19/09/2024

Zdá se, že nejen tuzemská společnost bude brzy čelit velkému dilematu. Stárnoucí populace totiž přináší řadu výzev, přičemž ty nejviditelnější jsou spojeny s důchodovým systémem, u kterého stále není jasné, kdo ho vlastně bude financovat, když bude za pár let takové množství lidí v penzi.

Situace si žádá řešení

Ovšem jsou to třeba i otázky spojené s dopravou. Do důchodového věku se dostávají silné generace, které přitom už měly ve zvyku běžně řídit vozidlo. Navíc se dožívají stále vyššího věku, přičemž řidičský průkaz si udržují a pochopitelně používají také automobil.

Jak se ale ukazuje, pro provoz to může být velká hrozba. Už dnes totiž pravidelně dochází k hrozivým nehodám, které způsobí důchodci jen a pouze svou nepozorností. Naposledy se tak stalo před dvěma dny, kdy 78letý senior nedal přednost v jízdě. Bylo z toho jedno úmrtí a čtyři těžce zranění, kdy zasahovat musel vrtulník.

Jde již o několikátý případ v krátké době. Obvykle je problém právě s nedáním přednosti, ovšem senioři mají potíže i s dalšími značkami. Často nezastaví například na stopce. Nezřídka se také stává, že na dálnici vyjedou do protisměru, což je obvykle obrovský průšvih. Nedávno jednoho takového naháněla policie, přičemž dotyčný ani nedbal jasně viditelných výzev k zastavení. Zcela očividně byl dezorientován.

Lidé nejsou spokojeni

Vůbec se mi nelíbí, že nechávají řídit takové geronty. Pokud je někomu 70 let a stále to zvládá, dobře, ale ať to prokáže na testech. Ne že mu někdo automaticky napíše dobrozdání, aniž by ho pořádně vyšetřil,” naráží pan Milan Kratochvíl na běžnou praxi v České republice, kdy by sice lékaři měli zkoumat, zda je dotyčný stále schopen řízení, ovšem reálně se tak příliš neděje. “Mám strach, když manželka vyjíždí s dětmi, už jsme jednou měli hodně nepříjemnou zkušenost.

Čtěte také: Tak to prasklo. Zjistilo se, kdy půjdou dnešní zaměstnanci do důchodu. To ani nechcete vědět

Na úrovni Evropské unie se přitom připravuje příslušné opatření, které by mělo vést k tomu, že v roce 2050 již nebudou na silnicích žádné fatální nehody. Jak ale vidno, bez omezení seniorů v řízení to zřejmě nepůjde. Proto se chystá zavedení přísných testů od 70. roku věku, které se pak budou opakovat každých pět let. Kdo je nesplní, o řidičák jednoduše přijde.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *