28/09/2024

Pokud jste slyšeli zvěsti o zákazu topení uhlím nebo dřevem, nemusíte mít obavy. Na internetu se sice objevují různé dezinformace, které tvrdí opak, ale realita je jiná. Topení uhlím a dřevem zůstává i nadále legální, a to i po 1. září 2024. Jediné, co se mění, jsou pravidla týkající se některých topných systémů, které se nemusí týkat všech domácností. Takže co přesně se mění a co byste měli udělat, abyste měli jistotu, že topíte legálně?

Pokuty za topení dřevem se nekonají

Od 1. září vstoupí v platnost nové pravidlo, které ovlivní některé typy kotlů. Topení dřevem však zůstává zcela legální. Jakékoli spekulace o tom, že by měl být zaveden zákaz nebo omezení, nejsou pravdivé. Jestli doma používáte krb nebo kamna na dřevo, můžete být klidní – tato nová pravidla se vás netýkají. Pokud topíte uhlím, je na tom situace podobně. Nejde o materiál, který by byl zakázán, ale o určité kotle, které možná nebudou vyhovovat novým předpisům.

Zkontrolujte si výrobní štítek kotle

Klíčovým krokem je zjistit, jaký máte kotel. Zásadní je štítek umístěný na kotli. Tento malý kovový štítek obsahuje důležité informace o třídě vašeho zařízení. Pokud je na něm uvedena třída 1 nebo 2, pak jde o starý kotel, který po 1. září 2024 už nebude možné legálně používat. Pokud je na štítku napsáno číslo 3 nebo vyšší, máte vyhráno – žádná změna vás nečeká a můžete v klidu pokračovat v topení.

Co dělat, pokud váš kotel nevyhovuje?

Pokud váš kotel patří do nižší třídy, je potřeba se zamyslet nad jeho výměnou. Na trhu existují různé možnosti nových kotlů, které splňují aktuální normy. Ministerstvo doporučuje, aby lidé, kteří si již sjednají výměnu kotle, nemuseli mít strach z pokut. Instalaci kotle je dobré objednat co nejdříve, abyste se vyhnuli případným problémům v budoucnosti.

Foto: Shutterstock

Jaké jsou alternativy?

Výměna kotle není jedinou možností. Můžete se rozhodnout pro nový topný systém, jako jsou kotle na pelety nebo tepelná čerpadla. Kotle na pelety nabízejí výhodu automatizace a jednodušší obsluhy. Pokud přemýšlíte o elektrickém vytápění, jako jsou elektrokotle nebo podlahové topení, má to smysl hlavně v dobře zateplených domech. Takový systém může být efektivní a zároveň udržet provozní náklady na nízké úrovni.

Rozhodnutí záleží na vás

Každá domácnost je jiná, a proto je důležité zvážit vaše vlastní potřeby. Pokud máte kotel, který již nevyhovuje novým normám, možná je teď ideální čas na přemýšlení o lepším a úspornějším řešení. Ať už se rozhodnete pro nový kotel nebo úplně jiný topný systém, máte jistotu, že topit uhlím a dřevem můžete i nadále, pokud váš kotel splňuje předepsané normy.

Na závěr je dobré si uvědomit, že i přes šířící se dezinformace žádný plošný zákaz topení uhlím nebo dřevem není na pořadu dne. Stačí si jen pohlídat štítek na vašem kotli, aby byl v souladu s novými pravidly, a můžete topit bez obav i v následujících letech.

Foto: Shutterstock, zdroj: MZP, dTest, DEK

4 názory u článku “Češi mohou nadále topit uhlím a dřevem. Zkontrolujte si ale štítek

  1. Máte tam nepřesnost! Nemusí být třeba i žádné emisní normy i když je připojen k ÚT, pokud jeho příkon je do 10kW 😉 A neníli připojen k topení, pak ani toto příkonové omezení není omezující 🙂 Solidním informacím zdar!

  2. Tak tohle tady 1000 let nebylo, zimu přežijí jen pracháči. Neuvěřitelný nacistický kapitalismus. Kotle mají přemrštěnou cenu, někteří co vzali dotaci příště nedostanou a umrznou. Tak nakonec Rus bude mít pravdu, že EU je nacistický spolek.

  3. Ještě že nemám číslo popisné, nemám tak nárok na žádnou dotaci ale ani na žádné omezení:-)

  4. Mam kotel wiadrus stary, ale předělany polskou přestavbou automat a řidici jednotka, dokonce revizni zprava ktera to schvaluje na 3 třidu .Kotel bez kouře a dokonce s pamětovou kartou na splodiny atd .takže rušit nic nebudu Diky Pavelek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *