04/07/2024

Češi ve velkém vyrazili do Chorvatska, přičemž musí počítat s tím, že směřují do rekordní sezóny, kterou na Jadranu letos budou mít. Navzdory předpokladům totiž o tuto destinaci po loňském masivním zdražování neopadl zájem, ba právě naopak. Turisté ze západní Evropy jsou schopni platit doslova cokoliv, a tak i letos tamní podnikatelé významným způsobem zdražili své služby.

Rozumné ceny nečekejte

Nelze se jim příliš divit, jelikož ceny v tržní ekonomice určuje poptávka. A pokud nějakou službu vyprodáte za už tak vysokou cenu, nezbývá vám, než ji opět zvýšit. Budete to dělat do té doby, než začne poptávka klesat, a vy budete vědět, že jste dosáhli rovnovážného stavu.

V důsledku tohoto zájmu o Chorvatsko vás ale některé věci vyjdou opravdu velmi draho. Typické jsou pochopitelně restaurace, kdy ty na rušných místech jsou opravdu drahé. Třeba v Dubrovníku a okolí zaplatíte na promenádě za obyčejné jídlo kolem 25 euro, za pivo potom 7 euro. Pokud byste si chtěli dát něco dobrého, jako je například čerstvá ryba, počítejte s částkou 60 euro. V lepších podnicích však může být i podstatně vyšší.

Za jídlo jsou Češi ještě ochotni zaplatit. Co jim ale nejde do hlavy, to jsou ceny lehátek a slunečníků, které meziročně opět vyletěly. Tady totiž nevidí kdovíjakou přidanou hodnotu, ale pouze možnost trochu pohodlněji si na pláži lehnout.

Pronájem lehátka a slunečníku si v Chorvatsku dobře rozmyslete. Je to jen pro ty nejbohatší.

Nehezké srovnání

Avšak toto pohodlí leze do peněz. Například na pláži Banje v Dubrovníku byly ceny v červnu, tedy ještě před hlavní sezónou, téměř neúnosné. “Za jedno lehátko tu chtějí 25 euro a za slunečník dalších 8 euro. Jsme tu ve dvou na 14 dní, tak si to spočítejte,” líčí paní Jaroslava ze Znojma. A skutečně, cena za pouhá lehátka se slunečníkem za pobyt v takovém případě činí přibližně 20 tisíc korun. “To je polovina toho, kolik jsme dali za ubytování, které také nebylo zrovna levné. A teď si k tomu připočtěte ještě to jejich předražené jídlo.

Čtěte také: Češi v Chorvatsku tvrdě narazili. Důchodce šoupli rovnou do basy

Jako enormní se tyto ceny jeví zejména tehdy, pokud si je dáte do souvislostí. Tento pár by totiž mohl také vyjet na leteckou dovolenou do Turecka nebo Egypta, kde by měl za 40 tisíc korun na dva týdny absolutně všechno v ceně. Dopravu, ubytování, stravování formou all inclusive a také lehátka a slunečníky na pláži či u bazénů. Navíc nikoliv v apartmánu, ale v 5hvězdičkovém hotelu, kde vám pravidelně uklidí pokoj a kde můžete využívat i doprovodného programu.

Foto: Shutterstock

2 názory u článku “Chorvatsko podražilo. Pronájem lehátka a slunečníku za 20 tisíc korun. Češi jdou do kolen

  1. Chorvati ti si účtují úplně za vše ,jsou to vychcaní šmejdi ..Už neví za co by lidem naúčtovali.Jen inkasují za kde jaký prd…Ale vše je do času…
    Vyplatí se někde nějaký All in do Turecka , Egypta či Tunisu,nebo polském Baltu,kde vás to vyjde mnohem levněji .
    A nebudete krmit nenažrané Chorvaty , kteří na to vše dojedou ,lidem už taky dochází trpělivost nad jejich vychcanosti!

  2. Co furt brečí tě že nějaké trapné Chorvatsko je drahé tak tam nejezděte a nebudete brečet jak když dítěti vemu hračku furt jen brečí tě a nic jižního neumíte ať vás klidně v nějakém dementní Chorvatsku serou s kůže v životě jsem v Chorvatsku nebil a nikdy doufám nebudu muset jet to raději si zajedu do lepších destinací levnějších a hlavně kraji než trapné chorvatsko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *