30/04/2024

Reálná mzda představuje ekonomický termín, který nám říká, co si vlastně můžeme za určité peníze koupit, tedy jakou mají tyto peníze hodnotu. V praxi to znamená, že se vám sice výplata zvyšuje, ale v realitě tomu tak být nemusí, jelikož společně s vyšší výplatou mohou růst také ceny všeho ostatního, takže si vlastně za více peněz koupíte méně.

Jak jsme na tom u nás

V roce 2022 zaznamenala Česká republika nárust průměrné hrubé mzdy o 2 450 Kč, celkem tak činí 40 353 Kč. Na druhou stranu je ale nutné podotknout, že průměrná hrubá mzda nemá pro obyčejného člověka téměř žádnou výpovědní hodnotu, jelikož na ní 2/3 Čechů vůbec nedosáhnou. Hodnotou, která reflektuje realitu lépe je proto medián, tedy hodnota, která dělí veškeré výdělky na dvě stejné poloviny. Ten byl v minulém roce 40 232 Kč u mužů a 34 554 Kč u žen. Nejvíce přitom mzdy narostly v sektoru výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla (14,6 %), v ostatních činnostech (11,6 %) a v peněžnictví a pojišťovnictví (10,3 %). Nejmenší nárust zaznamenal sektor zdravotní a sociální péče (4,5 %) a v sektoru vzdělávání dokonce průměrná mzda poklesla o 0,3 %.

Nárust mezd zní sice hezky, ale bohužel ho vyvážila velmi vysoká inflace – ceny totiž v minulém roce stouply průměrně o 15,1 %, takže se reálná mzda snížila o 7,5 %, což představuje největší pokles za posledních 30 let. Za ty stejné peníze si proto v obchodě nakoupíte mnohem méně a stejně tak se zvyšují i ceny energií, nájmů a prakticky i všeho ostatního.

Foto: Shutterstock

Co bude dál

Inflace bude pravděpodobně i tento rok stále vysoká a reálná mzda se tak bude nadále snižovat, naštěstí však už ne takovou rychlostí jako doposud. Tento vývoj nutí české domácnosti k šetření na potravinách, dovolených či kultuře. Navíc nešetří jen domácnosti, ale i firmy, což by do budoucna mohlo vést k poklesu české ekonomiky až k recesi a růstu nezaměstnanosti. Podle analytiků to ale naštěstí v současnosti vypadá, že tento vývoj bude mít mírný průběh a česká ekonomika se tak brzy vrátí do původního stavu.

Foto: Shutterstock, zdroj: CZSO, Penize, E15