Česká republika aktuálně řeší jeden z největších případů kontaminovaného kuřecího masa, který se tu kdy stal. Zásah Státní veterinární správy lze sice hodnotit pozitivně, jelikož došlo k zachycení více než tuny prolezlého masa. Bohužel to ale není úspěch stoprocentní, jelikož část těchto zásob už se dostala k zákazníkům. A tam už hrozí opravdu velký průšvih.
Pořádná nálož
U zachyceného kuřecího masa byla zjištěna salmonela. S tím měly české obchody problém už loni, když ve velkém dováželi kuřecí maso z Ukrajiny. Tento případ je ale jiný a bohužel padá na vrub českému dodavateli. Konkrétně jde o společnost Rabbit Trhový Štěpánov, která je jedním z největších producentů kuřecího masa v Česku. Mimochodem, je to také ta samá firma, jejíž výrobky před několika týdny delistoval internetový obchod Rohlík.cz. Nyní může své rozhodnutí hodnotit jako prozíravé, jelikož díky tomu se špatné maso nedostalo k jeho zákazníkům.
O takovém štěstí ale nemohou hovořit zákazníci běžných obchodních řetězců, zejména potom Globusu. Tam se totiž prodalo odhadem 100 kilogramů tohoto masa. Další šlo potom na odbyt přímo v prodejnách Rabbitu. Zejména se jednalo o kuřecí srdce a polévkovou směs.
Není to dobrota
Konkrétně jde o Kuřecí polévkovou směs Z PE 1, která se prodává v kilogramových baleních a která má datum minimální trvanlivosti do 8. února 2025. Číslo šarže zní 2454033. Dalším výrobkem jsou potom Kuřecí srdce, která jsou balená po 500 gramech. Jejich minimální trvanlivost je do 9. srpna 2025 a číslo šarže 2454033.
Čtěte také: Ukrajinské maso v českých obchodech. Svým dětem bych ho nedala, říká mluvčí
Pakliže jste si tyto výrobky koupili, v žádném případě je nesmíte konzumovat, pokud jste tak již neučinili. Kuřecí maso je obecně problematické a nikdy by se nemělo konzumovat v polosyrovém stavu. Vždy je potřeba náležitě uvařit. Potom se dokážete většiny bakterií zbavit. Pokud jde ale o podobně významný záchyt, lepší je ani to neriskovat.
Foto: Shutterstock
Použijte diskusní prostor k předání informací které máte třeba jenom vy.