21/11/2024

Něco takového dříve neexistovalo. Ne snad, že by se nejezdilo na dovolenou k moři, ovšem nikdo si ji nespojoval s dnes tak profláklými slůvky v podobě “all inclusive”. Jezdilo se zkrátka k moři, přičemž jste v hotelu dostali najíst standardní formou v podobě servírovaných jídel, byť třeba snídaně mohla být formou skromnějšího bufetu.

Není to vůbec dobré

V současné době je tomu ale úplně jinak. Moře, bazény a další aktivity ustupují do pozadí, a lidé, zejména potom z České republiky, jezdí především na doslova přetékající švédské stoly. Ty dnes v lepších hotelech zabírají obrovské jídelny, přičemž normální člověk nemůže všechno za týdenní pobyt snad ani ochutnat.

Hotely si nějakou dobu libovaly, že dokázaly přilákat klientelu na něco tak přízemního, jako je stravování. Všimněte si, že pláže dnes zdaleka nejsou tak hezké jako dříve, jelikož obří hotelové komplexy rostou i na nepříliš vyhovujících místech. Dokáží však nabídnout bohatou formu stravování, která je dnes jednoduše nejdůležitější na celém pobytu.

Většina turistů má zkrátka ve zvyku hodnotit právě jídlo, a to ani ne tak jeho kvalitu, jako spíše kvantitu. Tedy neustálý přísun pokrmů po dobu celého dne. “Hotely si tak trochu naběhly, protože lidé teď chtějí pořád víc a víc, jenže už to přestává být finančně únosné, obzvlášť když potraviny v posledních letech dramaticky zdražily. To platí i pro země jako Turecko nebo Egypt,” líčí Pavel Ondráček, který je odborníkem na turistických ruch.

Hotely to hodně řeší

Hoteliéři si mu pravidelně stěžují na to, že lidé toho snědí příliš a že každoročně musí navyšovat kalkulace na osobu. Do cen to však plně promítnout nemohou. “Jakoby lidé měli každý rok větší a větší žaludky. Provozovatelé hotelů si přitom všímají, že hodně konzumují právě i Češi,” vysvětluje Ondráček.

V příštím roce podle něj budou na řadě míst zavedena více či méně viditelná omezení, jelikož letos se to doslova vymklo z rukou. “Zapomeňte na talíře naplněné po okraj, které potom necháte ležet. U většiny stanic s jídlem bude personál, který vám vždy nandá malou porci. Případně se budou připravovat talířky s jídlem dopředu, které si potom jen vezmete,” říká expert.

Čtěte také: Manažer cestovní kanceláře už se neudržel. Odhalil trik cestovek, který zkouší na Čechy. To snad není pravda

Velkým problémem z hlediska hotelů je především nemožnost zkalkulovat, kolik si toho lidé naberou a potom nechají ležet. Svým způsobem si na tento problém ale zadělali sami. Nabízejí příliš mnoho nejrůznějších pokrmů. Lidé pak mají obvykle velké oči, naloží si toho najednou moc, ale po prvním soustu zjistí, že jim to nechutná. Celé to potom nechají a takové jídlo můžete rovnou vyhodit. “Ono to sice vypadá, že v tom množství to nemá žádnou hodnotu, ale není tomu tak. Každá jedna potravina něco stojí a ono se to nasčítá,” vysvětluje Pavel Ondráček.

Foto: Shutterstock

1 názor u článku “Hotely udělají utrum přežírání Čechů na all inclusive. Letos to bylo naposled

  1. Byl jsem v Egyptě mnohokrát. S rodinou i soukromě. A musím říct že tam umí dobře vařit. Ale musíte si to zaplatit mimo resort. V resortech je toho mnoho a nepochutnám si. To co vidím u arabských národů mi hlava nebere co si nanosí ke stolu a pak se to vyhodí. U Čechů to možná kdysi bylo ale už není. Co si přineseme sníme. Občas se spleteme. Ale žádný plný stůl! Obhajoba proč to tak dělají ….jistě bude. Ale hotely by ušetřily kdyby i místní byli informováni. Na stůl jen co sníš. Můžeš kolikrát chceš.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *