05/10/2024

V posledních letech se hodně mluvilo o tom, že plyn bude drahý nebo že jeho používání bude v budoucnu zakázáno. Tato obava však postupně mizí. Plynové kotle se opět stávají oblíbenou volbou pro vytápění domácností, a to nejen díky jejich spolehlivosti, ale i cenové dostupnosti. Ačkoliv se před pár lety zdálo, že plyn postupně vymizí ze scény, dnešní realita je jiná – plyn je opět jednou z nejvýhodnějších surovin pro vytápění.

Stabilizace cen přináší úspory

Po turbulentních změnách cen plynu, způsobených mimo jiné energetickou krizí, se situace konečně stabilizovala. Cena plynu se vrátila na úroveň srovnatelnou s obdobím před třemi lety. A když k tomu připočteme inflaci, můžeme dokonce říct, že je nyní plyn levnější, než tomu bylo dříve. Lidé, kteří mají možnost se napojit na plynovou síť, tak mají unikátní příležitost, jak výrazně ušetřit na vytápění svých domovů.

Nabídka převyšuje poptávku

Jedním z důvodů poklesu ceny plynu je snížená poptávka. V posledních letech mnoho domácností přešlo na alternativní způsoby vytápění, jako jsou například tepelná čerpadla. Na druhou stranu však nabídka plynu zůstává stabilní a díky diverzifikaci zdrojů je nyní plynu k dispozici dokonce více než dříve. To znamená, že přebytek plynu tlačí jeho cenu dolů, což je pro spotřebitele velkou výhodou.

V současnosti lze vytápět plynem s náklady mezi jednou až dvěma korunami za kilowatthodinu, což je mnohem méně než v případě elektřiny, jak uvádí server Dřevostavitel. Tato cenová dostupnost opět činí z plynu atraktivní volbu pro mnoho domácností.

Foto: Shutterstock

Investice do nového kotle se vyplatí

Pokud doma stále používáte starý plynový kotel, je vhodný čas na jeho výměnu. Moderní kondenzační kotle mají totiž až o 20 % vyšší účinnost než ty staré. To znamená, že za stejné peníze získáte více tepla, nebo naopak za stejnou dávku tepla zaplatíte méně.

Například v běžné domácnosti může taková výměna přinést úsporu v řádu tisíců korun ročně. U větších domů, zvláště těch nezateplených, mohou úspory dosáhnout dokonce desítek tisíc. Kondenzační kotle jsou přitom dostupné již za ceny kolem 30 tisíc korun, což z nich činí rozumnou investici.

Zákaz plynových kotlů

Ačkoli se v médiích často spekuluje o zákazu plynových kotlů, k němu by mělo dojít až v roce 2050. Do té doby se může ještě mnohé změnit. Navíc, pokud si nyní pořídíte nový kondenzační kotel, měl by vám bez problémů sloužit několik desítek let, což činí tuto investici rozumnou.

Vzhledem k dlouhodobé stabilitě cen plynu a spolehlivosti dodávek je jasné, že plynové kotle budou i nadále hrát důležitou roli v českých domácnostech. Plyn sice možná nebude palivem budoucnosti, ale v současnosti rozhodně patří k nejlepším možnostem, jak levně a efektivně vytápět své bydlení.

Foto: Shutterstock, zdroje: Ceskenoviny, i60, Oenergetice, Dřevostavitel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *