Sezóna dovolených už je v plném proudu, což znamená, že stovky tisíc až miliony Čechů aktuálně vycestovalo do zahraničí. Cílových destinací není zase tolik, což znamená, že jejich přítomnost v mnoha zemích bude znát. A ačkoliv si mnozí myslí, že cestovatelé z tuzemska jsou nenápadní, jelikož nepatří k velkým zemím, jako je třeba Německo nebo Rusko, opak je pravdou.
Moc přebírají
Češi to totiž vynahrazují svou vášní k cestování, takže ve skutečnosti jich je u moře relativně velké množství a místní si jich rozhodně všímají. Ne vždy to ale musí být zrovna v pozitivním duchu. A přestože si lidé myslí, že když se nebudou nějak prosazovat nebo nebudou hluční, tak neudělají žádnou ostudu, reálně se posuzují trochu jiné aspekty.
Na ostrově Kréta jsme se proto zeptali majitele jedné z místních taveren, jak nahlíží na Čechy. Nejprve zazněly klasické pozitivní floskule, ovšem poté, co jsme požádali o upřímnost, se restauratér přeci jen rozpovídal.
“Když se dobře podíváte, tak Čechy poznáte na první pohled. Pobíhají tu od jedné restaurace ke druhé a studují jídelní lístky u dveří, kde je co levnější. To je přitom úplně zbytečné, jelikož všude tu zaplatí zhruba stejně,” říká pan Kostas. “Sotva si ale vyberou a usednou ke stolu, opět začínají spekulovat. Počítají třeba, zda se jim vyplatí víno po skleničkách nebo v celé karafě.“
Měli by se víc odvázat
Řecký restauratér nemá pro takové počínání příliš pochopení, jelikož to podle něj kazí dovolenou. Raději má hlučnější společnost, která ovšem nehledí na nějaké to euro a dokáže si návštěvu podniku užít. “Máme tu třeba na tabuli napsané speciality dne. Češi si je ale buď nikdy neobjednají, nebo se dopředu zeptají na cenu. A jelikož jsou to dražší čerstvá jídla, tak si je nakonec stejně nedají,” vypráví majitel restaurace.
Další problém vidí v tom, že do místních restaurací zabrousí pouze ti Češi, kteří nemají v ubytování zahrnuto stravování. “Ty z hotelů tu nevidíme, protože se stravují zásadně jenom tam. Ale třeba takoví Němci nebo Nizozemci přijdou, i když mají placené all inclusive. Dobře totiž ví, že tady ochutnají pravou řeckou kuchyni, kterou v masové vývařovně nedostanou,” uzavírá svá doporučení Kostas.
Čtěte také: Hotely u moře neví, co s Čechy. Snědí a vypijí toho příliš. Vymyslely na ně fígl
Pravdou ale také je, že cestovatelé z České republiky teprve nabírají zkušenosti. Zároveň také platí, že stále nedosáhli takové platové úrovně, jaká je obvyklá v západní Evropě. Sice si už tedy mohou dovolit zájezdy, ale stále počítají peníze.
Foto: Shutterstock
My zase poznáme Italy,Řeky a Francouze. Stůl po nich je jak po praseti.
Karotko, už se na to vykašli, seš s těma kravina trapné.
Byl jsem na Krétě několik krát šli jsme do restaurace často, jídelní lístek pouze v němčině angličtině a italštině chtěli jsme si objednat jídlo pro čtyři osoby obsluha půl hodiny nikde ,tak ať řeci nekecaji pitomosti o Češích a to není s řeckou restauraci jediná zkušenost