Mnozí rádi vzpomínají na to, jak kvalitní potraviny se vyráběly v dobách minulých. Z dnešního pohledu tyto vzpomínky přitom obvykle spadají do dob nechvalně proslulého minulého režimu. Ale jak mnozí poukazují, možná i celkem oprávněně, ne všechno tehdy bylo tak špatné, jak se dnes líčí.
Něco se i povedlo
Jistě, potravin bylo na výběr jen velmi malé množství a i tehdy vyráběné druhy často nebyly k mání, jelikož prostě došly. Centrálně řízené hospodářství si vybíralo svou daň a oproti tržní ekonomice, která se řídí nabídkou a poptávkou, v tomto ohledu jednoduše nemělo šanci.
Na druhé straně lze ale říct, že některé produkty nebyly vůbec špatné. Platí to zejména o nejrůznějších uzeninách, na něž lidé dosud rádi vzpomínají. Dnes je s těmito výrobky totiž často potíž v tom, že obsahují nejrůznější přídavné látky a naopak postrádají podstatný obsah masa.
Zajímavý experiment provedl youtuber Starej fotr, kterému se podařilo získat až 70 let staré konzervy z dob takzvaného bolševika. Neváhal je přitom před diváky otevřít a dokonce zlehka ochutnat. Je třeba říct, že jde o výjimečnou podívanou.
Opravdové dobroty
V prvním případě jde o oblíbené Frankfurtské párečky. Ty už podle ceny byly luxusním zbožím, jelikož tehdy stály 20 korun československých, což byla pořádná pálka. Po otevření musel tester konstatovat krásnou kouřovou vůni uzeniny. Ta už byla do značné míry na kaši a při ochutnání nesla železité stopy, jelikož v konzervě strávila opravdu dlouhou dobu.
Ještě zajímavější je potom Pražská šunka. V tomto případě šlo o jeden z hlavních exportních artiklů tehdejšího režimu na západ. Byla to opravdová delikatesa, ale vývoz skončil poté, co se provalilo, že obsahuje velké množství polychrolovaných bifenylů (PCB). Ty se do potravin v tehdejším Československu dostaly z olověných nátěrů hospodářských budov. Byly přitom všude, nejen v mase, ale třeba i v kojeneckém mléce. Na západě na to přišli rychle, ovšem místní lidé to museli dlouhou dobu konzumovat, aniž o něčem věděli.
Čtěte také: Češi jsou zoufalí. V obchodech jsou kvanta prolezlého masa. Poznáte ho podle jednoho detailu
Každopádně po otevření této 70 let staré šunky už se ukázaly určité stopy něčeho, co vypadá jako plíseň. Možná šlo však jen o projevy oxidace v rámci měděné konzervy. Šunka nicméně vypadala opravdu luxusně a masitě.
Foto: Shutterstock
no kecy máte dobrý dneska, lidi žerou co???
To andy: kecy nemají jen dneska. (jestli jsem váš poněkud zmatený komentář správně pochopil). Nicméně je dobré uvědomit si, co vlastně jíme. Já ( a tím myslím celou naši rodinu), se snažím jíst co nejvíce potraviny“ nezasažené chemií“.
Co to je za paskvil? 1. Polychlorované bifenyly z olovem natřený budov? Zvláštní permutace. Všichni alchymisté by záviděli. Autor si zjevně plete Pb a PCB. 2. Měděná konzerva? Vždyť měď podléhá oxidaci za vzniku jedovaté měděnky, taková konzerva by byla zelená ještě do konce expirace. Konzervy se dělají z tenkého ocelového plechu povrchově cínovaného, nebo zinkovaného. Proč píšete takové nesmysly?
Pošpinit se dá všechno i po 70 letech.
Máme hejno zbyrečně placených mudrlantů , různych prezidentů, předsedů… každý má svůj pohled…. jenom matou lidi… ve vládě máme taky odborníky, kteří si pletou hdp s dph… a tak bych mohl pokračovat. Hezké dny ve zdraví – a nenechte se oblbovat