01/05/2024

Asi neexistuje jiné jídlo, které by bylo tak úzce spjato s Českou republikou, jako právě svíčková omáčka. Tento pokrm dostanete prakticky v jakékoliv restauraci a velmi oblíbená je také jeho příprava v tuzemských domácnostech, jakkoliv je to se vším všudy docela piplačka.

Jídlo se vyvíjí

Bohužel se ale ukazuje, že lidé svou svíčkovou připravují až nepochopitelně starými způsoby, které znají od svých babiček. Toto jídlo zkrátka vůbec neinovují a nesnaží se ho nějakým způsobem ozvláštnit, což je velká škoda, jelikož potom ztrácí svou relevanci pro dnešní dobu.

Například podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je potřeba do svíčkové přidat také něco navíc, co se tam tradičně nedávalo. A to je hořčice. Možná si říkáte, že ve výsledku bude jedno, zda tam pár lžic dáte nebo nikoliv, ovšem to není vůbec pravda. Výsledné jídlo je potom mnohem chutnější, jemnější a zároveň vyváženější. Jakoby právě tato surovina tam patřila, ale přitom se tam tradičně nedávala.

Ačkoliv se to nezdá, i svíčková omáčka se vyvíjí. Dnes si jí nedokážeme představit bez kořenové zeleniny a potom také důležitých dodavatelů chuti v podobě bobkového listu, nového koření nebo pepře. Ale věděli jste, že třeba v kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 kořenová zelenina do svíčkové vůbec nepatřila? Dnes naopak lidé pro dodání chuti přidají i takové suroviny, jako je tymián, citron nebo zázvor. A výsledek je často skvělý.

Surovina a příprava

Co je však neméně důležité, to je pozornost kladená na kvalitu surovin. Dobrou svíčkovou jednoduše neuděláte bez toho, aniž byste měli špičkové hovězí maso. Pro to si dojděte ideálně k řezníkovi, jelikož v dnešní době nevíte, co vám v obchodním řetězci zrovna prodají. Také pokud jde o zeleninu, není od věci si ji opatřit od farmářů na trhu, jelikož si uvědomte, že právě ona dodává jídlu onu svébytnou chuť.

Nepodceňujte ani techniku přípravy celého jídla. Dejte si záležet na pečlivém prošpikování masa, protože to bude opravdu znát. Stejně tak je třeba kořenovou zeleninu dusit postupně, což jí propůjčí bohatou a hlubokou chuť.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *