05/10/2024

Takže nás to definitivně dohnalo. Lidé tak dlouho podceňovali klimatickou změnu, až se to nakonec opravdu zvrtlo a teď budeme bohužel přímými svědky a účastníky takových projevů počasí, jaké tu ještě nebyly.

Neumíte si to představit

Ostatně, první projevy těchto změn vidíme už dnes, kdy v Evropě čas od času propuknou takové bouře, jaké tu dlouho nebyly. Jsou provázeny obřím krupobitím, vichry a dokonce i tornády. Ta v Česku prakticky nepamatujeme, ale dnes je třeba se připravit na to, že by se mohla objevovat pravidelně.

Britský odborný panel World Weather Attribution nepřináší vůbec hezký obrázek budoucnosti. V příštích letech zmíněné projevy pouze naberou na obrátkách. Na kontinentu bychom se v následujících 10 letech měli připravit na takové změny, které si dnes jen těžko umíme představit.

Půjde především o velmi silné výkyvy počasí, které budou provázeny nepříznivými jevy, jako jsou právě tornáda a silné bouřky na jedné straně a sucha s tropickými vedry na straně druhé.

Připravte se na deště monzunového typu, které budou doprovázeny krupobitím. Vše navíc bude trvat mnohem delší dobu, než jsme kdy viděli. Přijde roky trvající zkáza, a to i v měsících, které jsou typicky slunečné,” uvedli experti citovaní deníkem Daily Mirror. “Lidé se musí připravit také na velké povodně a supercely, jimž budeme říkat malá tornáda.

Také v České republice se objeví supercely a další nevybíravé projevy počasí.

Bude to nový standard

Nepůjde přitom o žádné extrémy, ale záležitost, na které si budeme zvykat se železnou pravidelností. Bude také potřeba počítat s vyšší rychlostí větru, který způsobí, že bouřky budou mít řádově ničivější efekt. “Opravdu masivní supercely budou přicházet v průběhu celého roku a způsobí vždy alespoň lokální záplavy,” konstatovali odborníci.

Možná si říkáte, že teď tedy už v boji se změnou klimatu pořádně zabereme a všechno to ještě zvrátíme. Ovšem tak tomu není. S největší pravděpodobností už je pozdě a vše zmíněné už zkrátka nezvratně přijde, jelikož jsme překročili klíčové kritické body.

Čtěte také: V Česku už se bude dělat jen čtyři dny v týdnu. V roce 2024 to všechno začíná. Připravte se na zásadní změny v práci

Jediné, co teď bude možné dělat, je přizpůsobit se tak, abychom tyto projevy zvládli. Půjde například o přípravu půdy tak, aby dokázala vsakovat a odvádět co nejvíce vody, což by mohlo pomoci zmírnit záplavy. Bude nutné se také zamyslet nad tím, jak se staví budovy, aby byly odolnější.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *