémem, mandarinkami a piškoty potom za 39 Kč.
Čtěte také: Kuchařky ve školních jídelnách hrozí koncem. Za takové peníze pracovat nechtějí
Prodej hotovek začíná už velmi brzy ráno, přičemž u většina stánků se pak začínají tvořit fronty. V Praze hlásili 12. dubna vyprodáno už v 10:30. To je asi jediná nevýhoda. Na druhou stranu, pokud chcete levné jídlo, můžete si sem zajít třeba ráno před prací a plnohodnotný pokrm si potom vychutnat v kanceláři.
Foto: Shutterstock
Oběd i za 45 kč.
Při takové drahotě nechápu, jak nějaká firma může uvařit tak levné obědy. Kdybych nakoupila suroviny v supermarketu, tak mám dojem, že bych to za tuto cenu neuvařila.
Mohu. Vědět. Adresu výdeje jídel dekuji