18/10/2024

Od října 2024 vstupují v platnost nové změny týkající se povinného ručení. Pokud si myslíte, že jde jen o drobné úpravy, mýlíte se. Tyto novinky mohou zásadně ovlivnit každého řidiče, který si sjednává pojištění s okamžitou platností nebo plánuje uzavřít novou pojistku v blízké budoucnosti. Pojďme se na ně podívat podrobněji a připravit se na to, co nás čeká.

Pojištění začne platit až po zaplacení

Jedna z nejdůležitějších změn, která zasáhne až 60 % řidičů, je ta, že pojištění nebude platit okamžitě po podpisu smlouvy, pokud nezaplatíte ihned. Dosud bylo běžné, že pojištění platí ode dne sjednání, přičemž platbu jste mohli provést až později, obvykle do 14 dnů. Nově však platí, že povinné ručení nabude platnosti teprve v okamžiku přijetí platby. To znamená, že pokud nezaplatíte hned při uzavření smlouvy, může vám hrozit několik nepříjemností.

Problémy spojené s opožděnou platbou

Prvním problémem, který může nastat, pokud neprovedete okamžitou platbu, je omezená platnost návrhu smlouvy. Po krátké době vyprší a budete muset sjednat pojištění znovu. Další riziko představuje pokuta za nepojištěné vozidlo, kterou vám může udělit Česká kancelář pojistitelů (ČKP). A největším nebezpečím je samozřejmě samotná jízda bez pojištění. V případě nehody pak musíte uhradit veškeré škody z vlastních prostředků.

Odložený počátek pojištění jako alternativa

Naštěstí pro ty, kteří si nechtějí sjednat okamžitou pojistku, stále existuje možnost uzavřít pojištění s odloženým počátkem až o tři měsíce. V takovém případě je důležité, aby platba dorazila před tímto datem. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, máte více času na zaplacení, ale musíte dbát na to, aby bylo vše uhrazeno včas.

Rychlé a bezpečné platby jako trend

S tím, jak se povinné ručení mění, pojišťovny přicházejí s novinkami, které usnadňují a urychlují proces sjednání. Preferovanou možností se stávají platební brány, díky nimž si řidiči mohou být jisti, že jejich pojištění začne platit okamžitě. Některé pojišťovny také zavádějí elektronický podpis, který lze podepsat přímo přes chytrý telefon. V ten moment se smlouva stává platnou. Bankovní převody zůstávají vhodné pro sjednání pojištění s odloženým počátkem, kdy není třeba okamžitá platba.

Co dalšího nás čeká?

Změny se netýkají jen samotného sjednání pojištění. Novela zákona o povinném ručení, která vstoupila v platnost již 1. dubna 2024, přináší další novinky. Například povinné pojištění elektrických koloběžek, zvýšení minimálního pojistného limitu z 35 na 50 milionů korun a sjednocení formátu technického průkazu. Mladí řidiči, kterým je 17 let, mohou nově řídit auto pod dohledem dospělé osoby.

Další zásadní změnou je okamžitý přenos dat o pojištěných vozidlech do databáze České kanceláře pojistitelů. Policie tak bude moci kontrolovat platnost povinného ručení přímo na silnici v reálném čase. Pro české řidiče to znamená, že už nemusí vozit s sebou zelenou kartu, ale stále ji budou potřebovat na zahraničních cestách.

Jak se připravit na změny?

S těmito změnami se bude muset každý řidič popasovat po svém. Přístupy pojišťoven se mohou lišit, ale je důležité se včas zorientovat, aby se předešlo nepříjemnostem. Pokud si nejste jisti, doporučujeme využít online srovnávače, jako jsou klik.cz, epojisteni.cz, srovnejto.cz nebo porovnej24.cz, které vám nabídnou přehled všech pojišťoven na trhu a pomohou najít nejvýhodnější nabídku.

Zásadní je, abyste si hlídali platnost pojištění a pečlivě sledovali, kdy je třeba zaplatit. Se změnami v povinném ručení to totiž už nebude tak jednoduché, jako dřív.

Foto: Shutterstock, zdroje: Generali, Top Pojištění, ČKP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *