19/09/2024

Mnoho lidí si to ani neuvědomuje, ale volnost, s jakou mohou v České republice sbírat houby, je v mezinárodním srovnání spíše výjimečná. Je otázkou, zda právě to je důvod, proč jsou Češi považováni za zemi zaslíbenou houbařství, nebo to bylo naopak. Lidé jednoduše houbařili tolik, že jim do toho stát nemohl příliš zasahovat, jinak by se setkal s vlnou nevole.

Není všechno dovoleno

V zahraničí patří houby k mnohem chráněnějším záležitostem a nejsou výjimkou ani země, kde se za jejich sběr platí poplatek. Když se něco podobného vytáhlo na světlo v České republice, způsobilo to doslova poprask. Ukázalo se, že tato cesta k vylepšení státního rozpočtu jednoduše nepovede.

Šlo ovšem o zajímavý výpočet, pokud uvážíme, že průměrná domácnost sbírající houby, si jich každoročně v tuzemských lesích bezplatně opatří 8 kilogramů v průměru. Je také třeba říct, že ne všechny lesy jsou státní a řada z nich je soukromých. Mimochodem, do houbaření by mohla hodit novela zákona o myslivosti, která umožní jednodušší budování obor v privátních lesích. Jednoduše byste se do nich už nedostali.

Neznamená to však, že když se vydáte na sběr hub, nic vám nehrozí. Houby jsou zrádné po stránce zdravotní i finanční. Kdo jim tedy nerozumí, v žádném případě by je neměl sbírat, jelikož by nadělal více škody než užitku.

Pakliže byste totiž sebrali něco kromě oblíbených hřibů, václavek, bedel nebo lišek, mohli byste dostat také velmi mastnou pokutu. Nesmí se totiž sbírat houby, které jsou chráněné. A takových je celá řada. Patří mezi ně třeba hřib moravský, hřib královský Fechtnerův hřib, lanýže, případně i klouzek žlutavý.

Bude to stát miliony korun

Sběr těchto hub je jednoduše zakázaný. Pakliže na takovou narazíte, ať vás ani nenapadne, že byste jí sebrali. Nikdy totiž nevíte, kdo vás zrovna vidí, popřípadě udá. Sankce jsou v tomto případě opravdu vysoké, což značí, že stát si tento svůj poklad opravdu bedlivě střeží.

Běžný člověk může dostat pokutu až 100 tisíc korun. Ani vás nikdo nemusí vidět, ale pokud narazíte na kontrolu, a ona ve vašem košíku objeví vzácnou houbu, budete zkrátka platit.

Zákon tady ale pamatuje i na ty, kdo takové houby sbírají pro podnikatelskou činnost. Pokud vyrazíte třeba na sběr lanýžů, které potom chcete prodávat ve své restauraci, může být pokuta doslova likvidační, jelikož v takovém případě je horním stropem částka 2 miliony korun.

Čtěte také: Stát podpoří Čechy se zahradou. Dostanou 100 tisíc korun. Lidé to ale netuší, a tak jim to všechno propadne

Dobrý pozor byste si měli dávat také na houby v zahraničí, kde v tomto ohledu platí úplně odlišná pravidla. Třeba v Rakousku můžete nasbírat maximálně 2 kilogramy, ve Švýcarsku potom jenom jedno kilo. V Nizozemí je sběr hub dokonce úplně zakázaný, tedy pokud tak nečiníte na vlastním pozemku.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *