19/09/2024

Podle všeho jde o nevyhnutelnou změnu. Lidé už totiž mají doslova plné kecky toho, aby chodili do práce celých 5 dní v týdnu. Na současné generace je to zkrátka příliš. Zaměstnavatelé se tedy budou muset přizpůsobit a nakonec to dopadne tak, že se čtyřdenní pracovní týden uzákonní.

Lidé to tak chtějí

Nedovedu si představit, že bych pracovala jako moji rodiče. Práci jsem sice hledala dlouho, ale dokázal jsem si vymoct to, aby to byly jen čtyři dny v týdnu, a to za plný plat. Většina firem o tom nechtěla slyšet, ale u jedné jsem přeci jen uspěla,” říká třicetiletá Klára.

Podobných případů v České republice přibývá. Jen málokdy jde však o plošný benefit, byť některé společnosti si zakládají na tom, že nejrůznější výhody jdoucí tímto směrem svým zaměstnancům poskytují. Některé si to přitom dokonce pochvalují.

Je totiž logické, že takoví zaměstnanci jsou k dané firmě výrazně loajálnější, jelikož dobře ví, že tuto výhodu by zatím jen tak někde nezískali. Zároveň však platí, že do tuzemska se tento trend teprve pozvolně dostává, zatímco v západní Evropě je podstatně silnější.

Jak upozornil server Bloomberg, v Německu od začátku tohoto roku jede zajímavý experiment, v rámci kterého lidé v několika desítkách firem pracují právě jen čtyři dny v týdnu. Zcela exaktně se zde zkoumá, jaký vliv to bude mít na produktivitu práce.

Výsledky jsou vcelku jasné

Pakliže by se ukázalo, že jen malý nebo dokonce žádný, je vlastně otevřena cesta k tomu, aby něco takového bylo uzákoněno. Některé studie přitom právě toto tvrdí. Zaměstnanci dokáží v mnoha oborech pracovat efektivněji, když svou činnost vyvíjejí jen čtyři, namísto pěti pracovních dnů. Jsou totiž odpočatější a méně prokrastinují.

V Polsku už jdou ještě dále. Tamní vláda rozhoduje o tom, jakým způsobem zkrátí pracovní týden, který tam dnes trvá 40 hodin, podobně jako je tomu v Česku. Může se stát, že půjde právě cestou pouhých čtyř pracovních dnů, jak uvádí server TimeCamp.

Čtěte také: Zákoník práce v Česku dozná velké změny. Zaměstnanci, kteří se flákají, přijdou o práci

Jak se ukazuje, změna je mnohem blíže než si všichni pravděpodobně myslí. Situace přitom hraje zkrácení pracovního týdne do karet. Přibývá totiž pracovních činností, které lze zastat s pomocí robotizace a digitalizace.

Foto: Shutterstock

1 názor u článku “Zavádí se 4denní pracovní týden. V pátek už se do práce chodit nebude. Připravte se na to

  1. Jasný zase my co pracujeme ve výrobě se na 4 pracovní dny nechytame.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *