19/09/2024

Už je naprosto jasné, že se to s důchody v České republice výrazným způsobem přešvihlo. V minulých letech se zkrátka navyšovaly nadměrně. Neodpovídal tomu vývoj ekonomiky ani vývoj průměrných mezd. Důchodci se zkrátka měli nejlépe ze všech.

Peníze docházejí

To však důchodový systém dostalo do takových problémů, že takřka nikdo neví, co si s tím počít. Už teď je v systému schodek ve výši desítek miliard korun, přičemž se teprve čeká na odchod nejsilnějších ročníků do penze. Už dnes víme, že to bude jen horší a horší. Zkrátka, důchodců bude pořád více a pracujících méně.

To je situace, ze které neexistuje jednoduché východisko. Jistě, dá se šetřit do budoucna, ale to odnesou právě dnešní zaměstnanci, kteří přitom odvádějí značné peníze do systému. Mnozí proto volají po tom, aby přišel okamžitý zásah, který by zasáhl ještě současné důchodce. Ti totiž pobírají historicky nejvyšší penze, na které nejsou peníze.

Že se to dá udělat, a to zcela legálně, ukazuje příklad Německa. Zde se totiž, na rozdíl od České republiky, důchody zdaňují. A nejen to, tamní penzisté platí 11 % do nemocenského pojištění z celého svého důchodu.

Daně se musí platit

Potom zde existuje určitá nezdanitelná částka, která přijde na účet vcelku. Cokoliv ale tuto částku přesáhne, se už daní. Platí přitom, že výše zdanění neustále stoupá. Dnes už se daní celých 83 % důchodu nad tuto částku a po roce 2040 se bude danit celá.

I v sousední zemi jde o relativně novou věc, která zde dříve neexistovala. V roce 2005 se ale ukázalo, že důchodový systém jinak zkrátka fungovat nemůže, a tak se tento systém zavedl. Dnes už ho nikdo nezpochybňuje a důchodci daně ochotně odvádějí.

Čtěte také: Milion důchodců přijde o peníze. Stát s nimi pořádně vyběhl

Dle některých odborníků je přesně toto cesta pro Českou republiku. Zde se zdaňuje úplně všechno, ale důchody mají stále výjimku, což nedává příliš smysl. Vždyť se vám zdaňují třeba i úroky ze spořicího účtu, zkrátka jakékoliv vyplacené peníze.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *