24/06/2024
Jaroslav Šilhavý

"File:Jaroslav Šilhavý, CZE-NIR 2019-10-14 (1).jpg" by Tadeáš Bednarz is licensed under CC BY-SA 4.0 / Původní fotografie byla upravena oříznutím a změnou velikosti

Českou reprezentaci dočasně převezme asistent hlavního trenéra Jiří Chytrý. Důvod? Jaroslava Šilhavého vyřadil pozitivní test. Očkování a prodělání navzdory.
“File:Jaroslav Šilhavý, CZE-NIR 2019-10-14 (1).jpg” by Tadeáš Bednarz is licensed under CC BY-SA 4.0 / Původní fotografie byla upravena oříznutím a změnou velikosti

Namísto bezproblémového zakončení kvalifikačního martyria obrovské těžkosti. Česká fotbalová reprezentace oznámila vynucená nominační střídání a zanedlouho poté šokovala naprosto klíčovým absentérem. Mužstvo během listopadového srazu dočasně převezme asistent hlavního trenéra Jiří Chytrý. Důvod? Jaroslava Šilhavého vyřadil pozitivní test. Očkování a prodělání navzdory.

Žádné spekulace. Šilhavého opětovně dostihla koronavirová nákaza

Česká fotbalová reprezentace vyhlíží tandem listopadových zápasů. Přípravu nicméně doprovází obrovské komplikace. Nominace zaznamenala poměrně významné množství obměn. Nedobrovolné zásahy bohužel postihly také realizační štáb. Listopadová představení vynechá hlavní trenér Jaroslav Šilhavý. Důvod? Zkušeného lodivoda opětovně dostihla koronavirová nákaza. „Je zapotřebí zdůraznit, že se trenér Jaroslav Šilhavý v posledních dvanácti dnech nepotkal s žádným jiným členem reprezentace,“ uvedl Libor Sionko prostřednictvím oficiálních webových stránek reprezentace.

„Abychom předešli jakýmkoliv spekulacím, tak musíme dodat také to, že je očkovaný. Bohužel, navzdory všem opatřením se v dnešní době nakažení zcela vyhnout nelze. Jarda bude se zbytkem trenérského štábu intenzivně komunikovat na dálku,“ dodal reprezentační manažer. Šilhavý zároveň neonemocněl poprvé, Covid-19 už prodělal během minulého roku.

Závěrečné stádium kvalifikace na mistrovství světa pod taktovkou dlouholetého asistenta

Reprezentace pochopitelně nezůstane bez vedení. Mužstvo dočasně převezme asistent trenéra Jiří Chytrý. „Pro nás je to samozřejmě komplikace, ale i na tuto variantu jsme byli připravení. Loni ve Skotsku jsme si to vyzkoušeli, s Jardou budeme v častém kontaktu a budeme všechno probírat. Věřím, že oba zápasy zvládneme úspěšně,“ poznamenal náhradník.

Nenechte si ujít
Něco podobného se jen tak nestává a pouze to značí, jak moc výjimečné je letošní léto, a to už na samotném svém začátku. Britské úřady totiž vydaly takzvanou červenou výstrahu, v rámci které varují před cestami do některých evropských zemí. V tomto případě jde o Řecko, Turecko, Španělsko a Kypr. Nejhorší v dějinách V příštích dnech by totiž v těchto zemích dle meteorologů mělo zavládnout takové horko, že je třeba zvážit veškeré cesty do nich. Aktuální vlnu veder způsobuje horký a prašný vítr ze Severní Afriky, který ovlivňuje celý region jižní Evropy. “Tato vlna veder přepíše historii,” uvedl v řecké televizi meteorolog Panos Giannopoulos, kterého citoval server Daily Mirror. Záhy dodal, proč to vidí takto dramaticky. “V celém 20. století jsme ještě neměli vlnu horka před 19. červnem. Několik jsme jich měli už ve 21. století, ale žádná nebyla před 15. červnem.“ Přitom právě od tohoto data jsou v Řecku a dalších zemích obrovská vedra. Teploty by v těchto dnech měly dosahovat ohromujících 45 °C. To je zkrátka příliš a může to vyvolat značné problémy. Podobně teplo bude také v Turecku a na Kypru. Na tomto ostrově dokonce padl historický rekord, kdy tam v minulém týdnu rovněž naměřili pětačtyřicet stupňů. Vysokým teplotám čelí také Španělsko, ovšem to se na některých místech, jako je například Mallorka, potýká i s povodněmi. Není vyloučeno, že teploty překročí 50 °C. / Foto: Shutterstock Tohle není vůbec dobré Meteorologové začínají mít o toto léto skutečně vážné obavy. Aktuální vlna veder by měla vydržet přinejmenším do konce června. Ovšem je otázkou, zda na ni nenaváže rovnou další, a třeba ještě mnohem horší. Čtěte také: Na Evropu se řítí hrozná věc. Odborníci už vědí, co se tady semele, Česko nevyjímaje. Dramatické změny Obavy se pojí také s konáním Olympijských her ve Francii. Také v této zemi je mimořádné horko a olympiáda se může odehrávat za opravdu vysokých teplot, což pro sportovce není vůbec nic příjemného. Foto: Shutterstock [...]
Chorvatsko se coby turistická destinace výrazně mění. Ze země, kde nebyl rozvinutý sektor služeb, a tak se tak nějak počítalo s tím, že se lidé postarají sami o sebe, což vyhovovalo zejména turistům z České republiky, se stala lokalita, která právě z nejrůznějších služeb turistům žije. A počítá se s tím, že cizinci je zkrátka budou využívat. Hodně špatná vizitka Dlouho přitom platila rovnice, že Češi milují Chorvatsko a naopak. Dnes už tomu tak ale není. Stále více lidí si stěžuje na to, jak vysoké jsou v této zemi na Jadranu ceny a že pohostinnost místních už zdaleka není na takové úrovni. Upřímné vztahy zkrátka nahradil neúprosný byznys a snaha vydělat doslova na čemkoliv. V takovém prostředí přitom průměrnému turistovi z České republiky zkrátka pšenka nekvete. Redakci serveru Epřehledně.cz to přitom potvrdila i majitelka středního penzionu v letovisku Rabac na Istrii. Tato lokalita zažívá v posledních letech bouřlivý rozvoj a z místních podnikatelů se stávají milionáři. Pochopitelně chtějí stále víc a víc, a z tohoto pohledu je potřeba se na to dívat. “Loni jsme tu měli turisty z České republiky asi desetkrát, takže vím o čem mluvím. Alespoň sedm rodin si přivezlo veškeré jídlo z domova a pořád tu jen vařili. V apartmánech sice máme kuchyňku, ale to je spíše na občasné uvaření nebo přípravu snídaně, rozhodně se nepočítá s tím, že bude neustále v permanenci. Vždyť se tak spotřebuje i spousta vody a elektřiny, což jde na náš účet,” říká nespokojená Nikolina. Češi už nepatří mezi hosty první kategorie, ať už jde o restaurace nebo hotely. / Foto: Shutterstock Přednost dostanou jiní “Pro nás je to ale dvojnásobná ztráta. Provozujeme totiž i naši restauraci a počítáme s tím, že hosté ji alespoň párkrát za pobyt navštíví. Přinejmenším u lidí z Německa nebo Nizozemska to tak platí a často u nás jedí každý večer,” vypočítává trable s českými hosty majitelka penzionu. “Někteří do restaurace nezajdou ani jednou za celý pobyt. To není normální.“ Sama tak potvrzuje, že letos už se soustředí právě na ty hosty, kteří jsou pro ni nejlukrativnější. “Popravdě, zájem o ubytování je tady velký, a když mám na určitý termín třeba dva poslední apartmány, vím, že je časem obsadím. Lidem z Česka tedy raději řeknu, že jsou plné,” vysvětluje Nikolina. “Ať přijedou v květnu nebo v říjnu, to je tady volněji.“ Čtěte také: Chorvatsko jde tvrdě po Češích. Zahájili velké kontroly a při tankování mají nový trik, jak vás oškubat Takový je zkrátka vývoj i v dalších oblastech Chorvatska. Místní si zvykli na přísun turistů z bohatších krajin a Čechy s nimi srovnávají. Ti z takového porovnání ale často vycházejí jako chudí příbuzní. Foto: Shutterstock [...]
Restaurace v České republice v posledních dvou třech letech velmi výrazně zdražily. Zcela vážně to ohrožuje zvyklosti zaměstnanců, kteří si rádi každý pracovní den zašli na nějaký ten dobrý oběd do blízkého podniku. Takzvaná obědová menu byla v Česku v podstatě institucí a mnozí se podivovali nad tím, jak mohou být tak levná. Taková je nabídka Skutečně, dobré jídlo jste dostali do 100 Kč, tudíž se takto dalo bez problémů stravovat, obzvlášť s podporou stravenek. Jenže to jednoduše skončilo a už se to nikdy nevrátí. Rozhodně ne v takové míře, na jakou jsme byli zvyklí. Lidé tudíž hledají alternativy. Někteří si nosí obědy z domova a ohřívají si je v kuchyňce, další volí levnější možnosti stravování venku. A těmi jsou nejrůznější jídelny, kterých je v Česku stále poměrně dost. A nejde jen o podnikové jídelny, ale i takové, které jsou určeny veřejnosti. Často jde doslova o skryté klenoty, kde se stále dá najíst kolem té stovky, a mnohdy opravdu chutně. Jednu takovou jídelnu překvapivě provozují komunisté a nachází se v ulici Politických vězňů v Praze. Ve svém videu na ni upozornil youtuber Starej fotr, který ji také navštívil. Zjistil, že každý den se vaří dvě hlavní jídla a jedna polévka. Všechna hlavní jídla stojí shodně 119 Kč a v nabídce je například vepřový řízek s bramborem, vepřová krkovice s variací knedlíků a zelím, kuřecí medailonky s hranolky nebo třeba vídeňský guláš s knedlíkem. Polévky jsou potom k mání za 35 Kč. To nejsou na dnešní dobu vůbec špatné ceny. Poctivá kuchyně Přestože je jídelna malá a vypadá spíše jako nějaký klub, mohou ji navštívit i lidé z ulice. Je ale třeba se dobře porozhlížet, jelikož je poměrně dobře skrytá. “Chodím sem moc ráda. Za takové peníze se tak dobře už jinde nenajíte,” říká paní Helena, která pracuje nedaleko. “Navíc tu vaří jako za starých dobrých časů, a to opravdu poctivě.“ Pravdou je, že porce jsou skutečně velké a jídlo nechutná špatně. Starej fotr zde pochválil vepřovou krkovici. “To je pořádnej kus masa, a jak se rozpadá, je to úplně měkký,” konstatoval s tím, že bramborový knedlík mu příliš nechutnal, ale houskový je dobrý. Čtěte také: Čech otevřel 70 let staré konzervy z dob bolševika. Našel v nich neuvěřitelné věci Je třeba počítat s tím, že vám zde uvaří prakticky pokaždé klasiku. Žádnou velkou gastronomii nečekejte, jde tu hlavně o hutná česká jídla připravovaná podle starých norem. A to jsou věci, které mnozí strávníci dokáží ocenit. Foto: Shutterstock [...]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *