21/05/2024

Evropská unie se snaží vést boj proti klimatickým změnám například podporou elektrických vozidel. Narazila na neočekávanou překážku. Její zvýšená závislost na dodávkách čínských baterií pro elektromobily vyvolává obavy nejen z ekonomických, ale i z bezpečnostních důvodů. V článku se podíváme na to, jaká rizika tato závislost přináší a co Evropa dělá pro to, aby se z této situace vymanila.

Rychlý náhled na rostoucí problém

Závislost Evropy na čínských bateriích není novinkou, ale tempo, jakým roste, je alarmující. Čína v současné době dominuje světové výrobě baterií pro elektromobily s podílem okolo 76 %. To staví EU do složité situace, kdy je její elektromobilita výrazně závislá na jedné zemi.

Hrozba pro ekonomickou i strategickou nezávislost

Závislost na dodávkách z jednoho státu není nikdy dobrý nápad, zejména pokud jde o tak klíčové komponenty, jako jsou baterie pro elektromobily. V případě geopolitických napětí nebo obchodních sporů by se EU mohla ocitnout v situaci, kdy bude muset čelit omezení dodávek nebo exorbitantním cenám. To by nejen omezilo její schopnost dosahovat cílů v oblasti elektromobility, ale mohlo by také způsobit vážné ekonomické ztráty.

Co EU dělá pro řešení tohoto problému?

Naštěstí si Evropská unie je vědoma tohoto problému a podniká kroky k zajištění své energetické nezávislosti. Podpora výstavby továren na baterie na evropském kontinentu od Evropské investiční banky je jedním z kroků k zajištění větší samostatnosti v tomto klíčovém průmyslu. I přes tyto snahy je však růst evropské výrobní kapacity baterií stále pomalý a nedostačující k okamžitému řešení problému.

Foto: Shutterstock

Výzva pro evropské automobilky

Závislost na čínských bateriích je velkou výzvou i pro evropské automobilky, které se snaží udržet krok s rostoucím zájmem o elektromobily. Nejistota týkající se dodávek a cen baterií může komplikovat plánování a vývoj nových modelů, což je klíčové pro udržení konkurenceschopnosti na trhu.

Přestože se EU snaží rychle reagovat a zmírňovat svou závislost na čínských bateriích, úspěch těchto snah zůstává nejistý. Budoucnost evropské elektromobility bude záviset na schopnosti unie diverzifikovat své dodavatelské řetězce a podpořit domácí výrobu baterií. Tato snaha však vyžaduje nejen politickou vůli, ale také značné investice a inovace.

Co to znamená pro nás?

Pro Evropu je nyní klíčové nalézt rovnováhu mezi rychlým přechodem na elektromobilitu a zajištěním své energetické a ekonomické nezávislosti. Závislost na čínských bateriích je komplexní problém, který vyžaduje komplexní řešení – od výzkumu a vývoje vlastních technologií po budování strategických partnerství mimo Čínu. Jedině tak může EU zabezpečit svou pozici v čele zelené revoluce a zároveň zajistit svou nezávislost a bezpečnost.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cleantechnica, Reuters, Euractiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *