12/05/2024

Ačkoliv by se mohlo zdát, že poplatky v českých bankách se oproti stavu před deseti lety výrazným způsobem snížily a pro mnoho lidí vlastně vůbec neexistují, ve skutečnosti je tomu právě naopak. Možná už jste se sami sebe ptali, jak je možné, že velké banky v Česku mají stále tak obrovské zisky, když vám za vedení účtu a běžné transakce nic moc neúčtují. Ony však mají poplatky schované jinde, a ty jsou mnohem drtivější.

Poplatky jsou stále masivní

Už bylo hodně napsáno o tom, jak moc velké banky v České republice vydělávají například na zahraničních transakcích, které vás mohou včetně konverze měny vyjít i na tisíce korun. Stejně tak když si vyberete v zahraničí z bankomatu tamní měnu, možná neplatíte poplatek za samotný výběr, ale schytáte to na značně nevýhodném kurzu.

Stále častěji se však poukazuje na běžnou praxi českých bank, které si účtují nehorázné poplatky za správu vašich peněz v nejrůznějších podílových a investičních fondech. Aktuálně na to poukázal finanční analytik Jaroslav Brychta ve svém Ranním komentáři.

Zdědil jsem necelých 200 tisíc euro, které jsou teď v Komerční bance na termínovaném vkladu. Ten dává (nelekněte se) 0,01 %. Byl jsem přímo v bance a zde mě nabídli jejich fondy, ale tam se mi vůbec nelíbí vstupní poplatek 1,5 až 3 % a poplatek za správu 1 až 2 % ročně,” napsal jeden z tázajících se, který chtěl doporučit nějakou nízkopoplatkovou alternativu.

Foto: Shutterstock

Je to až nehorázné

Narazil tak přitom na velký nešvar, který se teď v českých bankách odehrává. Ty totiž pod záminkou starosti o finanční zdraví svých klientů často odrazují od běžného spoření a své klienty tlačí právě do fondů. Jak je vidět, ve skutečnosti to dělají hlavně proto, že z toho mají obrovské výnosy. Pokud byste si takto vložili 100 tisíc korun, zaplatíte klidně 3000 Kč na vstupním poplatku a potom ještě 2000 Kč každý rok za správu peněz. Rázem jste minus pět tisíc v prvním roce, a to jste ještě nic nevydělali. Jde přitom o standardní rizikovou investici, která žádný garantovaný výnos nemá.

Analytikovi Brychtovi tyto poplatky doslova vyrazily dech a označil je za šílené. “To si děláte srandu snad. To je neuvěřitelné. Skoro jako ten úrok, který vám tam dávají,” pozastavil se nad podmínkami Komerční banky, které jsou však běžné i jinde, například u České spořitelny nebo ČSOB.

Čtěte také: V Česku nečekaně krachuje oblíbená banka. ČNB už zasahuje, jde o velké peníze

Tazatel dostal radu, že by měl jít cestou nízkopoplatkových pasivních fondů, takzvaných ETF. Ty mají také poplatky, avšak pohybují se kolem 0,1 % až 0,2 % ročně, a to bez jakýchkoliv vstupních a výstupních poplatků.

Foto: Shutterstock

Nenechte si ujít
Aktuálně projednávaná důchodová reforma budí velké vášně. Kromě prvků, na kterých panuje všeobecná shoda, byť to některé strany popírají, jako je navýšení věku pro odchod do důchodu, jsou totiž na stole skutečně zajímavé novinky. Ty už mnohým nejsou po chuti, jelikož mezi lidmi činí poměrně závažné rozdíly. Je třeba podporovat Jde především o vážně míněný nápad, který se objevuje opakovaně a tentokrát dost možná projde. Nejde o nic jiného než to, že bezdětní lidé by si měli posílat na důchodové pojištění více peněz, respektive by tyto odvody měly dražší. A je přitom jedno, zda se to udělá formou malusu, tedy příplatku, nebo bonusu pro ty, kdo naopak děti mají. Každopádně tu podle tohoto kritéria vzniknou dvě skupiny obyvatel. Celá záležitost vychází z jednoduché logiky. Pokud má někdo děti, je velmi pravděpodobné, že tyto se časem stanou ekonomicky produktivními a budou státu přispívat formou daní i odvodů na sociálním pojištění. Nehledě na to, že si takto rodina vytváří záchrannou síť pro stáří. Právě ratolesti mohou totiž důchodcům finančně pomoci ve chvíli, kdy už penze nebudou v poměru k životním nákladům tak štědré jako dnes. Navíc jde o motivaci k vyšší porodnosti, která je dnes velkým problémem České republiky, ačkoliv se o tom příliš nemluví. Rodí se stále slabší a slabší ročníky, což je pro celý důchodový systém obrovská komplikace, jelikož na jedné straně vzniká početná kasta důchodců, zatímco na druhé straně ubývá těch, kteří na ně budou platit. Z tohoto titulu dává smysl bonifikovat ty, kdo se o demografický nárůst zaslouží. Jsou tu i námitky Na druhé straně je to přeci jen poněkud choulostivé, jelikož se tu sahá na věc, která je považována za ryze svobodné rozhodnutí, které by nemělo být nějakým způsobem bonifikováno nebo penalizováno. Už třeba jen proto, že to často zkrátka jinak nejde. Čtěte také: Tak to ruplo. Řada důchodců v Česku musí zdanit svůj důchod. Přijdete o pořádný balík Ovšem lidé s dětmi mají určité výhody už dnes. Jde především o to, že si z daní za každou ratolest mohou odečíst nemalou částku. Za výhodu je třeba považovat také rodičovskou dovolenou, což jsou stovky tisíc pro ženu vyplácených ze sociálního systému. Foto: Shutterstock [...]
Na jedné straně stát pumpuje do lidí peníze skutečně horem dolem v podobě nejrůznějších dotací. Ať už si dnes kupujete cokoliv nějak související s bydlením, případně chystáte rekonstrukci, měli byste se seznámit s tím, co všechno za příspěvky můžete inkasovat. Ještě nikdy v historii nebyly možnosti tak štědré jako dnes. Bude se škrtat Ovšem na straně druhé se postupně zavírá okno příležitosti pro všechny, kdo měli ve zvyku kasírovat od státu sociální dávky, a to navzdory tomu, že je tak úplně nepotřebovali. Respektive oni si na základě platných zákonů dokázali obhájit, že je potřebují, byť z vnějšího pohledu tomu bylo přeci jen jinak. Pakliže se ale splnily formální povinnosti, stát musel vyplácet. To se teď ale změní a bude zajímavé sledovat, kolika domácnostem se dávky seškrtají. Kromě toho, že se hned čtyři příspěvky spojují do jednoho a oprávněnost čerpání se bude mnohem více zkoumat, je tu jedna velká novinka, která mnoha lidem rozhodně nebude po chuti. Jde o to, že Úřad práce bude moci nahlížet do vašich bankovních účtů. Vše začne platit už od 1. července 2024, přičemž zákon zní jasně. “Banky, pobočky zahraničních bank, spořitelní a úvěrní družstva, instituce elektronických peněz, pobočky zahraničních institucí elektronických peněz, vydavatelé elektronických peněz malého rozsahu, platební instituce, pobočky zahraničních platebních institucí a poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu, jsou povinni sdělit orgánu pomoci v hmotné nouzi na jeho písemnou žádost údaje o číslech účtů žadatele o dávku, příjemce dávky i společně posuzovaných osob nebo jeho jiných jedinečných identifikátorech, jakož i o jejich stavu a změnách,” uvádí se v novele zákona o pomoci v hmotné nouzi. Připravte se na kontrolu Ministerstvo práce a sociálních věcí upozorňuje na skutečnost, že rozhodně do účtů nebude nahlížet svévolně, ale pouze se souhlasem klienta. Tímto souhlasem však bude nově podmíněno právě vyplacení sociální dávky, tudíž je to tak trochu vynucené. Jde tu o to, aby se náhodou nevyplácely dávky těm, kdo mají ve skutečnosti velmi slušný majetek, ať už nemovitý nebo movitý. Kontrolovat se tak bude například vlastnictví nemovitostí nebo vozidel, které lze zpeněžit, ale právě i aktuální zůstatky na účtech v bankách. Čtěte také: Seberou vám všechny peníze z účtu a ještě si na vás půjčí. Šibalové mají nový trik a Češi jsou v koncích Mělo by to být přitom tak, že žadatel o dávku bude moci mít na účtu maximálně 200 000 Kč, pakliže bude žádat sám. Pokud se bude dávka vztahovat na celou domácnost, může mít tuto částku na účtu každý její člen, což dává určitý prostor k manévrování. Ovšem v případě, že budete mít ušetřeno více, dávku vám vezmou. A platit to bude i u těch, kteří už nějaké příspěvky od státu čerpají. Brzy se bude vše revidovat. Foto: Shutterstock [...]
Letošní rok je plný nevyzpytatelných výkyvů počasí. Měli jsme tu skutečně slabou zimu, která přešla velmi brzy do jara, aby se potom v nečekaný okamžik opět vrátila. Pokud však na něčem panovala přesvědčivá shoda, potom to byla skutečnost, že léto bude skutečně hodně horké. Prakticky všichni meteorologové se shodují v tom, že padnou rekordy z loňského roku, který byl vůbec nejteplejším v historii. Připravte se na pořádná vedra Přece jen ale měli meteorologové za to, že nárůst bude pozvolný a spíše menší. Jenže to se zřejmě přepočítali. Jak teď upozornil server New Scientist, v Evropě, tedy včetně České republiky, by mělo být ještě větší vedro, než se čekalo. A to už by mohlo být skutečně nepříjemné. Stačí si totiž vzpomenout na to, jak velké nepříjemnosti přinášelo léto v roce 2023, a to letošní má být ještě horší. Odborníci teď upozornili na jeden důležitý faktor, který se v předpovědních modelech dosud nezohledňoval. Jde o znečištění ovzduší. A tady se dostáváme k určitému paradoxu. Právě v Evropě se jednotlivé státy maximálně snaží snižovat nečistoty v ovzduší. Jenže krátkodobě tím poněkud nečekaně přispívají k nárůstu teplot Platí totiž, že větší míra znečištění teploty snižuje, zatímco pokud znečištění klesá, jsou sluneční paprsky intenzivnější, což by se mělo samo o sobě projevit nárůstem teplot o více než 1 °C. Pochopitelně to nelze brát jako alibistický důvod toho, že bychom s redukcí nečistot v ovzduší měli přestat. Jde pouze o malou překážku na cestě, která bude mít spíše jednorázový dopad. Rozhodně neplatí, že bychom měli teploty snižovat tím, že do ovzduší vypustíme víc nečistot. Špatně měří vývoj “Problémem většiny evropských zemí je to, že spoléhají na modely, které počítají s tím, že znečištění ovzduší je konstantní. Tak tomu ale není,” uvedl Dominik Schumecher, který pracuje v Curyšském technologickém institutu ve Švýcarsku. Čtěte také: Léto 2024 bude nejhorší v historii, zjistili meteorologové. Už ví, jaké bude panovat v Česku počasí Samotné modely přitom není tak jednoduché upravit, jelikož pracují s nejrůznějšími daty a taková úprava by je mohla kompletně rozházet. Na Evropském kongresu geofyzikální unie přitom zaznělo, že tento faktor by mohl sám o sobě navýšit do roku 2100 teploty o 2 °C. Respektive toto je hodnota, o kterou se vývoj podceňuje. Foto: Shutterstock [...]

1 názor u článku “Banky v Česku se utrhly ze řetězu. Připraví vás o velké peníze, vymyslely fintu

  1. Bohužel je tomu tak, banky neustále nacházejí způsoby jak okrádat klienty. Po mnoho let mám zadané údaje o odchodu plateb, splátka hypotéky do Hypotečky. Našel se kartelový způsob jak okrást, jednoduchým způsobem. Dva dny dopředu mám zadaný platební příkaz pro danou splatnost. Bývalo to tak, v daný den ráno na mobilu vyskočila informace bylo strženo a převedena částka.
    Poté se začala tato informace objevovat až druhý den na sobotu. K převodu platby došlo těsně před půlnocí dalšího dne. Jelikož to hypoteční banka platbu neobdržela, jak tomu bylo zvykem velice rádi dají na vědomí zprávou sms v neděli, že neobdrželi platbu. Tato informace je oceněná za 500kc. Přeci jen banky neustále zlepšují své zlodějské služby pro své klienty, způsoby jak je okrádat. V mém případě se jedná přesně o služby K.B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *