19/09/2024

Výjezd na zahraniční dovolenou s sebou nese vždy určitá rizika, se kterými je potřeba počítat. Zejména pokud nemáte úplně dobrý přehled o tom, co je v dané zemi nebo hotelu obvyklé. Chybnými kroky můžete prodělat velké peníze, a to navzdory tomu, že si zaplatíte třeba zájezd all inclusive, kde počítáte s tím, že máte všechno hrazeno v ceně. Jenže ono to zase tak jednoduché není.

Ne všude je to v ceně

Velmi ošemetná je například otázka minibaru. Pravdou je, že některé hotely ho už do programu all inclusive zahrnují, což je rozhodně velkou výhodou. Jde však obvykle jen o ty nejluxusnější hotely, a to ještě jen v některých zemích. Typické je to třeba v Turecko, ale nikoliv už tak v evropských zemích, jako je třeba Řecko nebo Španělsko.

Letos se přitom odehrál opravdu nepříjemný případ, který pro server Epřehledně.cz zreprodukovala delegátka, která mu byla svědkem na místě. “Měli jsme tu na 14 dní hosty. Byla to širší rodina s rodiči i prarodiči, kteří rádi pobývali v pokoji a využívali neustále doplňovaného minibaru. Ten je v tomto hotelu opravdu naditý a jeho hodnota je značná,” líčí delegátka Lucie.

Neuvědomili si však, že minibar je placený. Když při odjezdu vraceli karty a už se otáčeli k odchodu, recepční je zadržel. Sám byl udivený, kolik toho dotyční z minibaru zkonzumovali. Vše potom ověřoval ještě od služby, která minibar doplňuje, a ta mu to potvrdila. Nezbylo tedy než vystavit vyúčtování, které bylo na 800 euro, tedy přibližně 20 tisíc korun,” popisuje delegátka.

V případě minibaru si vždy ověřte, zda ho máte v ceně, popřípadě kolik jednotlivé položky stojí.

Nedokázali to zaplatit

Jak se ale ukázalo, rodina neměla na zaplacení. Prý si půjčili už na samotnou dovolenou v opravdu hezkém hotelu, který byl přitom zjevně nad jejich možnosti. “Říkali mi, že jen tu dovolenou budou rok splácet. A jak tedy mají zaplatit ten minibar. Musela jsem jim tam vyřídit splátkový kalendář, takže vedle zájezdu budou splácet i to, co tam zkonzumovali,” říká zaměstnankyně cestovní kanceláře.

Čtěte také: Vyhodili mě v Turecku z hotelu, říká Češka. Udělala nepěknou věc a nepomohl už ani delegát

Celé je to přitom o neznalosti a také nedorozumění. Dotyční si totiž neověřili, zda je minibar v ceně all inclusive. Vsadili zkrátka na to, že tomu tak je, jenže opak byl pravdou. Přitom kdyby využívali dalších stravovacích služeb hotelu, který má hned několik barů, mohli mít v podstatě to samé zdarma. Byť samozřejmě s tím, že by si museli vystát fronty a na bar chodit opakovaně. Takto měli pohodlí a vlastní zásobárnu, tudíž si zájezd skutečně užili, jenže to zkrátka něco stojí.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *