Vejce patří k těm základním potravinám, které nechybí snad v žádné kuchyni. Napadlo vás ale někdy, odkud se vejce v supermarketu berou? Pokud máte za to, že pochází všechny z chovů v České republice, pak jste na omylu. Ani všechna vajíčka, která v nich slepice snesou by totiž na uspokojení poptávky nestačila.
Češi a spotřeba vajec
Spotřeba vajec je výrazně vyšší než tolik, kolik se jich u nás ve skutečnosti urodí. Kvůli nedostatku vajec na našem trhu se jich loni dovezlo plných 361 milionů kusů. Vejce se k nám dováží z Polska, Německa, Lotyšska, Slovenska nebo třeba ze Španělska. Průměrná roční spotřeba vajec na jednoho Čecha se totiž pohybuje kolem téměř 300 vajec.
Nejvíce nosnic je nyní ve Středočeském a Pardubickém kraji ale obecně čeští dodavatelé nejsou schopni tuto poptávku zaopatřit. Jedním z důvodů je i to, že začátkem letošního roku se díky výskytu ptačí chřipky muselo zlikvidovat na 750 000 nosnic. Obnova chovů zatím nebyla plně zajištěna a potrvá minimálně do září.
V budoucnu to nebude lepší
Soběstačnost nicméně stále klesá, a i v budoucnu je zásobování vejci značně nejisté. Od roku 2027 by měly být navíc zrušeny i klecové chovy, ve kterých doposud slepice snášely své vejce především. Konkrétně je nyní v klecových chovech 60 procent nosnic a vzhledem k tomu, že naplnění nových pravidel bude stát chovatele desítky milionů v podobě investic, je možné, že část z nich skončí nebo své chovy omezí.
Nedostatek českých vajec se ale naštěstí nepromítá do cen za jednotlivá vejce. I když se k nám vejce dováží, je zapotřebí si uvědomit, že se jejich cena nijak výrazně nevyšplhala. Cena za vejce se v současné době pohybuje v řádu 3 až 4 koruny za jeden kus.
Foto: Shutterstock, zdroj: WorldPopulationReview, Slepicar