Máme tady další letní sezónu, která pro tuzemské cestovatele přinese jistě úžasné zážitky. Cestovní kanceláře v České republice hlásí obrovský zájem o zájezdy a tradičně upozorňují na skutečnost, že těch na poslední chvíli mnoho nebude. Respektive budou velmi přebrané a výběr bude omezený. Zdá se, že pokud si Češi něco nechtějí odepřít ani v ekonomicky složitějších dobách, je to právě letní dovolená.
Stále rozšířenější
Ono není divu. Služby hotelových resortů v oblíbených letoviscích jsou stále lepší a mnohdy se jich nelze nabažit. Pro turisty z České republiky to platí dvojnásob. Ale i tyto dříve štědré resorty přemýšlejí, jak ušetřit a udržet kalkulaci zájezdů na přiměřených hodnotách. A zjistily, že se jim do krámu příliš nehodí ti cestovatelé, kteří toho snědí a vypijí opravdu hodně.
Ono se totiž může zdát, že když stoly u snídaní, obědů a večeří all inclusive formou doslova praskají ve švech, že je to jídlo vlastně zadarmo a nemá žádnou hodnotu. Jenže tak tomu není. Pro hotely jde o jednu z nejvýznamnějších výdajových položek. Jistě, zdá se, že pokrmy nikdy nedojdou, ale to je proto, že hotelové restaurace toho musí vždy udělat více, než se sní. A pokud se toho sní hodně, musí toho zkrátka udělat ještě více. A tak stále dokola.
Spotřeba jídla přitom neustále stoupá. “Každoročně toho vaříme asi o deset procent více, i když hostů je přibližně stejně,” říká Murat, manažer restaurace v jednom z hotelových resortů v Turecku. “Bohužel se stále častěji stává, že si toho lidé nandají na talíř příliš mnoho, a potom to nesní. A jdou si zase pro další jídlo, kde to opět přeženou a znovu se to vyhodí.“
Už to musí skončit
Ačkoliv se mu do toho příliš nechtělo, nakonec manažer přiznal, že něco takového poměrně často dělají i Češi, byť to nejsou jen oni. “Museli jsme zavést opatření, která jdou proti tomu. U většiny stanic s jídlem už máme pracovníky, kteří vám jídlo nandají. A dají vám ho málo, abyste si museli jít případně přidat. To samé platí u nápojů, které čepujeme vždy jen do sklenic a kelímků o objemu 0,2 litru,” vysvětluje Murat.
Čtěte také: Chorvatsko jde tvrdě po Češích. Zahájili velké kontroly a při tankování mají nový trik, jak vás oškubat
Zvažují prý další novinku, která by měla od plýtvání odrazovat ještě mnohem více. A to pokutování za nedojedené jídlo. “Uděláme to tak, že personál nebude ze stolů sklízet talíře, dokud neodejdete. A pokud byste se zvedli od stolu, kde zůstane hodně nedojedeného jídla, dostanete pokutu. Ta se vám započte na pokoj a při odhlášení z hotelu vám to bude vyúčtováno,” upřesnil manažer s tím, že není vyloučeno, že to bude zavedeno již pro tuto sezónu, případně v jejím průběhu, pokud se opět objeví tento nešvar ve velkém stylu.
Foto: Shutterstock
Je pravda že lidi se chovají jako prasata ale jestli to to hotel zavede tak se může s návštěvníky rozloučit.Taky by se mělo uvádět že dovolená vyjde v průměru o 35% více a můžou za to i resorty které chtějí opět více vydělat.
Arabové jsou ale nepřekonatelní
Souhlas. Ale nejsou to jen Češi, ale vic bych rekla arogantni Rusaci s o Arabech ani nemluve. Bylu jsme v Tunisu a az v pulce pobytu jsme zjistili , ze je zvlast jidelna pro turisty a Arabi. No, v arabské des… Bordel na zemi, brali si cely dort nebo cele kure na stůl a jen se v nem porypali. Ze zbytku by se najedlo dalsich 10lidi, kdovi, jestli to pak jeste nezpracuji.. Bazeny s welness plne zenskych v hadrech..Hotel desny, cestovka neřekla, ze tam jezdi tolik mistnich. Jinde super, hlavne my si bereme , co sníme takže nas se to netýká… A hlavne, jak dokazovat co je málo a co hodně …. :-).? Kdyz mi naloží maso, a nechutna mi, tak ho nechám
..
Karotko, měli by pokutovat takový pisálky, co píšou nesmysly.
Ať jsou rádi, že jim tam lidi jezděj,jinak by byli v hajzlu. Ale zase je pravda, že se někteří lidi chovaj jako dobytek. Ale u Čechů jsem se s tím nesetkal…… zatím! Zato Rusáci,Němci a Angláni,ti jdou v bordelu všem příkladem. Hezkou dovču bám přeju všem.👋👋🎩