08/09/2024

Má to být české rodinné stříbro. Jeden z nejvýznamnějších vývozních artiklů. Pivo, které Češi milují a nedají na něj dopustit. A teď se provalilo, že je to všechno docela jinak. Pivovar Plzeňský Prazdroj podle některých názorů vyrábí dvojí kvalitu svého legendárního piva, přičemž tu lepší nenechává v České republice, ale exportuje ji do jiných zemí, jako je například Německo. V tuzemsku se potom prodává pivo horší kvality, a to navíc za vyšší ceny. Sám pivovar to však odmítá.

Co nám to tam dávají?

Ve svém videu to odhalil youtuber Honza Strýmuje, který si k testu pozval zkušeného testera jídla a pití Starého Fotra. Společně potom zhodnotili barvu, vůni a chuť piva Pilsner Urquell koupeného v Česku a v Německu.

To je taková ta Plzeň jako si pamatuju dřív. Taková ta hořká pěkně,” uvedl Starej Fotr na konto plzeňského piva koupeného v Německu. “To je úplně jiná chuť. Ale tak hodně, to není možný. Mě to přijde jako voda, takový divný. Já jsem nečekal, že to bude takhle velký rozdíl,” doplnil potom k pivu, které bylo určeno pro český trh. Německé pivo se ukázalo být také jako tmavší a výrazně voňavější než to české.

Všechno do sebe přitom zapadlo, jelikož testeři předtím zjistili, že obě piva mají odlišné složení. Zatímco nejdůležitější složkou toho českého jsou pouhé “chmelové výrobky”, což znamená chmelový extrakt nebo granule, v případě toho německého je stále přidáván standardní chmel. A ten dělá právě onu vůni, aroma a výraznou chuť.

Češi vyrážejí nakupovat plzeňské pivo do Německa. Je tam kvalitnější a navíc levnější.

Lidé už to nechtějí pít

Pod videem se okamžitě rozjela diskuze, ve které někteří vyzývají k bojkotu plzeňského piva, protože toto považují za ránu pod pás. Aby se tady plzeň prodávala nejdráže široko daleko, a navíc jsme museli ještě strpět horší kvalitu národního nápoje, na to není nikdo zvědavý. “Ode dneška plzeň nepiju. Je nejdražší a ještě nás podvádějí,” uvedl k tomu pan Jaroslav.

Já jsem Plzeňák a kupuju vývozní. Ta česká je taková nakyslá. Pořád nás tu šidí ve všem,” uvedl k tomu třeba Jiří Volánek. Také další diváci potvrdili, že mezi pivaři jde o známou skutečnost a že kdo může, kupuje toto pivo raději v Německu.

Čtěte také: Legendární pivo v Česku nečekaně končí. Nikdy už si ho nedáte, lidé se začínají bouřit

Tenhle rozdíl mezi Plzní z Německa a naší jsem zjistil už dávno. Díky za tohle video. Šířit a sdílet, ať se tu lidi proberou. Dost lidí tu totiž nedá na Plzeň dopustit a neuvědomují si, že tady už žije v podstatě jen ze značky. Pít se nedá, kvalita spadla na úroveň průměrných euromoček,” konstatoval Radomil Beneš.

Vyjádření pivovaru

Můžeme vás ujistit, že pivo Pilsner Urquell se vaří pouze v Plzni, podle stejné receptury, pro celý svět. Není žádný rozdíl ve složení pro Česko, Německo nebo jiné země. 

Může se maximálně lišit barva lahví. V Česku a okolních zemích, kde funguje zálohový systém, máme zelené lahve, ve vzdálenějších destinacích hnědé. Etiketa na obalech může být jiná než v ČR, ale pouze v důsledku odlišnosti legislativy pro značení v dané zemi, kam pivo vyvážíme. Na českých etiketách a obalech je v souladu s českou legislativou označení chmelové výrobky, v zahraničí je pak uveden adekvátní překlad v souladu s tamní legislativou. Ale Pilsner Urquell uvnitř je pořád stejný.

Každá várka piva, která opouští pivovar, je pečlivě kontrolována, aby bylo zaručeno, že si spotřebitelé vychutnají pivo v té nejlepší kvalitě. Co však už není možné ovlivnit, je následná péče o pivo, a především jeho skladování mimo pivovar Plzeňský Prazdroj. Pokud je některá lahev či plechovka skladovaná v nesprávných podmínkách, například na světle nebo v teple, může to mít zásadní vliv na výsledné chuťové vlastnosti, barvu nebo říz piva. I proto se Prazdroj snaží o pivo maximálně pečovat i poté, co opustí bránu pivovaru. Ať už se jedná o školení výčepních a usilování o to, aby v obchodech i u spotřebitelů byla piva správně skladována, a tím pádem si pivo vychutnali v té nejlepší kvalitě.

Foto: Shutterstock

9 názorů u článku “Plzeň už nechutná jako dříve? Češi mají podezření na dvojí kvalitu

  1. Granulované chmelové produkty jsou chuťově stálé a používají se vždy, když si chcete zajistit chuťově stálý a stejně vyvážený výrobek dle osvědčené receptury ve velkém objemu. S čistým chmelem se pracuje hůř, protože zásoby během roku stárnou a mění se intenzita a kvalita. Pivovary používající čistý chmel musejí mít kvalitní sládky , kteří každou dávku pečlivě sledují.

  2. To jste opravdu přišli na novinku,kterou jsem psal před deseti lety v diskusích a dohadoval jsem se dokonce se spolužákem,který pracuje ve velkoskladu Plzně.to byly diskuse kdy vás častovali různými nadavkami,ještě nebyly bany a ejhle youtuber přijde a vše je jinak.tady ně že nemá nikdo svou chuť ale už ani nazor

  3. A zajímalo by mě tedy jak je to se sudovým pivem ??? ☝️😐

  4. Není to jenom pivo ale i jiný výrobky jako limonády ať je cola Fanta či oplatky a čokolády je to hnus za větší peníze horší kvalita takhle se okrádáji lidí

  5. Zkontrolovali jste si číslo státu z kódu na etiketě? Jednou jsme zjistili, že koupená “Plzeň” byla z Polska. Nad čím to Honzo a Starý Fotře dumáte? Přece za to, že jim naši zkorumpovaní privatizátoři předali plzeňský pivovar téměř zdarma, se nám jeho noví majitelé odměnili dražším a méně kvalitním pivem vařeným v Polsku! Znám ale odborníky, kterým chutná a rádi ho víc než dobře zaplatí, a polskou “Plzní” si vyčistí pajšl. Nejsem pivař, ale pivo mi chutná. Než si kupovat jedenáctku Plzeň, s chutí si dám dvanáctku Budvar, kde jsem i brigádničil, nebo četná piva z regionů, jen ne ta pražská.

  6. To je výborný takže místo aby jsme u nás doma pili kvalitu tak tu pijeme obarvenou vodu plzeňský prazdroj by si měl na liskat zásobovat fašisty .

  7. Dobrý den, Plzeň se dá pít jenom v Německu… Je na vývoz, proto je lepší… K nám patří jenom ten odpad…
    Já Plzeň už vůbec nepijí, je to ostuda česka…

  8. Nevím, proč z toho “objevu” dělají takový zázrak, když pivo různé kvality pos stejnou značkou se vyrábí v Plzni min. 50 let. Ve sklepích leží tanky s barevnými pruhy, které značí, kam to pivo půjde. Říká se tomu “národní chuť”. A všechno je to ležák dvanáctka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *