18/10/2024

Chorvatsko aktuálně řeší skutečně velké nepříjemnosti. S tím, jak je sezóna v plném proudu, se v zemi nachází obrovské množství turistů, kteří ji znečišťují. Největším problémem je špinavé moře a pláže, což je důsledek toho, že lodě vypouštějí do vody nedovoleně splašky. To samé však dělají restaurace a další podniky na pobřeží, jejichž trubky vedou právě do moře.

Velmi nepříjemný nález

Na některých místech je moře takovým způsobem znečištěno, že se tam nedá koupat, respektive se musíte smířit s tím, že budete plavat ve špíně, a potom se na pláži za 50 eurocentů osprchujete. To je ale ještě dobré, když to srovnáte se situací, která potkala turisty na oblíbené pláži Lipauska v Bibinje, jež se nachází jen kousek od Zadaru.

O nepříjemnost se podělila žena v rámci facebookové skupiny, ve které jsou přítomni obyvatelé Zadaru. Jen těsně se totiž vyhnula napíchnutí na injekční jehlu, která se povalovala na pláži vedle nedopalků cigaret.

Na tuto jehlu jsme se málem napíchli, mezi kameny jsme ji ani neviděli,” uvedla dotyčná podle serveru Zadarski List. “Koupeme se tady už celé roky, ale ještě jsme na něco takového nenarazili, až doteď.

Je to prý časté

Sama mluví o velkém štěstí, že se jí a jejím známým nic nestalo, jelikož by to byla opravdu velká nepříjemnost. Prý dosud na žádné pláži, kde se v Chorvatsku koupala, na něco takového nenarazila.

Celá situace ovšem rozpoutala bouřlivou debatu, kdy se nakonec ukázalo, že nejde o nic tak výjimečného. Další diskutující se totiž podělili o své zážitky a upozornili na to, že jehly našli na plážích mnohokrát. Celou záležitost už řeší i tamní magistrát.

Čtěte také: Drsné pokuty v Chorvatsku. Češi už jsou zoufalí, skoro nic jim tam nedovolí

Ozvala se rovněž úklidová společnost, která má čistotu na plážích na starost. “Prvním a hlavním úkolem zaměstnanců Bibinjecu je každé ráno navštívit všechny pláže, a to není malý úkol, protože v naší oblasti máme sedm kilometrů pobřeží. Všechny ty pláže by se měly navštívit, vyčistit, shrabat, zamést,” uvedl Tome Šimunić ze společnosti Bibinjac doo.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *