Zákazníci už se bouří nad kvalitou potravin v České republice. Nedávno vyvolala velkou kauzu zmrzlina Cornetto, jejíž složení v Itálii bylo naprosto odlišné než to, jaké se prodávalo v České republice. Příliš potom ani nepřekvapilo, že italská zmrzlina byla vynikající, zatímco ta česká vyrobená z rostlinných tuků prakticky nepoživatelná. Obal u obou dvou byl přitom prakticky totožný, stejně jako cena, jak server Epřehledně.cz informoval před pár dny.
Vůbec se to nepovedlo
Tady už snad poprvé zazněly výzvy k bojkotu určitých potravin, kde se projeví takzvaná dvojí kvalita, případně mizerná kvalita. V Česku se totiž více než kde jinde prodávají opravdu nekvalitní potraviny. Na jednu takovou teď upozornili lidé na sociálních sítích.
“Chtěli jsme si udělat pařížský krém a dali jsme tam tuhle čokoládu,” ukázali na videu hořkou 70% čokoládu. “A podívejte se, co z toho vzniklo. Oni píšou, že to je čokoláda a to nemá s čokoládou nic společného. Je to stoprocentní tuk.“
Ve videu je potom záběr na rozvařenou čokoládu, která má podobu nechutné hmoty plovoucí ve značném množství tuku. “Zavřete tu továrnu, protože tohle je podvod na lidi,” uvedli nespokojení zákazníci na adresu čokolády Carla.
Udělali to správně?
Diskutující každopádně zákazníky upozornili, že si koupili velmi levnou čokoládu, od které by neměli očekávat žádné zázraky. “Čokoláda Carla je levná čokoláda, která neprošla konšováním tak dlouho jako prémiové čokolády. Kdyby ano, tak by nestála 40 Kč. V podstatě byla jen nevhodně použita,” uvedl Pavel Hertl. Na druhou stranu se zákazník spolehl na to, co bylo uvedeno na obalu a má právo být nespokojený.
Další ovšem poukazují na to, že čokoláda byla možná nesprávně rozpuštěna. “Jestli to nebude tím, ze čokoláda se rozpouští ve vodní lázni přesně proto, aby se tohle nestalo,” napsal jeden z diskutujících. Na druhé straně je otázkou, zda by to při jiném postupu dopadlo výrazně lépe.
Čtěte také: Účtenky v českých obchodech už nebudou. Stát je zruší. Budou nás moct šidit jako diví
Je totiž známou věcí, že v České republice se prodávají některé čokolády, které jsou opravdu nechutné a pod tímto názvem by se vůbec neměly uvádět, jelikož jde leda tak o ztužený tuk s cukrem. Takový produkt je velmi nezdravý, zatímco vynikající hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa si lze čas od času dopřát.
Foto: Shutterstock