13/05/2024

Pokud do sítě odevzdáte vlastní vyrobenou elektřinu, bude vás čekat ještě poplatek. Zní to šíleně, ale přesně taková je situace. Nepočítejte tedy s tím, že by se na přetocích dosažených například fotovoltaikou na domu dalo vydělat.

Jde na vlastní výrobě vydělat?

Někdy nedostanete za takový přebytek ani korunu, jindy vás čeká ještě poplatek. Vznikne-li na vaší domácí fotovoltaické elektrárně přebytek energie, odchází tento objem do běžné distribuční sítě. Odborně se tomu říká „přetoky“. Nastane to ve chvíli, kdy zůstane energie po uspokojení všech spotřebičů a dobití baterie.

Přetok lze odvést zdarma, případně si za něj nechat zaplatit. Nejde o částky na zbohatnutí, pomohou však snížit vlastní účty nebo postupně udolat investici do zařízení.

Jak lze s přetoky pracovat?

Vyskytují se hlavně během velmi slunečných dní, kdy lze dosáhnout cca 5-18 kWh za den. Pro domácnost se pak nabízí hned několik variant:

  • Odevzdat do sítě zdarma – v momentě, kdy nemáte uzavřenou žádnou smlouvu o výkupu takové elektřiny.
  • Prodat nadbytek za spotovou cenu – uzavřete smlouvu s některým z distributorů, který ji vykoupí za momentální cenu na burze.
  • Prodej přebytku za fixní cenu – opět uzavření smlouvy s distributorem, tentokrát za cenu předem sjednanou.
  • Virtuální baterie – tohle nabízí tradiční dodavatelé jako E.ON nebo ČEZ. Přebytky proudí do sítě a váš dodavatel to sleduje. Podle dodaných kWh si je pak můžete dle potřeba čerpat zpět, ale za poplatek.
  • Prodání veškeré elektřiny – skrze fotovoltaiku se dá zkrátka podnikat.

Rok 2023 a pravidla hry

Letos přišla zásadní změna přetoků z fotovoltaiky. Dle energetického zákony je totiž její výroba předmětem podnikání v oblasti energetiky. Chcete-li tedy vyrábět vlastní a nakládat s přetoky, platí tato pravidla:

  • Pokud je výkon FVE vyšší jak 50 kWp, musíte mít licenci.
  • Ta není potřeba, pokud máte méně výkonné zařízení a jste připojeni k síti, nebo FVE není napojena na síť.

Dříve šlo realizovat výkup jen u jednoho dodavatele. Od drobných výrobců (hlavně domácností) mohl tak elektřinu vykupovat přímo jejich dodavatel. To se však letos změnilo a k FVE přísluší dvě čísla EAN (čárové kódy), konkrétně spotřební a výrobní. Pak si může majitel FVE zvolit, kdo od něj přebytky vykoupí.

Foto: Freepik

Doplácení místo výdělku

Ne vždycky se ale takové operace vyplácí, mnohdy za to ještě doplatíte. Jsou totiž případy, kdy je to považováno za nevyžádanou dodávku energie do sítě. Protože zatím neumíme elektřinu efektivně ukládat, je úkolem elektráren hlavně udržování rovnováhy v síti. Vyrobenou hnedka spotřebujeme, výkyvy jsou rizikové.

Do toho pak přichází právě samovýrobci, který o stavu sítě nemají logicky přehled. Nevyžádaná dodávka nastává, kdy nemáte povolení k odeslání přetoků, nebo je ve smlouvě tzv. rezervovaný výkon. Ten uvádí, kolik energie lze do sítě poslat a jeho překročení vede k pokutě.

Odvozeno od míry přetoku

Provozujete-li FVE na nízkém napětí, je pokuta 1 713 Kč za kilowatt přes limit, což je vyhodnoceno každý měsíc. Proto je třeba při uzavírání jakékoli smlouvy znát dobře parametry, jinak se může taková operace hodně prodražit.

Foto: Freepik, zdroj: evolty

Nenechte si ujít
Někdy to vypadá, jako by nad určitými nápady nikdo příliš nepřemýšlel. Stát tak sice chce určité skupině lidí ulevit, ovšem jiným zase přitíží, případně jim sníží jejich komfort. Přesně to se teď děje na Ministerstvu průmyslu a obchodu, které chce snižovat administrativní zátěž podnikatelů. Jedním z návrhů, které pravděpodobně projdou, je přitom konec papírových účtenek. Změny v účtenkách Už dnes se vás v některých obchodech ptají, zda potřebujete papírovou účtenku. Vše se nese v tom duchu, že se tím šetří příroda, ale také náklady. Nově by se přitom formát vydávání účtenek měl kompletně změnit. Standardem už nebude papírový útržek, jako tomu bylo dosud, ovšem digitální či elektronická účtenka. “Digitální účtenku by bylo možné získat například prostřednictvím aplikace nebo e-mailu. Což proces nakupování zrychlí, zjednoduší, zefektivní,” uvádí ke svému návrhu ministerstvo průmyslu s tím, že osud účtenek je většinou shodný. Lidé si je často ani nepřeberou, a pokud ano, u prvního koše je vyhodí, aniž by se na ně podívali. Elektronické účtenky přitom prosazují různé zájmové skupiny, jako je například Hospodářská komora České republiky, Gastronomický institut nebo vydavatel platebních karet Visa. Tito významní hráči se snaží zdůrazňovat výhody toho, že se účtenky již nebudou tisknout, ale budou k dispozici pouze elektronicky. Není to dobrý nápad Je však otázkou, zda s digitální formou účtenky budou schopni pracovat například senioři. “Ale běžte, já nic takového nechci. Když si v obchodě koupím třeba něco dražšího, co se může porouchat nebo nějaké to oblečení, chci mít papírovou účtenku, abych mohla případně provést reklamaci,” říká důchodkyně Aneta z Mladé Boleslavi. “Kde já pak budu vzpomínat, kam mi to poslali a kdoví, jestli to ještě najdu.“ Právě archivaci však zastánci elektronických účtenek zmiňují jako velkou výhodu. Je nicméně otázkou, jak to celé bude fungovat. Pravděpodobně se totiž budete muset registrovat v systémech všech možných obchodníků, aby vám potom na jednotlivé účty chodily účtenky. Čtěte také: Důchodci v Česku se spoléhají na stát. To je ale velká chyba, musí se sami snažit A pokud by se to náhodou řešilo prostřednictvím jednoho poskytovatele této služby, tedy že byste měli všechny účtenky na jednom místě, což by mohla zajišťovat například společnost vydávající platební karty, tak je jisté, že si na provozu takového systému jen namastí kapsy. Foto: Shutterstock [...]
Představte si, že můžete mít elektřinu úplně zdarma. To by byla skvělá zpráva především pro důchodce, pro které tvoří tato položka významnou část jejich rozpočtu, obzvlášť pokud elektřinu používají i k vytápění, což je případ především nemovitostí na horách a v podhůří. Využití přebytků elektřiny Něco takového se zdálo dlouho nemyslitelné, avšak tato novinka přichází i do České republiky. Nebude to ale pochopitelně jen tak a bude třeba splnit několik důležitých podmínek. Důležité však je, že to novela energetického zákona nově umožňuje. Souvisí to s rozvojem fotovoltaické energie v tuzemsku. Mnozí si teď na své střechy instalují solární panely, ale potom zjišťují, že ve skutečnosti vyrábí mnohem více elektřiny, než kolik dokáží vůbec spotřebovat. To může být někdy dokonce problém, pokud nemáte ten správný tarif. A v extrémních případech to vede dokonce k tomu, že za nadprodukci musíte platit, aby ji někdo odebral. V lepším případě za ni dostanete pár haléřů, což ale nikoho příliš nevytrhne. Novinka ovšem umožní posílat elektřinu jiným domácnostem. Pochopitelně takovým, s nimiž se na tom domluvíte. Nabízí se model, že si mladí na své střeše udělají velkou solární elektrárnu a přebytky potom posílají například svým rodičům v důchodu. Tento systém velmi úspěšně funguje v dalších zemích, jako je Rakousko, Německo nebo Francie. Možností je spousta Skvělé na tom je, že nejste omezeni geograficky. Nemusíte elektřinu posílat třeba jen sousedům nebo někomu dalšímu ve stejném městě, ale klidně ji pošlete na druhý konec České republiky. Tedy obrazně řečeno, jelikož tam pochopitelně nepošlete právě tu vaši elektřinu. Tu jen poskytnete do sítě a jinde si za ní někdo odebere jinou. Domácnosti, které se tohoto modelu budou účastnit, však musí mít nainstalovaný chytrý elektroměr. Ten umožní sledovat aktuální spotřebu, a to každých 15 minut. Ten je však možné využívat i na celou řadu dalších vymožeností, jako je například čerpání levného proudu ze sítě v době, kdy není odběr a soláry nebo větrníky jedou naplno. Někdy se dokonce stává, že výrobci elektřiny odběratelům v takovém případě platí. Čtěte také: Šrotovné na domy i v Česku. Barák vám zbourají a dostanete za to miliony korun. Vyplatí se to? Výměna elektřiny v rámci domácností může mít mnoho podob a počítá se i s tvorbou společenství, která mohou mít až 1000 členů. Ta potom mohou elektřinu různě sdílet. Nabízí se ale i jednodušší model, kdy si dáte soláry například na chatu a ve všední dny budete vyrobenou elektřinu využívat doma ve městě. Foto: Shutterstock [...]
Od března 2024 zasáhla Českou republiku významná legislativní změna, která se dotkla důchodů osob zastávajících vysoké posty během komunistické éry. Zákon schválený parlamentem stanovil, že důchody se budou snižovat osobám, které mezi lety 1948 a 1989 vykonávaly klíčové role ve vládě, bezpečnostních složkách a justici. Důchody těchto prominentů jsou nyní postupně kráceny, což vyvolává širokou veřejnou debatu. Důvod krácení důchodů Za každý započatý rok, který jednotlivec strávil ve významné funkci komunistického režimu, se jeho důchod snižuje o 300 korun. Tato opatření se dotýkají jak politických, tak bezpečnostních pozic, nezávisle na tom, zda šlo o formální zaměstnání či nikoliv. Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se podílí na identifikaci těchto osob a předává relevantní dokumentaci úřadům, které jsou za výplatu důchodů zodpovědné. Proces identifikace a ověřování V první vlně se podařilo identifikovat 200 osob, kterým již byly důchody upraveny. Dalších přibližně 1300 lidí je stále ve fázi ověřování. ÚSTR musel pro tuto účelovou identifikaci provést rozsáhlé pátrání v různých archivech, včetně okresních a krajských, kde mnozí z prominenty měli významný vliv. Výzvy při identifikaci Podle Kamila Nedvědického, náměstka ředitele ÚSTR, vyžadovalo někdy zjištění totožnosti a funkcí významné úsilí. V několika případech dotyčné osobnosti popíraly svou identitu, což komplikovalo proces ověřování. ÚSTR musel často sáhnout i po méně tradičních zdrojích, jako jsou místní stranické tiskoviny, kde se často objevovaly potřebné informace. Foto: Shutterstock Budoucí směřování legislativních změn Kamil Nedvědický naznačil, že se počet osob, jejichž důchod bude krácen, může dále zvyšovat, avšak pouze do konce roku 2024. Po tomto datu, pokud nové osoby nebudou identifikovány a zařazeny do seznamu, nebude se na ně krácení vztahovat. Diskutuje se také o možném rozšíření zákona na další skupiny funkcionářů. Diskuse mezi veřejností a politiky Zákon vyvolal intenzivní debaty mezi politiky i v širší veřejnosti, přičemž se diskutuje, zda by mělo dojít k rozšíření působnosti zákona. Tato debata zahrnuje otázky, zda by se měly trestat i ty osoby, které po pádu komunismu prošly prověrkami a působily v bezpečnostních složkách nového režimu. Foto: Shutterstock, zdroj: iDnes, Ceskyrozhlas [...]

5 názorů u článku “Za elektřinu, kterou vyrobí domácí fotovoltaika, dostanete ještě pokutu. Mohou to být tisíce korun za kilowatt

  1. Za elektřinu, kterou vyrobí rozprodané a rozkradené za socialismu námi postavené 3 atomové elektrárny bez zahraničních dotací a zahraničních nádeníků, včetně tepelných a vodních elektráren, dostanete kapitalistickou sametovou zločineckou drahotu. Mohou to být tisíce korun za kilowatt

  2. Mně to nezní šíleně, to je jako byste do přeplněné přehrady začali bez souhlasu jeho provozovatele vypouštět svůj rybník… 😉

  3. Takže pokud z domácí fotovoltaiky dodám do sítě elektřinu , budu potrestán ? Vidíte a totéž ve větším dělají společnosti kterým my občané musíme platit . Ony za to berou velké peníze a my budeme za totéž trestaní ? Tady vidíte zrůdnost našich politiků !! Je třeba je vyházet všechny a konečně začít žít a ne se nechat okrádat !!

  4. Taková je pravda ne nestálá chvála ,v zimě velmi málo nebo nic v létě problémyPokud do sítě odevzdáte vlastní vyrobenou elektřinu, bude vás čekat ještě poplatek. Zní to šíleně, ale přesně taková je situace. Nepočítejte tedy s tím, že by se na přetocích dosažených například fotovoltaikou na domu dalo vydělat.

  5. Já to vidím jako klasický náš absurdistán, ale předpokládám, že tohle si většina lidí, co si pořizuje FVE umí ohlídat. A když je FVE dobře postavená, tak by hlavně měla obsáhnout kapacity doma k vlastní spotřebě a minimum posílat jako přebytek do sítě. A je jasný, že to se 100% nedá obsáhnout a taky mi z tý naší jde něco do sítě, kdy to teda ode mě spotově vykupuje bezdodavatele a fakturuje mi to podle trhu. V létě se kolikrát vyplatilo i vypínat, když byly ceny záporný, ale tolikrát se to zas neopakovalo. Na zbohatnutí to určitě není, ale a na snížení účtů za energie ano.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *