09/09/2025

Řetězce rychlého občerstvení se v České republice těší nebývalé oblibě. Platilo to i v době, kdy cena jejich nabídky byla v porovnání s ostatními možnostmi stravování poměrně vysoká. To už se dnes srovnalo a poptávka po fastfoodu ještě sílí.

Velké selhání

Dokládá to třeba i velmi úspěšný vstup řetězce Popeyes na tuzemský trh, který dosud ovládala trojice velkých hráčů v podobě McDonald’s, Burger King a KFC. Posledně jmenovaný řetězec se teď ale dostal do nemalých problémů.

Jak ve své investigativní reportáži upozornil novinář Jan Tuna, některé pobočky KFC mohou prodávat již prošlé a dokonce i zavánějící maso. Novináře na to upozornil kuchař Jiří Horváth, který pracoval v KFC v Jablonci nad Nisou.

Ten se rozhodl promluvit poté, co byly v Dánsku na čas uzavřeny všechny pobočky KFC kvůli systémovému problému s prodejem prošlého masa. A jak se ukazuje, přesně to se děje i v České republice.

Byl jsem součástí toho systému, pracoval jsem tam jako kuchař a toto je běžná praxe,” uvedl Jiří Horváth. Podle něj se balení s prošlým masem jednoduše přelepí jinou etiketou, takže vypadá opět jako čerstvé. “Když jsem jim říkal, že to maso už cítím, tak mi řekli: Ale Jirko, ty pořád něco cítíš,” vypověděl kuchař.

Manažerka utekla

Ten také prozradil, že nadřízení nutili personál včetně něj chodit do práce nemocný, a to třeba s rýmou a kašlem. Jednou mu dokonce zrušili neschopenku a na jeho zdravotní potíže vůbec nebrali ohled. Nakonec to došlo tak daleko, že z této práce, kde ho nutili připravovat prošlé jídlo a navíc tam musel chodit nemocný, raději odešel.

Když se Jan Tuna snažil na inkriminované pobočce zjistit, zda se tam skutečně prodává prošlé maso, manažerka se nebyla schopna vyjádřit. Následně měly proběhnout i kontroly ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které se však problém nepodařilo zaznamenat.

Čtěte také: KFC má velký průšvih. Češi se diví, co jim tento řetězec servíruje za blafy

To nicméně neznamená, že tu tato praxe neexistuje. Je totiž velmi obtížné odhalit, když někdo podvádí způsobem, že přelepuje a falšuje štítky s datem spotřeby. Nehledě na to, že dotyčný kuchař zaznamenal na kameru, jak k tomu dochází.

Foto: Shutterstock, zdroj: Jan Tuna Versus, autorský text

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *