28/09/2024

Zákaz starých kotlů na pevná paliva, které nesplňují minimálně třetí emisní třídu, se stal tématem, které vnáší zmatek do domácností po celé České republice. Ačkoliv je zákon sám o sobě jasný, mnoho lidí má problém s kotli, které nemají uvedenou emisní třídu. Jak se v takovém případě zachovat a co dělat, když váš kotel nemá příslušný štítek?

Jak postupovat, když váš kotel nemá štítek?

Když na svém kotli nenajdete emisní třídu, může to být způsobeno tím, že byl vyroben před rokem 2000, kdy se toto označení ještě nepoužívalo. V takovém případě je důležité zjistit, jaký typ kotle máte, aby bylo možné určit, zda ho po 1. září 2024 můžete nadále používat. Starší kotle bez označení totiž mohou spadat do první nebo druhé emisní třídy, jejichž používání bude od tohoto data zakázáno.

Jednou z možností, jak zjistit emisní třídu svého kotle, je prohlédnout si jeho manuál, který však mnozí majitelé starých zařízení již nemají. Další variantou je obrátit se na výrobce, který by měl být schopen na základě sériového čísla poskytnout potřebné informace. Pokud to ale nebude možné, kotel bez štítku bude automaticky považován za první emisní třídu.

Co znamenají emisní třídy a proč jsou důležité?

Emisní třídy kotlů jsou systémem, který byl zaveden na začátku tisíciletí. Cílem tohoto značení bylo poskytnout přehled o tom, jak moc zařízení zatěžují životní prostředí. Kotle s nižší emisní třídou, konkrétně první a druhou, mají vysoké emise škodlivých látek a nízkou účinnost. V praxi to znamená, že sice topí, ale produkují velké množství znečišťujících látek, což negativně ovlivňuje kvalitu ovzduší a zdraví lidí.

Podobně jako u automobilů, kde starší modely s nižšími emisními normami postupně mizí z našich silnic, je cílem regulace kotlů zlepšit kvalitu ovzduší. Přestože tento krok vyvolal určité kontroverze, nelze popřít, že ovzduší, které dýcháme, má přímý vliv na naše zdraví.

Foto: Shutterstock

Výměna starého kotle – co lze očekávat?

Pokud máte kotel, který spadá do první nebo druhé emisní třídy, bude potřeba ho vyměnit za novější zařízení. Výměna starého kotle může být investicí, ale zároveň přináší mnoho výhod. Novější kotle nejenže splňují přísnější emisní normy, ale také jsou efektivnější, což může dlouhodobě znamenat nižší náklady na vytápění.

Majitelé starších kotlů mají několik možností. Nejjednodušší je výměna za nový kotel stejného typu, který však splňuje alespoň třetí emisní třídu. Doporučuje se však pořídit kotel páté emisní třídy, protože tyto modely jsou nejmodernější a zajistí, že vaše domácnost bude splňovat emisní normy i v budoucnu.

Alternativní možnosti vytápění

Nemusíte však zůstávat u stejného typu kotle. Další možností je přejít na jiné způsoby vytápění. Jednou z populárních variant jsou kotle na pelety, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Plynové kotle jsou další oblíbenou alternativou, zejména pokud máte přístup k plynové přípojce. Moderní plynové kotle jsou rovněž vysoce účinné a mohou snížit náklady na provoz.

Třetí možností jsou tepelná čerpadla, která v poslední době zažívají boom. Jejich hlavní výhodou je, že potřebují pouze elektrickou energii, což je dostupné i v odlehlejších oblastech. Ačkoliv je pořizovací cena vyšší, provozní náklady jsou velmi nízké.

Shrnutí – na co si dát pozor

Pokud máte doma starý kotel a nejste si jistí, jakou má emisní třídu, věnujte čas tomu, abyste to zjistili. Nepodceňujte situaci, protože pokuta za používání zakázaného kotle může dosáhnout až 50 000 Kč. Na trhu je dnes široká nabídka moderních kotlů a alternativních systémů vytápění, které nejenže splňují aktuální normy, ale také jsou efektivnější a ekologičtější.

Foto: Shutterstock, zdroj: MZP, Estav

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *