18/10/2024

Stát už jednoznačně deklaroval, že dosavadní benevolence v rozdělování sociálních dávek je pryč. Pravdou je, že v minulých letech nabylo plýtvání v tomto ohledu obrovských rozměrů. Mnoho věcí se jednoduše nekontrolovalo, a tak dávky a příspěvky pobírali i lidé, kteří by na ně neměli mít nárok. Nešlo přitom o žádné malé částky, často jde o desítky tisíc korun.

Nevlastníte náhodou něco?

Nyní se nejrůznější dávky spojí do jedné a bude se mnohem pečlivěji zkoumat, zda na ně má žadatel nárok. Předně zohlední jeho ochotu, schopnosti či možnosti pracovat. Prioritně se budou lidé hnát do pracovního procesu, a kdo se mu bude vyhýbat, brzy žádné dávky nedostane.

Úředníci však získají také možnost nahlížet do bankovních účtů, kde budou zjišťovat, zda dotyčný nedisponuje významnějšími úsporami, které by mohl spotřebovat předtím, než svými finančními požadavky začne zatěžovat stát a přeneseně ostatní daňové poplatníky.

Ministerstvo práce a sociálních věcí však chystá i další změnu, která bude pro mnohé nepříjemná. Při poskytování dávek se totiž bude nově zohledňovat i vlastnictví nemovitostí. Zatím by to mělo být tak, že se bude zkoumat, zda dotyčný nebo domy, byty nebo pozemky nad rámec toho jednoho, ve kterém bydlí. Nedává totiž smysl takovým lidem vyplácet dávky, když sice nemají příjem ze zaměstnání nebo podnikání, ale reálně jsou milionáři. Jak by k tomu přišli pracující, kteří bydlí v nájmu a nic nemají, ale zároveň svými penězi dotují podobné vykuky?

Foto: Shutterstock

Mají velké majetky

Pravděpodobně se však toto kritérium bude dále zpřísňovat. Lze si představit situace, kdy se bude zkoumat, že někdo pobírá dávky ve výši desítek tisíc korun, ale bydlí například úplně sám v domě, který je vícegenerační a má hodnotu třeba 10 milionů korun.

Čtěte také: Kdo má v Česku byt nebo dům, ten se v roce 2024 nedoplatí. Připravte si peněženky

Dotčení žadatelé pochopitelně mohou namítnout, že sice mají nemovitosti, ale nemají z nich žádný příjem. Ovšem to už není problém státu. Mohou je zlikvidnit prodejem, případně je nabídnout k pronájmu. Sekundárně by se tímto zásahem mohl rozhýbat i trh s nemovitostmi, které leží dlouhodobě ladem. Takových je v České republice bohužel velký počet.

Foto: Shutterstock

8 názorů u článku “Už ani korunu na dávkách Čechům, kteří mají byt nebo dům. Jsou to vlastně boháči, stát pořádně přitvrdí

  1. Nelíbí se mi, že např. ÚP bude mít možnost nahlédnout do bankovního účtu. Existuje bankovní tajemství. Doufám, že to nebude zneužitelné, aby pracovníci ÚP si mohli zjišťovat, který jejich známý kolik má na účtu.

  2. Stát mě nemůže dirigovat co vlastním.je mu potom nic.Me okradli stát v devadesit letech ve 20 století za pana Václava Klause.

  3. Není ekonomické pronajímat svůj 2+kk a jít do 1+kk za tržní nájemné , protože na následných opravách po “opotřebení” dám to co jsem ušetří . Na prodeji donu to je ještě horší protože nový si bez hypotéky nepořídím a přeplatím tak několikanásobně více než dostanu na dávkách.
    Stejně tak by se tato úvaha mohla mohla rozšířit o na důchodce.. místo ve svých domech které zdědí jejich děti v nájmu by také mohli vše prodat a jít do nájmu a od státu by nepotřebovali takový důchod. Ale nesouhlasím s tímto tvrzením.

  4. Dřisty aa kecy. Jak mám pronajmout byt, když mi stát kecá do toho, komu ho mám pronajmout a co musím a co nesmím mít ve smlouvě? Za takových podmínek, ať si byt leží ladem (neprodělám tolik, jako kdyby mi ho zdevadtoval nájemce) a stát nechť utře hubu.

  5. Tak to by mě zajímalo,jestli se to týká i Rómů,vlastní byty a určitě i nemovitosti a to nemluvím o práci,kterou vykonávají na černo a přitom dostávají vysoké sociální dávky a to je teda v pořádku

  6. Tak pokud mešina, po desetiletí pobírající dávky, nevlastní nemovitost, což je 99,99%, bude dál žít na úkor ostatních. Geniální změna.

  7. Tedy pane – (protože předpokládám, že v paní není tolik nenávisti), co kdyby jste se zaměřil na ten únik těch 168 miliard – 2% HDP, co se posílá zbrojařskému lobby do NATO a na těch 200 miliard za ty bombardéry
    F 35 – tito zbrojaři – co mi jim ještě cpeme další miliardy korun – jako by jich už tak neměli za své hříšné počínání už tak dost mají ve svých
    kapsách miliardy a obrovské majetky
    – získané z neštěstí obyčejných lidí. Tak si to zkuste v hlavě trochu srovnat a neplivejte kolem sebe jedovaté sliny – ano! A to bylo naposledy, cos napsal takovou blbost – (napsala bych i krá*rovinu) – jinak tě příjdou pořádně vykrákat za uši ty neomalený ťunťo!!!

  8. Je to dvousečný. Znám pár případů kdy pobírají dávky a přitom mají několik nemovitostí. Tam je myslím odebrání dávek na místě,ale samozřejmě že řešit že ti vezmu dávky jelikož bydlíš ve svém bytě je totální nesmysl. Totéž myslím že by se měla započitavat do nákladů i splátka hypotéky nebo aspoň její část. Buď platím nájem a nebo hypotéku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *