26/06/2024

Kdo snad doufal, že se Chorvatsko s cenami pro rok 2024 umoudří, byl by na omylu. Místní podnikatelé doufají, že lidé zapomněli na extempore z minulé sezóny, zvykli si na všudypřítomnou inflaci a v rámci dovolené budou zase ochotní utrácet jako o závod. Vždyť, kdo by se na dovolené zaobíral cenami a kazil si jimi náladu, že? Ať se hlavně utrácí a nic se neřeší.

Nepříjemná zkušenost

Jistě, najdou se stále provozovatelé služeb, kteří jsou rozumní a dobře ví, že částky za obyčejné věci nemohou šponovat donekonečna. Když potom za čevapčiči platíte v přepočtu 500 Kč, přijde to drahé i turistům z Německa nebo Švýcarska, kteří si na to loni ve velkém stěžovali.

Nezdá se však, že by tomu letos mělo být jinak. Ba právě naopak, některé podniky ceny ještě více napálily. Přesvědčil se o tom pan Marcel Pešek z Kladna, který vyrazil do Chorvatska v červnu, protože očekával menší davy, ale také nižší předsezónní ceny. Ani jednoho se nedočkal.

Lidí už je tady opravdu požehnaně a pláže se každým dnem plní víc a víc. Nedokážu si představit, jak to tady bude vypadat v červenci. To ta země snad rupne ve švech,” líčí turista z České republiky pro server Epřehledně.cz. Ten rozhodně nemá děravé kapsy, ale místní ceny ho nemile překvapily, zejména potom jeden zážitek.

Šli jsme na procházku po promenádě, a sedli jsme si tam do jedné kavárny. Ceny jsme dopředu neřešili, protože jsem objednával jen čtyři kávy, limonádu a dvě vody,” říká pan Marcel. “Na dovolené nikdy nepočítám, ale tady člověk tak nějak podvědomě ví, jaké ceny by měly být. Proto mě opravdu překvapilo, když přinesli účet.

Musel vybírat z bankomatu

Útrata za těchto pár nápojů činila 55 euro. Ukázalo se, že za jednu kávu účtují deset euro, tedy přibližně 250 korun. “To mi přijde opravdu dost, obzvlášť když máte zkušenost z Itálie, kde i na frekventovaných místech stojí třeba dvě eura,” říká nespokojený turista. “Kdybych věděl, kolik za to chtějí, rozhodně bych tam nešel.

Čtěte také: Velký průšvih v Chorvatsku. První turisté řekli, co se tam letos stalo. Češi už toho mají opravdu plné zuby

Tím však celá nepříjemná anabáze ani zdaleka nekončila. “Ukázalo se, že v peněžence mám jenom 40 euro, což jsem myslel, že bude s velkou rezervou stačit. Tak jsem vytáhl kartu, ale tu číšník odmítl. Chtěl peníze na ruku. Tak jsem musel běžet ještě 300 metrů do bankomatu, abych vybral, vrátil se, a zaplatil. To jsou tedy služby, to vám řeknu,” vypráví Marcel. Dýško prý žádné nenechal a číšník se tvářil kysele. “Ani nepoděkoval, jen se otočil a odešel.”

Foto: Shutterstock

1 názor u článku “Kávu si v Chorvatsku letos nedávejte. Čech to udělal, a když přinesli účet, neměl na zaplacení

  1. Prostě musím reagovat. Už jsem zde na reakce na Chorvatsko psala několikrát. Bylo toho více,tak budu stručná. Jezdím do Chorvatska 25 let, několikrát za rok a nikdy tam nebylo tak draho jak zde lidé píší. Proto mnohdy přemýšlím o jakém Chorvatsku to vlastně píší. Jezdím úplně dolů až na jih a ceny jsou jako u nás a mnohdy levněji !!!!!! Mám takový pocit,že ti co Chorvatsko takto špiní,by tam vůbec neměli jezdit!!!!! Už pojedu letos podruhé a ještě pak jednou. Chorvati jsou milí,přátelští lidé. Moc se těším 🫶

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *