19/05/2024

Je velkou otázkou, co se odehrává v marketingovém a obchodním oddělení České spořitelny. Jisté však je, že to způsobuje obrovský zmatek mezi klienty. Další otázkou by potom mohlo být, zda je to jenom obvyklý korporátní maglajz nebo záměr.

Kolik dostanete?

Jisté však je, že Česká spořitelna podruhé v krátké době poměrně zásadně mění podmínky na spořicím účtu. Zatímco jiné banky obvykle jen vyhlásí novou úrokovou sazbu a snaží se vše držet v jednoduchosti pro klienty, největší česká banka na to jde zkrátka jinak.

Nedávno změnila podmínky na spořicím účtu takovým způsobem, že vlastně nebylo příliš jasné, jaký kdo dostane úrok. Ale pojďme si zrekapitulovat to, co aktuálně platí. Základní úroková sazba je stanovena na 2,25 %. Ovšem k tomu můžete získat ještě bonusovou a také individuální sazbu. Bonusovou sazbou banka tlačí klienty k investování do svých fondů, na kterých má vysoké poplatky. Kdo investuje alespoň 2000 Kč měsíčně, může na spořicím účtu dostat až 5 %. Bez investování je to ale jen 4,05 %. Ještě méně průhledná je potom individuální sazba, která může dosahovat 0,1 % až 1,8 %, přičemž se odvíjí od těžko měřitelné metriky finančního zdraví klienta.

Něco takového se však nesetkalo s velkým pochopením, jelikož je to až příliš překombinované. Jakoby snad někdo chtěl zamezit tomu, abyste si jednoduše porovnali úrokovou sazbu mezi bankami. Nakonec tedy dojde k další změně, která ale začne platit až od června.

Pořád se to mění

Že by to ale bylo zlepšení k lepšímu, to se úplně říct nedá. Posuďte sami. Nově bude základní sazba spořicího účtu dokonce nulová. Faktický úrok bude vždy vyhlašován coby marketingová akce. A k tomu bude možné získat ještě bonus na úročení, který by měl mít jasná pravidla a bude mít několik stupňů. Reálně to bude záviset na využívání internetového bankovnictví, investování v rámci České spořitelny a využívání funkce Platím a spořím, která zaokrouhluje platby kartou.

Čtěte také: Banka v Česku prudce zvedla úrok na spořicím účtu. Kdo si uloží peníze jinde, prodělá kalhoty

Zatím není známo, jak budou úroky nastaveny. To bychom se měli dozvědět v květnu, kdy bude jasněji ohledně vývoje úrokových sazeb, za které zodpovídá Česká národní banka. Nebylo by však překvapením, kdyby klienty České spořitelny všechny změny a nové podmínky přestaly bavit a své prostředky přesunuli třeba do Max Banky nebo Trinity Banky, kde je zhodnotí lépe a v transparentnějším prostředí.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *