30/04/2024

"File:Michal Sadílek, U21 CZE-GRE 2019-10-10.jpg" by Tadeáš Bednarz is licensed under CC BY-SA 4.0 / Původní fotografie byla upravena oříznutím a změnou velikosti

Česká fotbalová reprezentace není kompletní. Poslední volné místo má rezervované Ondřej Kúdela. Pokud zkušený stoper neuspěje s odvoláním, představil trenér Šilhavý kvarteto potenciálních náhradníků.
“File:Michal Sadílek, U21 CZE-GRE 2019-10-10.jpg” by Tadeáš Bednarz is licensed under CC BY-SA 4.0 / Původní fotografie byla upravena oříznutím a změnou velikosti

Hlavní trenér českého reprezentačního týmu během úterního dopoledne slavnostně představil soupisku pro blížící se evropský šampionát. Nominace ovšem není kompletní. Pětadvacetičlennou skupinku zanedlouho doplní další známá tvář. Bude to zkušený slávistický stoper Ondřej Kúdela? Pokud u Odvolací komise Unie evropských fotbalových asociací nepochodí, označil Jaroslav Šilhavý kvarteto potenciálních náhradníků.

Patrizio Stronati

Během fotbalové sezóny 2020/2021 předváděl nesmírně sympatické individuální výkony. V barvách ostravského Baníku odehrál drtivou většinu soutěžních zápasů, vstřelil dvě důležité branky a zároveň obdržel reprezentační pozvánku. Ačkoli celou březnovou kvalifikaci proseděl na lavičce náhradníků, mistrovství Evropy mu díky nedobrovolné absenci Ondřeje Kúdely může spadnout do klína. Hlavní trenér českého národního týmu ovšem naznačil, že šestadvacetiletý střední obránce Patrizio Stronati nebude jeho první volbou.

Michal Sadílek

Debutové vystoupení v seniorské reprezentaci netrpělivě vyhlíží také jednadvacetiletý defenzivní záložník Michal Sadílek. Talentovaný uherskohradišťský odchovanec během poslední sezóny vypomáhal libereckému Slovanu, kam byl formou hostování poslán z nizozemského Eindhovenu. Dočasné angažmá fotbalista okořenil pěti střeleckými úspěchy a třemi gólovými přihrávkami. Nedávný evropský šampionát mladíků mu (stejně jako celému týmu) vůbec nesedl. Uvidíme, zdali protentokrát dopadne lépe.

David Pavelka

Absolvoval letenskou mládežnickou přípravku, mezi tamními dospělými se nicméně dlouho neohřál. Vinou nepravidelné herní praxe hostoval na Slovácku a zanedlouho poté vyrazil vstříc trvalému libereckému angažmá. Severočeské konkurenční prostředí mu evidentně prospělo. Jelikož se prezentoval kvalitními výkony, zaslouženě upoutal pozornost zahraničních klubů. Následné turecké dobrodružství trvalo pět sezón. Začátkem loňského října se třicetiletý střední záložník David Pavelka vrátil domů. AC Sparta Praha získala zkušeného a pracovitého fotbalistu, který navíc adekvátně zastane vícero herních postů. Pokud Kúdelova poslední naděje definitivně zhasne, univerzálnost pražského rodáka možná využije česká reprezentace.

Lukáš Kalvach

Potrestaného slávistického obránce může v nominaci reprezentačního mužstva teoreticky vystřídat i pětadvacetiletý defenzivní záložník Lukáš Kalvach, který je nenahraditelným členem plzeňské základní sestavy a souběžně také žhavým prodejním artiklem. Tržní hodnota populárního olomouckého rodáka konstantně roste, podle renomovaného zahraničního webu Transfermarkt.com momentálně atakuje hranici tří milionů eur. Potenciální účast na evropském šampionátu by hráčovu mezinárodní pověst určitě ještě vylepšila.

Nenechte si ujít
Zákazníci v České republice si dlouhodobě stěžují na to, jaké jsou v obchodních řetězcích ceny za potraviny. Ty ovšem tvrdí, že to není jejich vina, ale že už je tu zkrátka takový trh a ony musí kupovat za velké peníze od dodavatelů, tedy producentů potravin a zemědělců. Prodal si to všechno sám Agrární komora České republiky však mnohokrát upozornila na skutečnost, že něco takového v žádném případě není pravda. Nejenže tuzemští zemědělci prodávají do řetězců za velmi nízké ceny, ale často mají ještě potíže s tím, aby veškerou úrodu udali, jelikož globální řetězce si najdou dodavatele klidně na druhé straně planety, který jim dané zboží prodá o pár haléřů levněji. Přesně to se teď stalo farmáři Petru Klečkovi, který se zabývá pěstováním cibule. Od loňského roku měl nasmlouvaný slušný odbyt do místních obchodních řetězců. Ovšem v polovině dubna se dozvěděl, že supermarkety našly levnějšího dodavatele v zahraničí, a tak raději odeberou od něj. Mimochodem, toto rozhodně stojí za zmínku, jelikož jeden řetězec jako druhý se ve svých reklamních kampaních snaží deklarovat, jak moc dbají o lokální dodavatele. Realita je ale úplně jiná a určuje jí pouze obchodní stránka věci, a to bez jakéhokoliv sentimentu. Nakonec to tedy dopadlo tak, že Petr Klečka oznámil prodej své cibule ze dvora. Nutno říct, že jí má k dispozici přibližně 250 tun. Jakmile však svůj záměr oznámil, vrata se u něj netrhla. Lidé mají obrovský zájem. Chtějí podpořit tuzemského farmáře a nakoupit si levně zásoby. Jaké jsou skutečné ceny? Cibuli totiž prodává za 8 korun za kilogram. To je tedy cena, za kterou dokáže být profitabilní a kterou pravděpodobně požadoval od obchodních řetězců, které mu ji nebyly ochotny zaplatit. Možná je i o něco vyšší, jelikož takto má práci s prodejem po kilech. Ale za kolik prodávají cibuli supermarkety? Aktuálně je to přibližně 30 korun za kilogram. Pravidelně probíhají různé slevové akce, kdy se mohou řetězce chlubit tím, že dávají třeba 50% slevu. Potom můžete mít takovou cibuli třeba za 17,90 Kč apod. Čtěte také: V Česku je nový obchodní řetězec. Češi slaví. Ceny jsou poloviční, Kaufland a Lidl mohou rovnou zavřít Na tom je krásně vidět, jak český obchod funguje a jak moc je nevýhodný vůči zákazníkům. Standardní cena je čtyřikrát vyšší než to, za kolik prodá farmář svou úrodu. A i na akční ceně realizuje obchod stoprocentní marži. Foto: Shutterstock [...]
Tepelná čerpadla se v posledních letech těší velké oblibě jako ekologická alternativa k tradičním způsobům vytápění. Zdá se však, že jejich skutečný dopad na životní prostředí není tak bezproblémový, jak se dosud prezentovalo. Data z Německa, zveřejněná Federální asociací tepelných čerpadel (BWP), ukazují, že více než 90 % tepelných čerpadel obsahuje škodlivé F-plyny, které chce Evropská unie v budoucnu zakázat. Skrytá hrozba pro klima F-plyny, neboli fluorované uhlovodíky, jsou běžnou součástí chladicích systémů, včetně tepelných čerpadel. I když se jedná o efektivní chladicí médium, F-plyny představují značné riziko pro životní prostředí. Při úniku do atmosféry se stávají mocnými skleníkovými plyny s globálním oteplovacím potenciálem (GWP) mnohonásobně vyšším než CO2. To znamená, že i malé množství F-plynů může mít devastující vliv na globální oteplování. Alarmující zjištění Podle BWP více než 90 % tepelných čerpadel v Německu obsahuje F-plyny. To představuje obrovský problém, jelikož starší zařízení s F-plyny, instalovaná před více než deseti lety, budou postupně dosahovat konce své životnosti. S únikem F-plynů ze stárnoucích čerpadel se tak do atmosféry uvolní značné množství emisí, které dále zhorší globální oteplování. Nutný krok pro ochranu klimatu a udržitelné budoucnosti Vzhledem k závažným rizikům F-plynů pro životní prostředí schválil Evropský parlament nová opatření, která povedou k postupnému omezení a následnému úplnému zákazu těchto látek. Je to nezbytný krok k ochraně klimatu a zmírnění globálního oteplování. Výrobci tepelných čerpadel aktivně hledají alternativy k F-plynům. Existují již chladiva s nižším GWP, která představují menší hrozbu pro klima. Přechod na tyto alternativy je nezbytný pro dosažení skutečně ekologického vytápění s tepelnými čerpadly. Foto: Shutterstock Závěr a doporučení Data z Německa ukazují, že tepelná čerpadla s F-plyny představují skrytou hrozbu pro životní prostředí. Je nutné urychleně urychlit přechod na ekologické alternativy, abychom zajistili udržitelnou budoucnost a chránili klima před devastujícími dopady F-plynů. Informujte se o typu chladiva v tepelném čerpadle, které zvažujete. Volte tepelná čerpadla s chladivy s nízkým GWP. Podporujte výrobce, kteří se aktivně zabývají vývojem ekologických alternativ k F-plynům. Foto: Shutterstock, zdroj: Europarl.europa, Faz.net [...]
Důchodci v dnešní době opět začínají počítat doslova každou korunu. Začíná jim být totiž jasné, že zlaté časy definitivně skončily a doba, kdy každý rok kasírovali tisíce korun navíc, už se jen tak nevrátí. Naopak, teď je třeba šetřit a stále není vyloučeno, že se penze na nějakou dobu zmrazí, jelikož na nějaké navyšování zkrátka nebudou peníze. Přijdou i nějaké ty výhody Bylo by však chybou házet flintu do žita. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž celý problém dobře vidí a chystá jeho řešení v rámci důchodové reformy. Ta by měla být velmi komplexní. A kromě nepříjemných novinek v podobě navýšení věku pro odchod do důchodu nebo změn směřujících k nižšímu nárůstu penzí, nabídne i nějaké ty výhody. Ovšem nebudou to nějaké bonusy zadarmo. Půjde spíše o motivaci, která by měla přispět k tomu, aby se lidé dobrovolně více starali sami o sobě. Dnes totiž v České republice platí, že se mnozí na státní důchod spoléhají až příliš a domnívají se, že by z něj měli kompletně vyžít. Potom se diví, jak těžko to vlastně jde. Jednou z nadějí pro to, aby se celý důchodový systém brzy nezhroutil, je především to, že lidé v důchodovém věku budou nadále pracovat a nebudou hned pobírat penzi. To by státu enormně ulehčilo a jim by to přineslo zajímavé výhody. Chystá se totiž docela zásadní změna. Pokud někdo zůstane v práci i tehdy, kdy už by mohl odejít do důchodu, nebude muset odvádět důchodové pojištění, které dnes tvoří 6,5 % z hrubé mzdy, což jsou obvykle tisíce korun. Bonusy pro důchodce Dává to ostatně smysl. Stejně jako stát důchodcům zatrhl státní příspěvek na důchodové spoření, když už jsou v důchodu, logika by měla fungovat i opačně. Proč by si na důchod měli platit lidé, kteří už na něj mají nárok. Dnes tomu tak bohužel je a jde naopak o jednu z věcí, proč lidé v práci raději končí, než aby si ještě zbytečně museli platit důchodové pojištění. Situace tedy není optimální, což by se mělo zásadním způsobem změnit. Čtěte také: Důchodci v Česku berou moc. Je třeba penze snížit, volají zaměstnanci Pro pracující důchodce to bude velmi zajímavé. Pokud si nepožádají o důchod, zvýší se jim plat o tisíce korun měsíčně. A potom si už rozmyslí, kdy o takovou pozici ze svého rozhodnutí odchodem do penze přijdou. Takto by se u mnohých mohl produktivní věk prodloužit o celé roky. Foto: Shutterstock [...]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *