02/07/2024

Situace na trhu s drůbežím masem začíná být v České republice skutečně kritická, a to hned z několika důvodů. Ministr zemědělství před pár dny vyzval obchodní řetězce, aby toto maso nakupovali od tuzemských chovatelů, kteří se dostali do závažných potíží s odbytem a hrozí jim, že budou muset skončit. To by mimochodem ohrozilo soběstačnost Česka v zásobování kuřecím masem, kterou si dlouhodobě držela.

Pořád se to opakuje

Jenže na tuzemský trh se valí tisíce tun velmi levného kuřecího masa ze zahraničí. Dávno přitom není řeč pouze o Polsku, kde tamní chovatelé musí alespoň splňovat náročné podmínky dané v rámci Evropské unie. A i když i tam občas dochází k pochybením, nejsou zase tak častá. Mnohem větším problémem je setrvalý dovoz kuřecího masa z Ukrajiny. Ne snad, že by muselo být a priori špatné, ale dodavatelé, kteří zaváží do České republiky, podle všeho problematičtí jsou.

Už před časem padlo varování Agrární komory České republiky a tuzemského Svazu drůbežářů před tímto masem. Čeští chovatelé upozorňovali, že zatímco jejich chovy splňují ty nejnáročnější standardy, což je stojí spoustu peněz, do obchodů místo jejich masa proudí maso ukrajinské, u kterého nikdo příliš nezkoumá, odkud pochází.

A také že už došlo k nemalému množství průšvihů, na které upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Záchytů prudce závadného masa se salmonelou bylo už minimálně deset, a to v době několika měsíců. To už nemůže být náhoda, obzvlášť když u tuzemského masa kontroly něco takového neodhalují.

Kuřecí maso v českých obchodech vždy pečlivě kontrolujte. Jinak na to můžete hodně doplatit. / Foto: Shutterstock

Lidé už jsou zoufalí

Je to opravdu hrozné. Popravdě už se bojím v obchodech nakupovat kuřecí, ale i jiné maso, protože supermarkety jsou schopny sem navést doslova všechno, hlavně, že je to levné,” říká paní Anežka. “To přeci s čistým svědomím nemohu dát dětem na talíř. Raději už tak chodím jen k farmářům nebo do řeznictví.

Zákazníci mohou skutečně “hlasovat nohama”, respektive svou peněženkou. I v obchodech je často na výběr z různého masa, a tak je vhodné seznámit se s tím, odkud pochází a kdo ho sem přivezl. Platí totiž, že většina případů problémového masa je spojena s jedním dovozcem, a to společností WE Trade s.r.o., která sem maso dováží skutečně ve velkém.

Čtěte také: Jídlo před datem spotřeby za poloviční cenu. Češi berou obchodní řetězec útokem, tohle tady ještě nebylo

Bohužel se potom prodává například pod privátní značkou Tesco a může se dokonce stát, že tu dodavatel není uveden, což se děje právě po těchto extempore. Pakliže na obalu nenajdete dodavatele a pochybujete o zemi původu, případně tam uvidíte jméno dané firmy, dosavadní zkušenost s těmito produkty by vás měla varovat.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *