Je obrovskou otázkou, na jakých základech dnešní potravinářský průmysl funguje. Snaha o co možná nejlevnější produkci co možná největšího počtu potravin si zkrátka vybírá své náklady. Mnozí zákazníci i v České republice si proto stěžují, že potraviny dnes už nechutnají jako dříve.
Je to opravdu špatné
Je to dáno tím, že se používá obrovské množství náhražek, konzervantů a dalších chemických látek, které sice vytvářejí určitou chuť, ale není to úplně ono. O výživových hodnotách potom ani nemluvě. Aby toho nebylo málo, tu a tam se objeví zpráva o tom, že součást nějaké té potraviny, kterou rádi konzumujeme, je mimořádně škodlivá.
V tomto případě se nebavíme o jedné konkrétní potravině, ale všech, ve kterých je přítomná takzvaná sukralóza (podrobnosti nabízí server Fér Potravina). Pakliže nemáte hlubší znalosti o potravinářském průmyslu, pravděpodobně vůbec netušíte o tom, že se něco takového do výrobků přidává. Jenže je to skutečně tak, a navíc je to jejich naprosto běžná součást.
Bohužel se ukázalo, že toto sladidlo, vyjádřené ve složení výrobku značkou E955, nezpůsobuje nic menšího než poškození DNA. Jde o takzvanou genotoxickou sloučeninu, která rozkládá genetické informace v buňkách. To se neposlouchá vůbec dobře, že? Navíc při vědomí, že potraviny s touto látkou každodenně konzumujete.
Je až neuvěřitelné, do jakého množství různých výrobků se toto sladidlo přidává. Najdete ho ve žvýkačkách, cereáliích, ovocných džusech, sušenkách, čokoládách, dezertech, sladkých omáčkách, ale také v instantních a hotových jídlech. Je tudíž skoro nemožné se mu vyhnout, pokud nebudete bedlivě zkoumat složení každé potraviny, kterou kupujete.
Podaří se to vyřešit?
Jak potvrdili vědci pro server Sky News, teoreticky bohužel stačí to, abyste si nějakou takovou potravinu dali jednou. Už to může nastartovat rozkladný proces. Pravdou je, že šlo o výzkum v laboratoři a lidské tělo je mnohem komplexnější a může mít určitý kompenzační mechanismus.
Toto sladidlo je v České republice bohužel nadále povoleno, jakkoliv by se již mělo uvažovat o tom, že by se zakázalo. Evropský úřad pro bezpečnost potravin řeší podněty na toto téma a zabývá se jím. Aktuálně prý probíhá přehodnocování bezpečnosti nejen tohoto, ale také dalších sladidel a látek využívaných v potravinářství.
Čtěte také: Nový řetězec s potravinami v Česku. Co v Kauflandu stojí 3000 Kč, tady pořídíte za 1500 korun
Tyto procesy ovšem trvají velmi dlouho a pravděpodobně i v tomto případě si na výsledek nějakou dobu počkáme. Znepokojující ale je, že jde jen o jednu z mnoha chemických látek, které se dnes v potravinách vyskytují. A u řady z nich se stále ani nezkoumalo, co mohou způsobovat.
Foto: Shutterstock