28/09/2024

S narůstajícími životními náklady a stagnujícími důchody se stále více Čechů rozhoduje pokračovat v práci i po dosažení důchodového věku. Tento trend přináší řadu výhod, ale také specifická pravidla a omezení, na která je třeba dát pozor. Přinášíme přehled důležitých informací pro ty, kteří zvažují práci v důchodu.

Práce v důchodu: Jaká jsou pravidla?

Lidé čerpající starobní důchod mohou neomezeně pracovat a vydělávat si jako zaměstnanci nebo osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Pokud odvádějí sociální pojištění, mají nárok na zvýšení důchodu. Procentní výměra důchodu se zvyšuje o 0,4 % výpočtového základu za každých 360 kalendářních dnů výdělečné činnosti po datu přiznání starobního důchodu.

Do těchto 360 dnů se však nezapočítává doba neplaceného volna, neomluvené absence, dočasné pracovní neschopnosti, ošetřování člena domácnosti ani doba pobírání dalších dávek nemocenského pojištění. Důležité je, že zvýšení důchodu nenastává automaticky – pracující důchodce musí o zvýšení důchodu písemně požádat sociální správu, což lze udělat osobně nebo elektronicky.

Jak si zvýšit důchod prací?

Pracující důchodci mohou dosáhnout na vyšší důchod díky systému zvyšování procentní výměry. Například důchodkyně Eva, která odešla do důchodu před třemi lety a dále pracuje, si hlídá odpracovaných 360 dnů. Po dosažení této hranice požádá zaměstnavatele o zaslání evidenčního listu sociální správě a sama vyplní žádost o zvýšení důchodu. Vyřízení žádosti trvá do 30 dnů a zvýšení důchodu se pohybuje nejčastěji v řádech desítek korun.

Podle stejných pravidel se zvýší důchody také podnikatelům při pobírání starobní penze. Jejich roční příjmy musí překročit rozhodnou částku, která zakládá účast na sociálním pojištění. Pro rok 2024 je tato částka 105 520 korun.

Omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu

Zatímco u řádného starobního důchodu neexistují omezení pro přivýdělek, předčasní důchodci mají přísnější pravidla. Jejich výdělek nesmí zakládat účast na sociálním pojištění, což znamená, že nemohou být v klasickém pracovním poměru. Alternativou je práce na dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohoda o pracovní činnosti (DPČ), ovšem jen do určité výše výdělku – 10 000 korun měsíčně u DPP a 4000 korun měsíčně u DPČ.

Vedlejší samostatně výdělečná činnost je možná, ale jen do ročního čistého zisku 105 520 korun. Omezení platí pouze do dosažení důchodového věku, poté mohou pracovat bez omezení stejně jako řádní důchodci.

Motivace k práci v důchodovém věku

Stát se snaží motivovat důchodce k práci, a proto plánuje změny v důchodové reformě. Mezi návrhy patří sleva na sociálním pojištění, která by byla výraznější než dosavadní zvyšování důchodu. Tato sleva by znamenala odpuštění odvodů na důchodové pojištění na straně zaměstnance, což by čistý výdělek důchodce zvýšilo o 6,5 procenta.

Například při hrubé mzdě 20 000 korun měsíčně by důchodce měl měsíčně o 1300 korun více. Sleva by se týkala pouze pojistného na straně zaměstnance, zaměstnavatel by nadále odváděl 24,8 procenta jako dosud. Tato změna by důchodcům přinesla okamžitý finanční benefit, aniž by museli čekat na zvýšení důchodu po odpracovaných 360 dnech.

Foto: Shutterstock

Výhody a nevýhody práce v důchodu

Práce v důchodovém věku přináší řadu výhod, včetně finančních přínosů a možnosti aktivně trávit čas. Pro stát jsou pracující senioři výhodní, protože odvádějí sociální pojištění a zároveň nepobírají důchod. Pro samotné seniory však nemusí být čekání na zvýšení důchodu vždy výhodné, a proto stát navrhuje okamžité finanční motivace.

Práce v důchodu může být také výhodná pro zaměstnavatele, kteří mohou využít zkušenosti a znalosti starších pracovníků. Nicméně, slevy na pojistném přinesou nové administrativní povinnosti.

Co přinese důchodová reforma?

Důchodovou reformu plánuje vláda projednat na konci dubna, a v květnu by měla být na programu jednání poslanecké sněmovny. Reforma by měla přinést změny, které zvýší motivaci důchodců k práci a usnadní administrativu spojenou s přepočítáváním důchodů.

Důchodci, kteří se rozhodnou pokračovat v práci, mohou očekávat zvýšení čistého výdělku díky slevě na pojistném. To by mělo přilákat více seniorů zpět na pracovní trh, což je v době zvýšené poptávky po zaměstnancích pro firmy velmi důležité.

Foto: Shutterstock, zdroj: Portal.gov.cz, CSSZ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *