18/10/2024

Potřebujete si půjčit na nový spotřebič, protože se zničehonic rozbil a oprava by stála víc než nový výrobek? Pak si můžete vybrat mezi bankovní a nebankovní půjčkou. Pojďte zjistit, jaký je mezi nimi rozdíl a která pro vás bude výhodnější.

Poznáváme poskytovatele: Banka vs. nebankovní společnost

Jak už vyplývá z názvů, bankovní půjčku vám poskytne banka a nebankovní půjčku zase nabízí nebankovní finanční instituce. I když to není banka, i ona musí mít pro poskytování půjček licenci od České národní banky (ČNB). To je důležité, protože licence zaručuje, že poskytovatel dodržuje zákony a chová se férově.

Před rokem 2016 mohla spotřebitelské úvěry poskytovat prakticky jakákoliv nebankovní instituce. To se ale změnilo s příchodem novely zákona o spotřebitelském úvěru. Nyní musí mít instituce pro poskytování těchto úvěrů už zmíněnou licenci.

Tato změna vedla k ozdravení finančního trhu, jelikož neseriózní poskytovatelé bez licence museli ukončit svou činnost. Licence je tak pro vás, jako pro spotřebitele, zárukou, že jednáte s férovým poskytovatelem, který dodržuje zákony. Nicméně, i dnes se můžete setkat s poskytovateli, kteří licenci nemají a stejně půjčky poskytují. Těm se ale raději vyhněte obloukem.

Bankovní půjčka: Výhody a nevýhody

Bankovní půjčky bývají většinou výhodnější. Proč tomu tak je? Banky mohou přijímat vklady (přijímají peníze od jiných klientů) a mají tak přístup k levnějším penězům. Proto mohou žadatelům nabízet lepší úrok a RPSN.

Ruku v ruce s tím jdou ale také přísnější podmínky získání půjčky. Například maminka na mateřské dovolené s nižším příjmem má menší šanci na schválení bankovní půjčky než zaměstnanec s vysokým platem.

Na druhou stranu, u banky můžete získat také hypotéku – což je druh speciální půjčky, kterou si můžete vzít až na 30 let, ručíte za ní nemovitostí a slouží pro pořízení vlastního bydlení.

Když se rozhodnete pro půjčku v bance (a banka vás vyhodnotí jako bonitního klienta), počítejte s tím, že s žádostí o půjčku budete muset doložit řadu dokumentů a dokladů – což obvykle prodlouží samotný proces schválení.

Nebankovní půjčka: Výhody a nevýhody

Nebankovní společnosti často schválí půjčku i klientům s nižším příjmem nebo záznamem v registru dlužníků. Za toto zvýšené riziko si ale nebankovní poskytovatelé účtují vyšší úroky. Na druhou stranu, proces schválení bývá velmi jednoduchý. Třeba taková půjčka ihned na účet vás tak může vytáhnout z potíží opravdu rychle.

Která půjčka je tedy pro vás ta pravá?

Záleží na vaší konkrétní situaci a potřebách. Pokud máte stabilní příjem, dobrou finanční historii a potřebujete si půjčit větší obnos peněz, je pro vás pravděpodobně výhodnější bankovní půjčka.

Pokud ale potřebujete peníze rychle, nemáte perfektní finanční historii nebo vám banka nepůjčila, může být pro vás řešením nebankovní půjčka.

Ať se rozhodnete jakkoli, vždy:

  • Porovnejte nabídky od více poskytovatelů (bank i nebankovních společností).
  • Si pečlivě prostudujte podmínky půjčky a ujistěte se, že jim rozumíte.
  • Nepůjčujte si více, než si můžete dovolit splácet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *