19/09/2024

Je vlastně takřka neuvěřitelné, že něco takového neustále prochází bez toho, aniž by se vůči tomu lidé vzbouřili. Řeč není o ničem jiném než o Novém zeleném údělu, který si vymyslela a tvrdě prosazuje Evropská unie. Pro občany v České republice to totiž znamená obrovské náklady navíc.

Raději se o tom nemluví

Už dnes se dá říct, že nebýt nejrůznějších výmyslů v tomto ohledu, měli by se lidé po finanční stránce lépe. Nemuseli by například platit za obnovitelné zdroje energií, mohli by si kupovat výrazně levnější auta a pravděpodobně i pohonné hmoty. A je toho ještě spousta dalšího…

Jenže ten hlavní nápor nás dle ekonoma Lukáše Kovandy teprve čeká. Takzvaný český Zelený úděl se totiž dotkne opravdu každého a ve všech možných oblastech. Nebudou to přitom už žádné maličkosti, ale drtivé kroky, které mají vést k jedinému.

Právě zdražení – například skrze emisní povolenky – má lidi přimět ke změně dosavadního chování, aby již dále tolik nezatěžovali klima,” řekl Lukáš Kovanda pro deník Blesk.

Zdraží úplně všechno

Nejhorší na tom ale je, že stát před lidmi zastírá holou realitu. Ačkoliv schvaluje patřičné zákony, které se nesou v tomto duchu, před občany dělá jakoby se vlastně nic nedělo. Mnozí to ale vidí úplně jinak a hovoří o finanční likvidaci tuzemských domácností.

Čtěte také: Milion důchodců přijde o peníze. Stát s nimi pořádně vyběhl

Brzy bychom tu měli mít opět pořádnou vlnu zdražování, která však nebude způsobena externími šoky, ale tím, co jsme si sami prosadili. Jednoznačně se zdraží energie a pohonné hmoty, jelikož na ně bude uvalena povinnost hradit emisní povolenky. Bydlení se bude muset modernizovat, a tudíž rovněž zdraží. Spolu s tím je potřeba se připravit na to, že vzhůru opět poletí cena potravin.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *